Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο #YourStory3 αναγνώστες και δημοσιογράφοι συν-δημιουργούν άρθρα για το inside story

Το project συμμετοχικής δημοσιογραφίας #YourStory3 μπαίνει στην τελική ευθεία! Μετά από έξι μήνες με workshops, συναντήσεις και newsrooms, οι ιστορίες που δημιούργησαν μαζί αναγνώστες και δημοσιογράφοι του inside story δημοσιεύονται. Οι ερχόμενες δύο εβδομάδες είναι αφιερωμένες σε αυτά τα άρθρα, καθώς καθημερινά θα δημοσιεύεται από ένα.

Χρόνος ανάγνωσης:
26
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
ys3_ms_ce.jpg

Το καινοτόμο project #YourStory εισάγει το μοντέλο της συμμετοχικής δημοσιογραφίας, εξελίσσοντας τη σχέση αναγνώστη-δημοσιογράφου. Το inside story καλεί τους αναγνώστες στο ταξίδι της ερευνητικής δημοσιογραφίας, κατά το οποίο όχι μόνο προτείνουν μια ιδέα προς έρευνα, αλλά συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της ιστορίας μέχρι το τελικό στάδιο της δημοσίευσης.

Από κοινού αποφασίζουν την οπτική του θέματος, αναζητούν πηγές και συν-δημιουργούν το τελικό άρθρο.

Ο αναγνώστης αναπτύσσει κριτική σκέψη απέναντι σε αυτά που διαβάζει καθημερινά, ενώ έχει την ευκαιρία να αναδείξει θέματα που δεν ελκύουν κατά κανόνα την προσοχή των ΜΜΕ.

Παράλληλα, ο δημοσιογράφος κατανοεί καλύτερα το κοινό κι ακούει τις ανησυχίες του, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σχέση που αναπληρώνει το κενό εμπιστοσύνης που υπάρχει σήμερα απέναντι στα ΜΜΕ.

 

2.jpg

Οι δημοσιογράφοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία. Καθοδηγούν τους αναγνώστες, διευκολύνουν τις διαδικασίες, μεταφέρουν την εμπειρία τους, ερευνούν και τελικά γράφουν τα άρθρα.

Πιστεύουμε ότι κάθε αναγνώστης διαθέτει ειδικές γνώσεις και εμπειρία, τα οποία μπορούν να φανούν πολύτιμα στους δημοσιογράφους και το ρεπορτάζ τους. Αναδεικνύουν θέματα που αφορούν την κοινωνία και διαφορετικά θα διέφευγαν της προσοχής των δημοσιογράφων.

Η ομάδα που πήρε μέρος στο #YourStory3 απαρτίζεται από τους συνεργάτες του inside story: Γιάννης Γορανίτης, Χρήστος Ιωάννου, Δήμητρα Καδδά, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Νίκη Κατσαντώνη, Φώτης Κόλλιας, Κατερίνα Λομβαρδέα, Σταύρος Μαλιχούδης, Αρελίνα Μεράκου, Δημήτρης Ξενάκης, Ελίζα Τριανταφύλλου και Θοδωρής Χονδρόγιαννος.

3.png

Η ιδέα του #YourStοry προέκυψε με αφορμή τα πρώτα γενέθλια του inside story, με τη σκέψη να ανοίξει ο διάλογος με τους αναγνώστες και τους συνδρομητές.

Φέτος, διανύει τον τρίτο του χρόνο και τα στάδια του #YourStory έχουν γίνει ακόμα πιο ζωντανά.

Μέσα από workshops, συναντήσεις και δημοσιογραφικές συσκέψεις, οι αναγνώστες γίνονται μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας.

5bp.jpg

Πολύτιμη συνεργάτης του #ΥourStory είναι η Μπέττυ Τσακαρέστου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, επικεφαλής του εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων.

Η συνεργασία μας ξεκίνησε τον δεύτερο χρόνο του #YourStory, στον σχεδιασμό του οποίου συμμετείχε δυναμικά, εισάγοντας τις καινοτόμες μεθοδολογίες του co-design thinking και του co-creation (συν-δημιουργία). Πάντα με στόχο την ενίσχυση της εμπλοκής των αναγνωστών στις δημοσιογραφικές πρακτικές.

 

thema.jpg

Στάδιο 1ο: Ideation Workshop

Πότε: Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Πού: Impact Hub Athens

Ξεκινάμε με το ανοιχτό κάλεσμα προς τους αναγνώστες και τους συνδρομητές του inside story, οι οποίοι καταθέτουν τα θέματα που τους απασχολούν μέσω μιας online φόρμας. Όσοι στέλνουν πρόταση εξασφαλίζουν έτσι τη συμμετοχή τους στο #YourStory3.

Ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε για το Ideation Workshop, όπου όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να δουλέψουν και να συζητήσουν την ιδέα τους με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και την ομάδα του inside story.

6b.jpg

Η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του #YourStory3 πραγματοποιείται στο Impact Hub Athens, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019.

Στο Ideation Workshop οι αναγνώστες παρουσιάζουν τις προτάσεις τους, ακούν εκείνες των υπολοίπων, τις συζητούν και ανταλλάσσουν ιδέες, πάντα με την καθοδήγηση των δημοσιογράφων.

ideation_group.jpg

Στη συνέχεια, σχηματίζονται ομάδες αναγνωστών, οι προτάσεις των οποίων έχουν κοινή θεματολογία. Μαζί με έναν δημοσιογράφο, η κάθε ομάδα ανταλλάσσει ιδέες για το πώς η αρχική πρόταση μπορεί να μεταμορφωθεί σε ρεπορτάζ.

Απαντούν σε ερωτήματα όπως:

- Γιατί είναι σημαντικό το θέμα που προτείνουν;

- Πώς επηρεάζει το κοινωνικό σύνολο;

- Υπάρχουν αξιοποιήσιμες πηγές;

7p.jpg

Στο τέλος της εκδήλωσης ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες τι αποκόμισαν από την εμπειρία. Μας απάντησαν:

«Ήρθα σε επαφή με καινούργια θέματα, πληροφορίες, ιστορίες που είναι καλά κρυμμένες, και μου άρεσε πάρα πολύ αυτό».

«Είναι πολλά τα θέματα για τα οποία θέλουμε να βρούμε φωνή, να βγάλουμε προς τα έξω και παράλληλα να συζητήσουμε».

«Έμαθα θέματα τα οποία δεν τα είχα σκεφτεί και το πόσα θέματα μπορούν να βγουν από ένα μυαλό διαφορετικό».

«Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σημαντικές γιατί καταλαβαίνουμε πόσο μόχθο θέλει για να πραγματοποιηθεί ένα θέμα, ειδικά μια μεγάλη έρευνα, δηλαδή θα εκτιμήσουμε αυτά που διαβάζουμε».

12p.jpg

Στάδιο 2ο: Co-Creation Workshop

Πότε: Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Πού: Public Σύνταγμα

Δύο εβδομάδες αργότερα, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, βρισκόμαστε στο Public Σύνταγματος για το Co-Creation Workshop.

Εκεί οι αναγνώστες, σε ομάδες, αναπτύσσουν την αρχική τους ιδέα σε μια ζωντανή ιστορία.

11p.jpg

Εδώ οι αναγνώστες μαθαίνουν τις βασικές αρχές του storytelling και κατανοούν τη σημασία του.

Εφαρμόζοντας τη δοκιμασμένη μεθοδολογία του design thinking, η Μπέττυ Τσακαρέστου καθοδηγεί τις ομάδες, οι οποίες εργάζονται πάνω στα θέματά τους. Ο πολίτης και το πώς επηρεάζεται από αυτά πρέπει να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της ιστορίας.

15p.jpg

Στάδιο 3: One to One

Πότε: 23 Μαρτίου - 12 Απριλίου 2019

Πού: Παντού

Το επόμενο διάστημα, δημοσιογράφοι και συμμετέχοντες ξεκινούν την έρευνα, επικεντρώνονται στη διερεύνηση της ιστορίας και τη διαμόρφωση της δομής του εν δυνάμει άρθρου.

Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις ξεπερνούν την ομαδική προσπάθεια των workshop και τα ζευγάρια των συμμετεχόντων αυτονομούνται και εξελίσσουν τη μεταξύ τους σχέση, η οποία πλέον είναι προσωπική, όπως αυτή του δημοσιογράφου με την πηγή του.

16.jpg

Στάδιο 5: Open Newsroom

Πότε: 17 Απριλίου 2019

Πού: Γραφεία inside story

Στις 17 Απριλίου 2019 οι αναγνώστες ζουν την εμπειρία μιας πραγματικής δημοσιογραφικής σύσκεψης.

Τα θέματα αυτή τη φορά παρουσιάζονται από τους δημοσιογράφους που τα έχουν αναλάβει και στη συνέχεια, μαζί με τους αναγνώστες, τα συζητούν και ανταλλάσσουν σχόλια και δυνατές πηγές, υπό τον συντονισμό της αρχισυνταξίας του inside story.

Τελικά, αποφασίζεται ποια θέματα αποτελούν υλοποιήσιμα ρεπορτάζ, σταθεροποιείται η δομή τους και προγραμματίζεται η πορεία τους προς τη δημοσίευση.

17p.jpg

Στάδιο 6: Δημοσίευση YourStories

Πότε: Σεπτέμβριος 2019

Πού: insidestory.gr

Όπως είχαμε υποσχεθεί από την αρχή της διαδικασίας, ο Σεπτέμβριος στο inside story είναι αφιερωμένος στα #YourStories.

Για δύο εβδομάδες, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, θα δημοσιεύεται καθημερινά ένα #YourStory3 άρθρο στο insidestory.gr.

Ακολουθεί η παρουσίαση των θεμάτων που πέρασαν όλα τα προηγούμενα στάδια, ερευνήθηκαν και τελικά έφτασαν μέχρι το στάδιο της υλοποίησης.

kalamitsisp.jpg

Θέμα: Η περιπέτεια των γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα

Αναγνώστης: Γιώργος Καλαμίτσης

Δημοσιογράφος: Γιάννης Γορανίτης

Τα γενόσημα φάρμακα παραμένουν ακριβά, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του συστήματος υγείας, αλλά και των ίδιων των ασθενών, ενώ οι Έλληνες δεν τα προτιμούν. Σε συνέχεια των σχετικών θεμάτων που το inside story έχει ήδη δημοσιεύσει, θα διερευνήσουμε τις αιτίες αυτής της «συγκρατημένης» ή οπισθοδρομικής, κατ’ άλλους, στάσης των Ελλήνων.

Θα εστιάσουμε στις αιτίες του φαινομένου (παραπληροφόρηση, διαφθορά ιατρών και φαρμακοποιών, θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο) και θα σταχυολογήσουμε όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς για την τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

stauvrinap.jpg

Θέμα: Η μεταβολομική ιατρική: Θαύμα ή μύθος

Αναγνώστης: Σταυρίνα Πούλου

Δημοσιογράφος: Σταύρος Μαλιχούδης

Η μεταβολομική είναι μία αναδυόμενη τεχνολογία στον κλάδο της μοριακής βιολογίας, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται (από γιατρούς και στη χώρα μας) ως ιατρική μέθοδος, που δίνει ελπίδα σε ασθενείς, που πάσχουν από ασθένειες που ξεκινούν από αυτοάνοσα και φτάνουν μέχρι τον καρκίνο.

Πόσο κατάλληλη είναι στην πραγματικότητα; Κι αρκεί η καθημερινή λήψη (πολλών) βιταμινών ώστε να αντιμετωπιστούν σοβαρά ζητήματα υγείας; Συνομιλώντας με ασθενείς και τους εκπροσώπους του κλάδου στην Ελλάδα και μελετώντας την διεθνή πραγματικότητα, αναζητούμε απαντήσεις.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

monogioudis.jpg

Θέμα: DNA τεστ γενετικής καταγωγής:​ Θέλουμε (και πρέπει) να μάθουμε την πραγματική μας καταγωγή;

Αναγνώστης: Γιώργος Μονογιούδης

Δημοσιογράφος: Γιάννης Γορανίτης

Τα καταναλωτικά τεστ ανάλυσης του γονιδιώματος κάνουν θραύση ανά τον κόσμο, και πλέον κυκλοφορούν και διαφημίζονται ευρέως και στην Ελλάδα. Ποια είναι τα κίνητρα των ανθρώπων που έχουν κάνει το τεστ και πώς βίωσαν την ανακάλυψη της πραγματικής καταγωγής τους, ειδικά στον άξονα του «φυλετικού» προσδιορισμού και των συνεπόμενων ρατσιστικών αντιλήψεων; Επίσης, αναζητούμε την εμπειρία επιστημόνων και ειδικών για τη σκοπιμότητα των τεστ, το πόσο πολύτιμα είναι, την ασφάλεια των δεδομένων και τις πολυάριθμες ηθικές πτυχές του φαινομένου.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

sofikap.jpg

Θέμα: Πώς θα σώσουμε τις μνήμες;

Αναγνώστης: Σοφίκα Ελευθερουδάκη

Δημοσιογράφος: Ελίζα Τριανταφύλλου

Φεύγοντας οι άνθρωποι από τη ζωή παίρνουν μαζί και τις μνήμες τους. Η μνήμη δεν είναι ατομική. Διαμορφώνεται μέσα σε μία συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας, είναι συνεπώς συλλογική, έτσι μαζί με τις προσωπικές αναμνήσεις υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν αφώτιστες πτυχές του παρελθόντος της ίδιας της χώρας.

Πώς οι δεκάδες τοπικές ομάδες προφορικής ιστορίας που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να καταγράψουν αυτές τις πολύτιμες αναμνήσεις; Τι προσπάθειες γίνονται για να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Αρχείο Αναμνήσεων Ζωής; Και ποια είναι η σημασία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων προφορικής ιστορίας στα σχολεία;

Διαβάστε το άρθρο εδώ

auxentiosp.jpg

Θέμα: Οι ανισότητες στον χώρο της εργασίας για τα άτομα με αναπηρία

Αναγνώστης: Αυξέντιος Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος: Σταύρος Μαλιχούδης

Το κράτος παρέχει στα άτομα με αναπηρία τη δυνατότητα να σπουδάσουν, φτάνοντας και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τι συμβαίνει ωστόσο όταν εκείνα θελήσουν να βγουν στην αγορά εργασίας;

Ξεκινώντας από μια προσωπική ιστορία χαρτογραφούμε το τι ισχύει σήμερα όσον αφορά τις δυνατότητες απασχόλησης που προσφέρονται, αλλά και τις προκλήσεις που τα άτομα με αναπηρία καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

nataliap.jpg

Θέμα: Η Ελληνική Παιδεία: λαβωμένη από την κρίση – καθηλωμένη στο παρελθόν

Αναγνώστης: Ναταλία Καραπαναγιώτη

Δημοσιογράφος: Δήμητρα Καδδά

Το ελληνικό σχολείο έχει στραμμένη την πλάτη στο μέλλον. Τα παιδιά καλούνται να αντιμετωπίσουν μία νέα παγκόσμια πραγματικότητα με «εργαλεία» και μεθόδους διδασκαλίας που δεν έχουν αλλάξει εδώ και 10ετίες. Έχουν πολύ λιγότερα «μέσα» λόγω της κρίσης και των μεγάλων περικοπών στην παιδεία, ενώ δεν υπάρχει όραμα για το μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αποτυπώσουμε την κατάσταση μέσα από στοιχεία και δηλώσεις ειδικών, θα δείξουμε γιατί μένει «καθηλωμένη» στο παρελθόν η παιδεία μέσα από παραδείγματα διδακτικών βιβλίων, θα αναφερθούμε στις συνεχείς αλλαγές συστημάτων και στην απουσία εθνικής πολιτικής και θα εξηγήσουμε τι γίνεται σε άλλα κράτη και τι προτείνουν οι ειδικοί να γίνει.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

simeonp3.jpg

Θέμα: Η ελλιπής προστασία και υποβάθμιση των υγρότοπων

Αναγνώστης: Συμεών Παναγιωτίδης

Δημοσιογράφος: Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Η Ελλάδα έχει την τύχη να φιλοξενεί χιλιάδες μέρη υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, όπως είναι οι υγρότοποι και οι περιοχές Natura 2000, οι περισσότερες από τις οποίες μάλιστα αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Ωστόσο, συχνά αυτά τα μέρη δεν προστατεύονται και εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Η αδιαφορία των ελληνικών Αρχών για αυτές τις περιοχές μάς έκανε να ψάξουμε το πώς θα προστατεύσουμε καλύτερα το περιβάλλον, για να εξασφαλίσουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

eugeniap.jpg

Θέμα: Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων σε σύγκριση με άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας

Αναγνώστης: Ευγενία Τσιάνου

Δημοσιογράφος: Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Η αιολική ενέργεια αποτελεί μία από τις βασικότερες ΑΠΕ στην προσπάθεια αποανθρακοποίησης της ελληνικής οικονομίας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η τοποθέτηση, όμως, των ανεμογεννητριών πρέπει να γίνεται με σωστούς κανόνες, διαφορετικά μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

adamara.jpg

Θέμα: Η πολιτιστική διπλωματία ως ευκαιρία soft power για την Ελλάδα

Αναγνώστης: Μαρία Αδαμάρα

Δημοσιογράφοι: Θοδωρής Χονδρόγιαννος & Μαρία Θερμού

Ο τουρισμός προσφέρει στην Ελλάδα πάνω από το 30% του ΑΕΠ της, χάρη και στα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αξιοθέατά της.

Ωστόσο, κατά πόσον η χώρα μας έχει χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά το brand name της ιστορίας και του πολιτισμού της, για να διαμορφώσει μία πολιτιστική διπλωματία;

Διαβάστε το άρθρο εδώ

8p.jpg

Θέμα: Διαφθορά στο δημόσιο

Αναγνώστης: Θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Δημοσιογράφος: Χρήστος Ιωάννου

Το θέμα αφορά το πώς λειτουργεί μία πολύ σοβαρή υπηρεσία του δημοσίου. Θα ερευνήσουμε θέματα εργαστηριακών ελέγχων σε δημόσιο εργαστήριο με τεράστιες αποκλίσεις στις μετρήσεις, δίχως το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται από την υπηρεσία και καθυστερημένης αντιμετώπισής του από το αρμόδιο υπουργείο.

H ιστορία διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη την περίοδο από το 2014 μέχρι σήμερα, σε ένα από τα σημαντικότερα εργαστήρια της χώρας, τα οποία ασχολούνται με τους ελέγχους τροφίμων, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

hanna1.jpg

Θέμα: Άνθρωπος και επιστήμη: ποιος έχει τον τελευταίο λόγο;

Αναγνώστης: Χάννα

Δημοσιογράφος: Κατερίνα Λομβαρδέα

Πρόκειται για την προσωπική περιπέτεια μιας γυναίκας, η οποία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά από μια εξέταση έμαθε ότι το έμβρυο που έφερε είχε πολύ μεγάλες πιθανότητες να γεννηθεί με σύνδρομο Down. Οι γιατροί την προέτρεψαν να κάνει άμβλωση, η ίδια όμως είχε σοβαρούς προσωπικούς λόγους να θέλει να κρατήσει το παιδί. Οι γιατροί αρνούνταν να την αναλάβουν, ώσπου βρέθηκε κάποιος που τη δέχτηκε και τελικά η υπόθεση είχε απροσδόκητα αίσιο τέλος, αφού το παιδί είναι σήμερα ένα υγιές επτάχρονο αγόρι.

Μπορούσε ή όχι η Χάνα να αποφασίσει για τον εαυτό της και την οικογένειά της; Πού βρίσκονται τα όρια στο τι μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος ο ασθενής, και πώς επηρεάζει η πρόοδος της επιστήμης την ελευθερία της επιλογής των ανθρώπων;

Διαβάστε το άρθρο εδώ

attention.jpg

Το #ΥourStory έχει ήδη κερδίσει την προσοχή της ερευνητικής ομάδας του The Membership Puzzle Project στην Αμερική και του European Journalism Centre (EJC) για τις καινοτόμες μεθόδους που χρησιμοποιεί με στόχο την ενεργοποίηση και την εκπαίδευση των συμμετεχόντων, καθώς και τη σύσφιξη των σχέσεων μέσα στην κοινότητα.

micro.jpg

Μείνετε συντονισμένοι για το #YourStory4!

Profile picture for user merakou
Μετά από σπουδές Επικοινωνίας & ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ, έκανε μεταπτυχιακό New Media & Digital Culture στην Ουτρέχτη. Ενδιαφέρεται για ό,τι έχει να κάνει με νέες –και μη– πρακτικές της δημοσιογραφίας και πώς επηρεάζουν τη δημόσια σφαίρα.