Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cerrr000_94h49r.jpg
Η Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια ποζάρει στην Place des Nations στη Γενεύη, στις 7 Μαρτίου 2021. [Pierre Albouy/AFP]

Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια: «Δεν ξέρω πόσο μακρύ είναι το χέρι του Λουκασένκο»

Λίγες μέρες πριν τη δραματική σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς, η 39χρονη αρχηγός της λευκορωσικής αντιπολίτευσης έδινε μια προφητική συνέντευξη στην Κατερίνα Οικονομάκου στην Αθήνα. Και απεύθυνε μέσω του inside story μια έκκληση: γράψτε στους Λευκορώσους πολιτικούς κρατούμενους, για να ξέρουν ότι ο κόσμος δεν τους έχει ξεχάσει.
Η Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια ποζάρει στην Place des Nations στη Γενεύη, στις 7 Μαρτίου 2021. [Pierre Albouy/AFP]

Η περίπτωση της Σβετλάνας Τιχανόφσκαγια δεν έχει προηγούμενο στη μακρά, πλούσια ιστορία των αντιφρονούντων που αγωνίστηκαν ενάντια στα αυταρχικά καθεστώτα της Ευρώπης κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Από τη μια ημέρα στην άλλη, κυριολεκτικά, αυτή η νοικοκυρά που είχε επιλέξει να μείνει σπίτι για να μεγαλώνει τα παιδιά της, βρέθηκε στην ηγεσία της ενωμένης δημοκρατικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας. Η γυναίκα που δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με την πολιτική ή έστω τον ακτιβισμό, εκτοξεύθηκε στο κέντρο της Ιστορίας, ως πρωταγωνίστρια ενός πολιτικού θρίλερ που με τη δραματική σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς στην πτήση Αθήνα-Βίλνιους της Ryanair, έχει φτάσει στην κορύφωσή του.

Ο Προτασέβιτς είχε έρθει στην Αθήνα για να καλύψει την επίσκεψη της Τιχανόφσκαγια στη χώρα μας. Η 39χρονη αρχηγός της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, η οποία ζει αυτοεξόριστη στη Λιθουανία, βρέθηκε εδώ για το Φόρουμ των Δελφών, μετά από πρόσκληση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη