Υπόθεση ELFE-Λαυρεντιάδη (Μέρος Β'): Ο λαβύρινθος των offshore και ο παράγοντας Εκκλησία

Δεκάδες εγχώρια και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα (κυπριακά και offshore) έχουν στηθεί γύρω από τη δραστηριότητα της υπερχρεωμένης ELFE. Σε αυτό το πλέγμα δεν περνά απαρατήρητη η επαγγελματική σχέση με άτομα και καταστάσεις που συνδέονται με την Εκκλησία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
17
'

Τουλάχιστον 8.615 χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, μέχρι τη Ρόουντ Τάουν της Τορτόλα, την πρωτεύουσα του συμπλέγματος των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, εκτείνεται το νήμα των offshore πίσω από την υπερχρεωμένη ELFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Το κουβάρι αυτό καλούνται να «ξετυλίξουν» η κρατική ΔΕΠΑ –στην περίπτωση που αναλάβει την αναγκαστική διαχείριση της ELFE ώστε να αναζητήσει τυχόν περιουσιακά στοιχεία και τους υπευθύνους– και οι αρμόδιες ελεγκτικές και δικαστικές αρχές (μεταξύ των οποίων και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες), που ήδη ερευνούν την υπόθεση κι έχουν απαγγείλει κατηγορίες για τυχόν τέλεση ποινικών αδικημάτων.

Οι δαιδαλώδεις διαδρομές του χρήματος καθιστούν αμφίβολο το ενδεχόμενο να εντοπιστούν και να ανακτηθούν εν τέλει, οικονομικοί πόροι για την ικανοποίηση των οφειλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ της ELFE έναντι της ΔΕΠΑ.

Το πλέγμα του ομίλου εταιρειών και το χρονολόγιο

Λίγο πριν το τέλος του 2013, όταν πλέον η ELFE έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει έντονη οικονομική δυσχέρεια, κάνουν την εμφάνισή τους νέες εταιρείες (εντός και εκτός ελληνικών συνόρων) οι οποίες στην πορεία θα «σχετιστούν» είτε άμεσα είτε έμμεσα με την προβληματική λιπασματοβιομηχανία Καβάλας.

Από την έρευνα του inside story και με χρονολογική σειρά προκύπτουν τα εξής:

2013

 • Στις 20 Δεκεμβρίου, ιδρύεται στην Αθήνα η ALPHA BLUE TRADE, Ανώνυμη Εταιρεία Εμπορίας και Διανομής Χημικών Προϊόντων, Λιπασμάτων Φωσφόρου και Συναφών Ειδών. Το μετοχικό της κεφάλαιό (24.000 ευρώ) καταβάλλεται σε μετρητά από την κυπριακή εταιρεία MENOLTIS HOLDINGS LTD.


2014

 • Στις 2 Φεβρουαρίου συστήνεται στη Λευκωσία η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης PFIC LTD με μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ. Αρχικός κάτοχος των μετοχών (ιδρυτικός μέτοχος) είναι η επίσης κυπριακή CIOPPANI HOLDINGS LTD, η οποία ήταν 100% θυγατρική της EUROFAST TAXLAND LTD, μιας κυπριακής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών με γραφεία σε 22 πόλεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, όπως η ίδια αναφέρει στην ιστοσελίδα της.

 • Στις 24 Φεβρουαρίου συστήνεται στη Λευκωσία η LA LAMBARA PROPERTIES LTD με μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ και αρχικό κάτοχο μετοχών την BRIGIDI HOLDINGS LTD, επίσης κατά 100% θυγατρική της EUROFAST TAXLAND.

 • Στις 6 Οκτωβρίου συστήνεται η επίσης κυπριακή CENTROFARO SERVICES LTD με μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ. Αρχικός κάτοχος των μετοχών είναι η FARNON MANAGEMENT LTD, και αυτή 100% θυγατρική της EUROFAST TAXLAND.

 • Στις 10 Οκτωβρίου ιδρύεται στην Αθήνα η BFS Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Χημικών με κύρια δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο λιπασμάτων και μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ. Το 2% του εταιρικού κεφαλαίου, δηλαδή τα 500 ευρώ, καταβλήθηκαν από το φυσικό πρόσωπο Α.Χ. και το υπόλοιπο 98% από την DIPPOLITO TRADING LIMITED, μία κυπριακή εταιρεία που ιδρύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2014 με 1.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο και μέτοχο την TIMESAVERS INVEST LTD, μία offshore με διεύθυνση στην Ρόουντ Τάουν της Τορτόλα, την πρωτεύουσα των Βρετανικών Παρθένων Νήσων.

 • Στις 16 Οκτωβρίου η κυπριακή LA LAMBARA PROPERTIES LTD μετονομάζεται σε REVERA HOLDINGS LTD.

 • Στις 20 Οκτωβρίου οι μετοχές της REVERA HOLDINGS LTD μεταβιβάζονται από τη BRIGIDI HOLDINGS (θυγατρική της EUROFAST TAXLAND), στην PFIC LTD (η οποία επίσης όπως είδαμε παραπάνω ανήκει σε άλλη θυγατρική της EUROFAST TAXLAND).

 • Στις 20 Οκτωβρίου και οι μετοχές της CENTROFARO SERVICES LTD, μεταβιβάζονται από τη FARNON MANAGEMENT (θυγατρική της EUROFAST TAXLAND) στην PFIC LTD.

Επομένως, μετά τις παραπάνω μεταβιβάσεις μετοχών το εταιρικό πλέγμα που συνδέει τις PFIC, REVERA HOLDINGS και CENTROFARO SERVICES είναι το ακόλουθο:

 • Στις 7 Νοεμβρίου η CENTROFARO SERVICES LTD ιδρύει υποκατάστημα στην Αθήνα με την επωνυμία CENTROFARO SERVICES LTD-ATHENS.

 • Στις 26 Νοεμβρίου υποκατάστημα στην Αθήνα ιδρύει και η REVERA HOLDING LTD, με την επωνυμία REVERA HOLDINGS LTD-ATHENS. Μεταξύ των καταστατικών σκοπών του υποκαταστήματος συγκαταλέγονται οι συμβουλευτικές υπηρεσίες και η εμπορία προϊόντων καλλωπισμού και κοσμημάτων.

 • Στις 9 Δεκεμβρίου, η ALPHA BLUE TRADE αλλάζει την επωνυμία της σε ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία. Το διοικητικό συμβούλιο στην έκθεση διαχείρισής του για το 2014 αναφέρει ότι «η εταιρεία κατά την εξεταζόμενη χρήση ήταν επιχειρηματικά αδρανής» και πως «κατά την επόμενη χρήση (2015) προβλέπουμε έναρξη συναλλακτικής δραστηριότητας της εταιρείας στο αντικείμενο της χονδρικής πώλησης λιπασμάτων [...] η οποία και θα ξεκινήσει περί τα τέλη Απριλίου 2015 μετά την αναμενόμενη εμπορική συμφωνία και συνεργασία με την ΕΛΦΕ ΑΕ, μοναδική παραγωγό λιπασμάτων στην Ελλάδα».


  2015

 • Τον Ιούνιο η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ εξαγοράζει από την ELFE το 50% της εταιρείας Λ.Υ.Δ.Α. Ανώνυμος Εμπορική Εταιρία Λιπασμάτων Υγιεινής Διατροφής και Ανάπτυξης.

 • Στις 26 Ιουνίου η έδρα της BFS ΑΕΒΕ μεταφέρεται από τον Πειραιά στην Ελευσίνα, σε εγκαταστάσεις που ανήκουν στην κυπριακή CHEMSTORAGE LIMITED. Οι εγκαταστάσεις αγοράστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012 από την εταιρεία ΣΙΝΤΡΑ έναντι 300.000 ευρώ. Η δε ΣΙΝΤΡΑ είχε εξαγοραστεί το 2007 από τη Νεοχημική του Λαυρεντιάδη.

Σύνδεση Chemstorage με τον Μανώλη Πετσίτη

Η CHEMSTORAGE LIMITED συστάθηκε στις 11 Απριλίου του 2012 με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 100 ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα, η εταιρεία έχει ως εκπρόσωπο τον κύπριο δικηγόρο Σωτηράκη Παναγιώτου, τον οποίον εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο Μανώλης Πετσίτης, στενός φίλος και πρώην συνεργάτης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής-Τηλεπικοινωνιών-Ενημέρωσης Νίκου Παππά.

Επίσης, σύμφωνα με το μητρώο επιχειρήσεων της Κύπρου διαχειριστής της CHEMSTORAGE LIMITED ήταν η APLAW Services Limited, δηλαδή η νομική φίρμα του δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος διατηρεί γνωριμία με τον Νίκο Παππά, με τον οποίο συνταξίδευσε στη μακρινή Βενεζουέλα και συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο ίδιος ο κ. Αρτεμίου επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ότι «όντως την 10/10/2016 είχα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να υποβάλω, εκ μέρους και για λογαριασμό πελάτη μου, πρόταση με επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελληνική Δημοκρατία».

 • Στις 3 Σεπτεμβρίου προστίθενται νέοι σκοποί στο καταστατικό της CENTROFARO SERVICES, όπως η παροχή υπηρεσιών διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού και η επισκευή και συντήρηση μηχανημάτων ειδικής χρήσης.

 • Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ υποβάλλει αίτηση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας λόγω αλλαγής φορέα µέρους της εγκατάστασης που ανήκει στην ELFE. Λίγες μέρες μετά (18/9/2015) της χορηγείται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης η σχετική άδεια (Περιφερειάρχης ήταν ο Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος απεβίωσε τον Οκτώβριο 2016 και τον διαδέχθηκε ο Χρήστος Μέτιος).

 • Στις 9 Σεπτεμβρίου η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ υποβάλει αίτηση στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για εγγραφή στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και στις 2 Οκτωβρίου η ΡΑΕ αποφασίζει την εγγραφή της στο μητρώο.

 • Στις 8 Οκτωβρίου οι μετοχές της CENTROFARO SERVICES LTD μεταβιβάζονται από την PFIC LTD στην DIPPOLITO TRADING, την κυπριακή εταιρεία με μέτοχο την offshore TIMESAVERS INVEST στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους (που είχε καταβάλει και το 98% του μετοχικού κεφαλαίου της BFS AEBE).

 • Στις 2 Δεκεμβρίου η PFIC LTD ιδρύει υποκατάστημα στην Αθήνα με την επωνυμία PFIC LTD-ATHENS, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή φωσφορικών λιπασμάτων, ορυκτών ή χημικών.

 • Στις 18 Δεκεμβρίου αίτηση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας λόγω αλλαγής φορέα (αλλαγής του νομικού προσώπου που εκμεταλλεύεται την εγκατάσταση) υποβάλλει και η PFIC, την οποίαν άδεια λαμβάνει στις 24 Δεκεμβρίου. Με την ίδια απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης παύει να ισχύει η άδεια λειτουργίας της ELFE.


  2016

 • Στις 16 Δεκεμβρίου ιδρύεται στην Αθήνα η εταιρεία ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ με μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ.

 • Στις 21 Δεκεμβρίου ιδρύεται στην Αθήνα μία άλλη εταιρεία με τη λέξη λιπάσματα στην επωνυμία της, η ΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ, με κύρια δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο χημικών προϊόντων. Το μετοχικό κεφάλαιο είναι 24.000 ευρώ το οποίο καλύπτεται ολόκληρο σε μετρητά από την PFIC LTD.

 • Στις 29 Δεκεμβρίου λύεται η μίσθωση του εργοστασίου της ELFE από την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

 • Στις 30 Δεκεμβρίου υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ και της ELFE, για τη μίσθωση του εργοστασίου.

Πηγή: Διαύγεια

 • Εντός του έτους, η PFIC αγοράζει έναντι 330.000 ευρώ ακίνητο (εργοστάσιο) της BASF στη Θήβα.
 • Τέλη του έτους, η Alpha Bank με μηνυτήρια αναφορά της ζητά να διερευνηθεί εάν η μεταβίβαση της όλης επιχειρηματικής δραστηριότητας της ELFE στις, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD, αποτελεί «συμπαικτική μεθόδευση που αποσκοπεί στο να αποκομίζουν και να απομυζούν τα έσοδα από τη λειτουργία της ELFE».


  2017

 • Στις 3 Ιανουαρίου το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) σε έγγραφό του διαπιστώνει ότι ELFE, PFIC, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και CENTROFARO υπηρετούν τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα.

 • Στις 26 Ιανουαρίου οι μετοχές της MENOLTIS HOLDINGS LTD (που είναι μέτοχος της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ) αφού έχουν περάσει ήδη από τα χέρια τριών κυπριακών εταιρειών, με τελευταία την TISALKO ENTERPRISES LTD, μεταβιβάζονται (για μία ημέρα) σε φυσικό πρόσωπο, την κυρία Ζ.Κ. (υψηλόβαθμο στέλεχος της EUROFAST TAXLAND μέχρι το 2018).

 • Την επόμενη ημέρα, 27 Ιανουαρίου, οι μετοχές της MENOLTIS HOLDINGS LTD μεταβιβάζονται από την κυρία Ζ.Κ. επίσης για μία μέρα σε άλλο φυσικό πρόσωπο, τον κύριο Χ.Χ., πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

 • Στις 28 Ιανουαρίου οι μετοχές της MENOLTIS HOLDINGS LTD επιστρέφουν στην κυπριακή TISALKO ENTERPRISES LTD. Μέτοχος αυτής είναι η UNITEX INTELLIGENCE LTD, μια άλλη offshore στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

 • Στις 10 Φεβρουαρίου οι μετοχές της κυπριακής PFIC LTD μεταβιβάζονται από την CIOPPANI HOLDINGS (100% θυγατρική της EUROFAST TAXLAND) στην MONTEVERDICO TRADING LTD, που είναι εγγεγραμένη στο μητρώο εταιρειών Κύπρου. Μέτοχος της MONTEVERDICO TRADING είναι η BRIGIDI HOLDINGS LTD, επίσης 100% θυγατρική της EUROFAST TAXLAND. Επομένως, στην ευθεία σχέση που συνδέει PFIC LTD και EUROFAST TAXLAND, παρεμβάλλεται άλλη μία κυπριακή εταιρεία.

 • Στις 22 Φεβρουαρίου, η άδεια λειτουργίας της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ELFE περνάει στα χέρια της ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ, λόγω αλλαγής φορέα.
  Όπως διευκρινίζει σε έγγραφό της η Διεύθυνση Βιοµηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, «οικονοµικής φύσεως στοιχεία (οφειλές, δάνεια, θέµατα κόστους ασφάλειας κ.λπ.) δεν εξετάζονται από την υπηρεσία στην παρούσα φάση και δεν αποτελούν προϋπόθεση για την αλλαγή του φορέα της άδειας». Η συγκεκριμένη επισήμανση από την Περιφέρεια γίνεται την ώρα που έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται αποκαλύψεις για τις μεθοδεύσεις γύρω από τις δραστηριότητες της λιπασματοβιομηχανίας.

 • Στις 2 Μαρτίου ιδρύεται στη Σερβία η HELLAGROLIP DOO με κύρια δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο χημικών προϊόντων και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1.000 σερβικά δηνάρια (δηλαδή μόλις 8,5 ευρώ) το οποίο καταβλήθηκε από την MENOLTIS HOLDINGS. Η καταχωρημένη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αντιστοιχεί στο e-mail επικοινωνίας της EUROFAST στο Βελιγράδι.

 • Στις 6 Ιουλίου ιδρύεται η HELLAGROLIP EOOD στη Σόφια, με αντικείμενο την παραγωγή και το εμπόριο λιπασμάτων και μετοχικό κεφάλαιο 20 λεβ Βουλγαρίας (λίγο παραπάνω από 10 ευρώ). Μοναδικός μέτοχος και πάλι η MENOLTIS HOLDINGS.
 • Στις 27 Ιουλίου ιδρύεται η HELLAGROLIP στο Βουκουρέστι, με κύρια δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο χημικών και μετοχικό κεφάλαιο 200 λέι Ρουμανίας (σχεδόν 42 ευρώ δηλαδή). Το 95% του μετοχικού κεφαλαίου καταβάλλεται από την MENOLTIS HOLDINGS και το υπόλοιπο 5% από τον Χ.Χ. (που όπως είδαμε παραπάνω, είχε υπάρξει για μία ημέρα μέτοχος της MENOLTIS HOLDINGS και βρίσκεται στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΣ της ελληνικής ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ).

 • Στις 15 Σεπτεμβρίου καταχωρείται στο κυπριακό μητρώο επιχειρήσεων η HELLAGROLIP LTD.

 • Στις 28 Σεπτεμβρίου στους σκοπούς της REVERA HOLDINGS μεταξύ άλλων προστίθεται η παροχή υπηρεσιών διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού, η παραγωγή και εμπορία κάθε είδους χημικών λιπασμάτων, η αποθήκευση και εμπορία φυσικού αερίου κάθε μορφής. Με αυτές τις προσθήκες η εταιρεία ετοιμάζεται να «νοικιάσει» εργαζόμενους για λογαριασμό της λιπασματοβιομηχανίας.

 • Στις 2 Νοεμβρίου στους καταστατικούς σκοπούς της CENTROFARO SERVICES προστίθενται μεταξύ άλλων, το χονδρικό εμπόριο χημικών προϊόντων, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο λιπασμάτων και η παραγωγή λιπασμάτων.

 • Στις 19 Δεκεμβρίου η ΔΕΠΑ καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατά του επιχειρηματία και υπόδικου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ακόμη 11 προσώπων, τα οποία σχετίζονται εκτός από την ELFE με τις ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, PFIC, CENTROFARO SERVICES, BFS οι οποίες εκδίδουν μεταχρονολογημένες επιταγές για την εξόφληση μέρους των χρεών προς τη εταιρεία αερίου, τα οποία σύμφωνα με την ΔΕΠΑ στις 15/12/2017 άγγιζαν σχεδόν τα 115 εκατ. ευρώ (ορισμένα από αυτά τα πρόσωπα συνδέονται και με τη REVERA).


  2018

 • Την 1η Ιανουαρίου οι μετοχές της REVERA HOLDINGS LTD μεταβιβάζονται από την PFIC LTD στην DIPPOLITO TRADING LIMITED. Μέτοχος της Dippolito Trading Limited είναι η offshore TIMESAVERS INVEST LTD, που όπως είδαμε παραπάνω, βρίσκεται στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω τμηματικά διαγράμματα οδηγούμαστε στην ακόλουθη απεικόνιση:

Αν εντάξουμε σε ένα διάγραμμα και όλες τις μεταβιβάσεις μετοχών που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και περιγράψαμε αναλυτικά, τότε τα παραπάνω τρία φαινομενικά διακριτά «γκρουπ» εταιρειών, αρχίζουν να εμφανίζουν σημεία σύνδεσης μεταξύ τους:

 • Στις 10 Μαΐου στους σκοπούς της REVERA HOLDINGS μεταξύ άλλων προστίθεται η παροχή χονδρικού εμπορίου λιπασμάτων και αγροχημικών προϊόντων.
 • Αρχές Ιουλίου ολοκληρώνεται η διαδικασία υπογραφής νέων συμβάσεων μεγάλης μερίδας των εργαζομένων της βιομηχανίας λιπασμάτων με την REVERA HOLDINGS. Σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα «η νέα εταιρεία REVERA είναι πρωτοεμφανιζόμενη και υπογράφουν σ’ αυτή συμβάσεις όσοι κατά το παρελθόν εργάζονταν στην εταιρεία CENTROFARO, η οποία έχασε το προσωπικό της αλλά όπως όλα δείχνουν συνεχίζει να υφίσταται».

 • Γύρω στα τέλη Ιουλίου η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ασκεί δίωξη για «εγκληματική οργάνωση» κατά Λαυρεντιάδη και άλλων 11 για την υπόθεση της ELFE-ΔΕΠΑ, μετά τη μηνυτήρια αναφορά της δεύτερης.

 • Στις 31 Αυγούστου στους σκοπούς της BFS AEBE, που ως κύρια δραστηριότητα έχει το χονδρικό εμπόριο λιπασμάτων, προστίθεται, μεταξύ άλλων, η εκμετάλλευση ξενοδοχείων και λοιπών παρόμοιων καταλυμάτων και άλλα παρεμφερή. Είχε προηγηθεί τέλη Μαρτίου του 2018 η απόφαση της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών να βγάλει προς μίσθωση με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό 6ώροφο κτίριο ιδιοκτησίας της επί της οδού Σαρρή 26 και Κραναού 2 στην Αθήνα, συνολικής επιφάνειας 1.705,86 τ.μ., το οποίο προοριζόταν για ξενοδοχειακή χρήση. Σύμφωνα με την περίληψη του διαγωνισμού, που διεξήχθη τέλη Απριλίου, η χρονική διάρκεια της μίσθωσης του εν λόγω ακινήτου στου Ψυρρή οριζόταν κατ' ελάχιστο στα 12 έτη και το ελάχιστο μίσθωμα στο ποσό των 6.000 ευρώ πλέον 2%. Όπως επιβεβαίωσε η Γραμματεία της Ιεράς Μονής μετά από σχετική ερώτηση του inside story για τον πλειοδότη, τελικός πλειοδότης ανακηρύχθηκε η εταιρεία B.F.S. ΑΕΒΕ ΧΗΜΙΚΩΝ. Επίσης, ρωτήσαμε ποιοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό, πόσες ήταν οι προσφορές και σε τι ποσό ορίστηκε το μηνιαίο μίσθωμα. Aπό την Ιερά Μονή δεν λάβαμε απαντήσεις σχετικά με τις τελευταίες ερωτήσεις. 

Τελευταία ενημέρωση 25/6/19: Η απάντηση της Μονής Πετράκη
 
Συγκεκριμένα η Γραμματεία της Ιεράς Μονής μας έστειλε την εξής απάντηση:
«Σε απάντηση του ερωτήματός σας σχετικά με λεπτομέρειες που αφορούν στην Δημοπρασία που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2018 στον χώρο της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, για την εκμίσθωση του επί της οδού Σαρρή 26 και Κραναού 2 ακινήτου, ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής, σας ενημερώνουμε ότι λόγω τήρησης απορρήτου περί ευαίσθητων προσωπικών και οικονομικών δεδομένων όλων των συμμετεχόντων στην Δημοπρασία, η Ιερά Μονή δεν δύναται να κοινοποιήσει πληροφορίες προς τρίτους, πέραν των αμέσως ενδιαφερομένων - συμμετεχόντων και των κατά νόμον αρμοδίων Αρχών».
Με άλλα λόγια επικαλείται το νόμο περί προσωπικών δεδομένων σε μία διαδικασία που έγινε με τους όρους Δημόσιου Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού 

 

 • Την 1η Νοεμβρίου ασκείται ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου, ο οποίος κατηγορείται από την Εισαγγελία Αθηνών ότι δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες είσπραξης χρεών της εταιρείας ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη.


  2019

 • Τέλη Ιανουαρίου ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών ασκεί νέα κακουργηματική δίωξη εναντίον του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τεσσάρων στενών του συνεργατών για την υπόθεση ELFE, μετά τη μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank που είχε γίνει τέλη του 2016.

 

Ο συνδετικός κρίκος της Eurofast

Συνολικά από το 2013 έως και το 2017 εντοπίσαμε 19 εταιρείες εντός και εκτός συνόρων που σχετίζονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με τα λιπάσματα. Επτά στην Κύπρο, άλλες τόσες στην Ελλάδα (μαζί με τα 3 υποκαταστήματα των κυπριακών), από μία σε Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία και δύο στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους (στις οποίες οδηγούν πολλές εταιρείες του πλέγματος). Σε αρκετές, κομβικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει η συμβουλευτική EUROFAST από τη σύσταση μέχρι και τη διαχείρισή τους (εξ ονόματος των πραγματικών δικαιούχων τους). Στελέχη και υπάλληλοί της, μέχρι και στενοί συγγενείς αυτών, εμφανίζονται ως νομικοί εκπρόσωποι, διαχειριστές και μέλη διοικητικών συμβουλίων σε ορισμένες από τις εταιρείες αυτού του πολυσύνθετου επιχειρηματικού ομίλου λιπασμάτων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του φυσικού προσώπου Μ.Π., η οποία ως υπάλληλος που παρέχει διοικητικές υπηρεσίες παρίσταται ως μάρτυρας στη σύσταση ορισμένων εταιρειών στην Κύπρο, ενώ μαζί με τον σύζυγό της και τον υιό τους συνθέτουν το διοικητικό συμβούλιο της BFS ΑΕΒΕ.
Επίσης, εταιρείες κατά 100% θυγατρικές της EUROFAST, εμφανίζονται ως μέτοχοι εταιρειών του παραπάνω πλέγματος. Ακόμη, τα γραφεία της EUROFAST σε Αθήνα, Λευκωσία και αλλού βρίσκονται στην ίδια διεύθυνση με ορισμένες από τις προαναφερόμενες εταιρείες – και σε κάποιες περιπτώσεις μοιράζονται το ίδιο σταθερό τηλέφωνο.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της Eurofast (πριν την πρόσφατη ανανέωσή της), η εταιρεία «ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1987, ως Eurofast Services, λειτουργώντας στο πλαίσιο της εταιρείας Euroglobal SEE Audit Limited (πρώην BKR Δαμιανού και Συνεργάτες). Το 2002 η Eurofast ανέλαβε τα τμήματα φορολογίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών της εταιρείας BKR Δαμιανού και, μέσω διάσπασης των εταιρειών, ανεξαρτητοποιήθηκε πλήρως από την ελεγκτική εταιρεία. Το 2006 η Eurofast ανέλαβε την εκπροσώπηση της Taxland στην Κύπρο».

Κι άλλες εταιρείες λιπασμάτων

Κατά την έρευνά μας εντοπίσαμε και ένα σύμπλεγμα άλλων οκτώ εταιρειών που εκτείνεται ως τον Παναμά, το οποίο ξεπήδησε το 2012. Στη συνέχεια, έναν περίπου χρόνο μετά τέθηκε σε λύση και εκκαθάριση. Εξ αυτών, οι εταιρείες που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα, ως επί το πλείστον είχαν δηλωμένη ως κύρια δραστηριότητα την εμπορία λιπασμάτων ή την παραγωγή χημικών. Αν και αυτό το εταιρικό «γκρουπ» δεν φαίνεται να σχετίζεται με την ELFE ή τις συνδεόμενες με αυτήν εταιρείες, υπάρχουν σημεία και φυσικά πρόσωπα με κοινή ταυτότητα.

Τον Οκτώβριο και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου 2012 οι εταιρείες με την επωνυμία BLUEFERT HOLDINGS ONE και BLUE FERT HOLDINGS TWO ιδρύουν από κοινού στην Αθήνα τις:

 1. BLUE FERT (Εμπορία Λιπασμάτων και Συναφών Ειδών)
 2. FAB Οικονομική Συμβουλευτική Επιχειρήσεων
 3. PETROCHEM (παραγωγή άλλων χημικών προϊόντων)

 4. ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ (λιανικό εμπόριο λιπασμάτων και αγροχημικών προϊόντων)

Και οι τέσσερις εταιρείες δηλώνουν ως καταστατική έδρα τους την οδό Πεντέλης 34, στο Παλαιό Φάληρο. Το κτίριο δηλαδή όπου έχουν στεγαστεί στο παρελθόν ουκ ολίγες εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη, όπως η ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ και η ALAPIS. Εξάλλου πρόκειται για διεύθυνση που στην πορεία θα χρησιμοποιήσουν για γραφεία τους οι ELFE, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, CENTROFARO SERVICES ATHENS και PFIC LTD ATHENS.

Εκτός από κοινή διεύθυνση, οι εταιρείες BLUE FERT, FAB, PETROCHEM και ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ μοιράζονται και την ίδια σύνθεση στα αρχικά διοικητικά τους συμβούλια. Εκ των τεσσάρων μελών που τα απαρτίζουν, το φυσικό πρόσωπο Β.Τ. έχει περάσει στην πορεία της καριέρας του από πλήθος εταιρειών συμφερόντων του υπόδικου επιχειρηματία, ενώ τα υπόλοιπα τρία άτομα που μετέχουν στα ΔΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να είναι ένας θείος και δύο θείες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Στις 31 Οκτωβρίου 2013 οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των προαναφερόμενων εταιρειών αποφασίζουν τη λύση και των τεσσάρων και τη θέση τους σε εκκαθάριση. Ως εκκαθαριστές διορίζονται ο Β.Τ. (που είδαμε προηγουμένως ότι μετείχε στα ΔΣ τους) και η Β.Δ., που υπογράφει ως διευθύντρια λογιστηρίου τους ισολογισμούς της ELFE έως και το 2014 (που εκδόθηκε ο τελευταίος) και η οποία είχε διατελέσει επίσης πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της FAB.

Σε λύση τέθηκαν επίσης και οι δύο offshore του Παναμά όπως και οι δύο στη Μάλτα.

Η φαρμακευτική που ξεκίνησε από την… εμπορία λιπασμάτων

Στο πλαίσιο της έρευνας του inside story, ενδιαφέρον παρουσίασε και μία φαρμακευτική εταιρεία η οποία πλέον ανήκει στην ίδια offshore που κατέχει τις μετοχές της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2014 ιδρύεται με εταιρικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ η «A.S.K. ΕΜΠΟΡΙΑ−ΠΩΛΗΣΗ−ΔΙΑΝΟΜΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ−ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ−ΦΩΣΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» με διακριτικό τίτλο «A.S.K. Μ.Ε.Π.Ε.». Καταστατική της έδρα η Κέκροπος 6-8 στον Πειραιά. Πρόκειται για την ίδια διεύθυνση που θα δηλώσει ως αρχική της έδρα και η BFS AEBE (η οποία ιδρύθηκε σχεδόν έναν μήνα μετά).

Μοναδικός εταίρος της ASK ΜΕΠΕ είναι ο Π.Π., ένας δημοτικός εργάτης από την Κύπρο. Το συγκεκριμένο άτομο έχει βρεθεί στα Δ.Σ. της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ (όταν ακόμη ονομαζόταν ALPHA BLUE TRADE) και της BFS ΑΕΒΕ ενώ στις 15 Μαρτίου 2019 διορίστηκε νομικός εκπρόσωπος του υποκαταστήματος της REVERA HOLDINGS LTD στην Αθήνα. Ο Π.Π. είναι μεταξύ των συνολικά 12 ατόμων στα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση για την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2014 καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ συμβόλαιο της 1ης Δεκεμβρίου με το οποίο η «A.S.K. Μ.Ε.Π.Ε.» μετονομάζεται σε «A.S.K. CARS ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» με διακριτικό τίτλο «A.S.K. CARS Μ.Ε.Π.Ε.» και μεταφέρει την έδρα της στην οδό Θεοφάνους 12 στους Αμπελοκήπους της Αθήνας. [Η διεύθυνση αυτή κατά καιρούς έχει εμφανιστεί επίσης ως έδρα των: CENTROFARO SERVICES LTD - ATHENS, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και REVERA HOLDINGS LTD - ATHENS. Εκεί επίσης βρίσκονται και τα γραφεία της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών λογιστών και συμβούλων επιχειρήσεων EUROFAST AUDIT].

Όπως προκύπτει από την έκθεση διαχείρισης της χρήσης 2014, η ASK κατά τους 3,5 πρώτους μήνες λειτουργίας της ήταν ανενεργή και «θα δραστηριοποιηθεί εμπορικά εντός του 2015 με την αγορά και εκμετάλλευση αυτοκινήτων διακεκριμένης κατηγορίας για μίσθωσή τους σε πελάτες VIP. Με αυτό το δεδομένο προσδοκούμε τη δημιουργία εντός της προσεχούς χρήσης 2015 ικανοποιητικής κερδοφορίας».

Στον ισολογισμό του 2014 (αυτόν που βρήκαμε στο πεσμένο site της ASK CARS, όχι σε αυτόν που έχει αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ) υπάρχει μία επιπλέον σελίδα με επικεφαλίδα «Λογαριασμός Γενικής Εκμετάλλευσης ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ», με μηδενικά ποσά. Επίσης προκύπτει ότι η A.S.K. μοιράζεται τον ίδιο λογιστή με την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, την ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ και την BFS, ο οποίος λογιστής, σύμφωνα με δημοσίευμα του 2017 φέρεται να είναι υπεύθυνος στο Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στις 30 Νοεμβρίου 2015, «η Γενική Συνέλευση των εταίρων της ΕΠΕ A.S.K.» (δηλαδή ο εξής ένας Π.Π.) αποφασίζει να αλλάξει για ακόμη μία φορά τους καταστατικούς σκοπούς και την επωνυμία της εταιρείας. Έτσι στις 21/12/2015 ενώπιον της συμβολαιογράφου εμφανίζεται ο Κ.Σ. ως πληρεξούσιος του μοναδικού εταίρου Π.Π. και γίνεται η μετονομασία της εταιρείας σε «A.S.K. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και δ.τ. A.S.K. PHARMACEUTICAL.

Ο Κ.Σ. είναι στέλεχος στη Eurofast Greece και έχει υπάρξει επίσης φορολογικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα τριών ακόμη ατόμων από την Κύπρο (πατέρας, μητέρα, γιος), που συνθέτουν το Δ.Σ. της ΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ. Το όνομα του πατέρα συγκαταλέγεται και μεταξύ αυτών στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση ELFE. Ο συγκεκριμένος έχει υπάρξει νόμιμος εκπρόσωπος της PFIC LTD - ATHENS και της REVERA LTD ATHENS.

Το 2015 κλείνει για την ASK PHARMACEUTICAL με καθαρό κύκλο εργασιών 21.500 ευρώ και 169 ευρώ κέρδη. Όπως διαβάζουμε στην έκθεση διαχείρισης: «Η εταιρεία προτίθεται εντός του 2016 να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της εισαγωγής και χονδρικής εμπορίας φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η χρηματοδότηση του παραπάνω επενδυτικού προγράμματος θα λάβει χώρα με τη μέθοδο είτε του δανεισμού, είτε με αγορές εμπορευμάτων με πίστωση».

Τα προϊόντα που διαθέτει στην αγορά η εταιρεία είναι κατά κύριο λόγο ομοιοπαθητικά σκευάσματα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, ο καθαρός κύκλος εργασιών το 2016 ανήλθε στα 283.303 ευρώ, με ζημιές μετά από φόρους στα 32.775,69 ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση διαχείρισης, η οικονομική κατάσταση της εταιρείας «κρίνεται μη ικανοποιητική», επίσης «τα ίδια κεφάλαια κατά την 31/12/2016 κατέστησαν αρνητικά από το ζημιογόνο αποτέλεσμα της παρούσης χρήσης», οι δε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της ανέρχονται στο ποσό των 410.200 ευρώ. Η εταιρεία στη χρήση του 2016 δεν είχε ακίνητα στην κατοχή της και διατηρεί ένα υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη.

Στις 19 Απριλίου 2018, το στέλεχος της Eurofast Κ.Σ., ως εκπρόσωπος του μοναδικού εταίρου και διαχειριστή της ASK και η Β.Σ. (επίσης στέλεχος της Eurofast), ως εκπρόσωπος της MENOLTIS HOLDINGS, υπογράφουν το συμβόλαιο μεταβίβασης της ASK από τον Π.Π. στην κυπριακή εταιρεία. Η πώληση του εταιρικού μεριδίου έγινε έναντι 1.000 ευρώ.

Η MENOLTIS HOLDINGS, όπως είδαμε είναι μεταξύ άλλων η μέτοχος της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και με τη σειρά της έχει ως μέτοχο μία offshore στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Οι άφαντοι ισολογισμοί

Εκτός από παρόμοιες συνθέσεις διοικητικών συμβουλίων, διευθύνσεις, σταθερά τηλέφωνα και μετόχους, οι περισσότερες εταιρείες που εντοπίσαμε στην έρευνά μας μοιράζονται και άλλο ένα στοιχείο. Στην συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχουν δημοσιεύσει, ως οφείλουν, ισολογισμούς από ιδρύσεώς τους, ενώ ακόμη και όσες έχουν δημοσιεύσει δεν το έχουν κάνει για όλα τα έτη λειτουργίας τους. Για παράδειγμα, η ELFE που βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης έχει να εμφανίσει στο ΓΕΜΗ ισολογισμό από τη χρήση του 2013 και αυτόν με καθυστέρηση πολλών μηνών, ενώ ο τελευταίος διαθέσιμος, αυτός για τη χρήση 2014, υπάρχει αναρτημένος μόνο στο site της εταιρείας, το οποίο μάλιστα είναι λάθος γραμμένο στην καρτέλα στο ΓΕΜΗ (www.dim-gemi-elfes.gr αντί για www.dim-gemi-elfe.gr).

Αμέτρητες επιχειρήσεις μέσα σε λίγα χρόνια

Ο 47χρονος υπόδικος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, που κάποτε θεωρούνταν από τον εγχώριο Τύπο ως το παιδί θαύμα του ελληνικού επιχειρείν και μάλιστα είχε βραβευτεί το 2006 ως επιχειρηματίας της χρονιάς από την Ernst & Young, φαίνεται ότι από πολύ μικρή ηλικία, μόλις από τα 18 έτη, όταν έχασε αναπάντεχα τον πατέρα του και ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση της Νεοχημικής των μόλις 19 ατόμων τότε, εξελίχθηκε σε… κατά συρροήν επιχειρηματία με «στήριγμα» και «μέντορα» τον συγκατηγορούμενό του στην υπόθεση Proton και φυγόδικο Πέτρο Κυριακίδη.
Από την ενηλικίωσή του έως σήμερα, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω συνεργατών και προσώπων του περιβάλλοντός τους, οι Λαυρεντιάδης και Κυριακίδης έχουν «στήσει» αρκετές δεκάδες εταιρείες εντός και εκτός χώρας. Μόνο από το 2012 και μετά, (όταν δηλαδή «έσκασε» η Proton) εντοπίσαμε συνολικά τουλάχιστον 34 εταιρείες που φαίνεται να συνδέονται με τους εν λόγω επιχειρηματίες. Πολλές από αυτές μάλιστα ακολουθούν το ίδιο μοτίβο της προ Proton εποχής (κοινές έδρες, ίδια άτομα σε ΔΣ κ.λπ.). Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε την περίπτωση τριών εταιρειών που ιδρύθηκαν τον Απρίλιο του 2014, από άτομα που στο παρελθόν είχαν περάσει από το ΔΣ της Alapis κ.ά. Πρόκειται για μία εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων και δύο κατασκευαστικές-τεχνικές εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές εδρεύουν σε ένα κτίριο στο Παλαιό Φάληρο όπου στο παρελθόν είχαν στεγαστεί ουκ ολίγες εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη και το οποίο βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τη διεύθυνση που δήλωνε ως κατοικία ο Π. Κυριακίδης.

Οι πολύκροτες υποθέσεις στις οποίες έχουν πρωταγωνιστήσει ορισμένες εταιρείες συμφερόντων των δύο υπόδικων επιχειρηματιών έχουν κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Για παράδειγμα η Proton, λόγω της σκανδαλώδους κακοδιαχείρισης, ανακεφαλαιοποιήθηκε από το ελληνικό κράτος με 1,1 δισ. ευρώ. Άλλες, κάποτε «καμάρια» του Χρηματιστηρίου Αθηνών ως επιχειρηματικά success stories, όπως π.χ. η Alapis και η Νεοχημική, «φαλήρισαν» αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζομένους και «φέσια» πολλών εκατ. ευρώ σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, ζημιώνοντας και πάλι την τσέπη του έλληνα φορολογούμενου, αλλά και των μικρομετόχων τους.

Οι δυσθεώρητες συνολικές οφειλές πολλών εκατ. ευρώ που άφησαν πίσω τους, διαψεύδουν μέχρι τώρα όσους προέβλεπαν με σχετική σιγουριά, λίγα χρόνια πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της Proton, ότι «μαζί με τον κ. Λαυρεντιάδη έχει ελπίδες να κερδίσει και το ελληνικό δημόσιο…».

Εικόνα etriantafillou
Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous
5

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.