Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κείμενο:
cefkavala-lipasmata2.jpg
Το εργοστάσιο λιπασμάτων στην Καβάλα.

Υπόθεση ELFE-Λαυρεντιάδη (Μέρος Α'): Η συσσώρευση χρεών

To inside story ασχολείται με την πολύκροτη υπόθεση των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ. Ο τρόπος με τον οποίον στήθηκαν οι εταιρείες γύρω και πίσω από την ELFE και ο λαβύρινθος των δεκάδων νομικών προσώπων σε Κύπρο, Μάλτα, Παναμά και Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Το εργοστάσιο λιπασμάτων στην Καβάλα.

Το κουβάρι των εταιρειών που έχουν στηθεί γύρω από την ELFE καλούνται να «ξετυλίξουν» οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, ωστόσο οι δαιδαλώδεις διαδρομές του χρήματος και το σκοτάδι που τις καλύπτει καθιστούν αμφίβολο το ενδεχόμενο να εντοπιστούν και να ανακτηθούν εν τέλει οικονομικοί πόροι για την ικανοποίηση των οφειλών εκατοντάδων εκατ. ευρώ της ELFE προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά Ταμεία και το Δημόσιο. Οφειλές τις οποίες, τουλάχιστον ως προς το σκέλος που αφορά στη ΔΕΠΑ, η βιομηχανία λιπασμάτων αμφισβητεί εν μέρει, «ως παράνομες χρεώσεις και υπερτιμολογήσεις», όχι μόνο στις δικαστικές αίθουσες όπου έχει οδηγηθεί η υπόθεση, αλλά επίσης σε ανακοινώσεις και ξένες δημοσιεύσεις της στον ελληνικό τύπο, ακόμη και σε εξώδικά της κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων.

Στο Μέρος Α' της έρευνας του inside story παρουσιάζεται η ιστορία από τότε που η ELFE πέρασε στις εταιρείες του Λαυρεντιάδη και το πώς συσσωρεύτηκαν τα χρέη.

Το χρονικό

Η υπόθεση της λιπασματοβιομηχανίας Καβάλας δεν είναι καινούρια· αντιθέτως, φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί σε μία χρόνια κατάσταση. Τον Ιανουάριο του 2013, η ΔΕΠΑ κατήγγειλε τις υφιστάμενες ρυθμίσεις με την ELFE, για να υπογράψει στην πορεία νέο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη