Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
delivery.jpg

Η σκοτεινή πλευρά του delivery

Τα δικαιώματα των απασχολούμενων σε ευέλικτες μορφές προσωρινής εργασίας, όπως είναι το delivery, προβληματίζουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Τέσσερις εργαζόμενοι σε πλατφόρμες παράδοσης τροφίμων και φαγητού μιλάνε στο inside story για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Ο Μάρτι Γουολς, υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ, δήλωσε πρόσφατα πως οι εργαζόμενοι στην gig economy –που επιτρέπει ευέλικτες μορφές προσωρινής εργασίας, όπως είναι αυτή που παρέχεται από εταιρείες παράδοσης τροφίμων και φαγητού– «σε πολλές περιπτώσεις» πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υπάλληλοι και όχι ως ανεξάρτητοι ανάδοχοι έργου (ελεύθεροι επαγγελματίες). Με τη σειρά της η ισπανική κυβέρνηση –γιατί η gig economy δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των ΗΠΑ– επικύρωσε στις 11 Μαΐου βασιλικό διάταγμα για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των ατόμων που ασχολούνται σε υπηρεσίες παράδοσης που προσφέρονται από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Με δυο λόγια

«Δουλεύω όσες ώρες θέλω και όποτε θέλω»: αυτός είναι ο ορισμός του gig economy, που επιτρέπει μεταξύ άλλων στις πλατφόρμες διανομής τροφίμων και φαγητού να πληρώνουν τους ντελιβεράδες τους ανάλογα με τον αριθμό των παραδόσεων που κάνουν. Η «ελευθερία» των εργαζόμενων όμως έρχεται με βαρύ τίμημα, καθώς δεν απολαμβάνουν πολλά από τα δικαιώματα των μισθωτών υπαλλήλων. Δεν πρόκειται μόνο για ελληνικό πρόβλημα, καθώς και στις ΗΠΑ και την ΕΕ μελετώνται αυτή τη στιγμή αλλαγές που στόχο έχουν να θωρακίσουν τους εργαζόμενους αυτούς από την εκμετάλλευση

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη