Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κείμενο:
cemedicine.jpg

Γιατί η Ελλάδα εξάγει γενόσημα, αλλά επιμένει να καταναλώνει τα ακριβότερα πρωτότυπα;

Διερευνούμε τις αιτίες της χαμηλής διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων, και προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε ένα ακόμη ελληνικό παράδοξο: γιατί, παρά τις αιματηρές μειώσεις στη δημόσια δαπάνη υγείας, συνεχίζουμε να δίνουμε πολλά εκατομμύρια ευρώ για φάρμακα. Ένα θέμα που ζήτησαν οι αναγνώστες του inside story.

Mετά από έξι μήνες με workshops, συναντήσεις και newsrooms, οι ιστορίες που προέκυψαν από συνδρομητές και αναγνώστες του inside story στο πλαίσιο του #YourStory3 δημοσιεύονται. Οι δύο εβδομάδες από 23 Σεπτεμβρίου μέχρι και 4 Οκτωβρίου είναι αφιερωμένες σε αυτές, καθώς καθημερινά θα δημοσιεύεται από μία. Σήμερα παρουσιάζεται η έβδομη ιστορία, που ήταν μια ιδέα του αναγνώστη του inside story Γιώργου Καλαμίτση.


Στην ουρά ενός μεγάλου φαρμακείου σε αθηναϊκό προάστιο, η 72χρονη Ελένη Χ. συζητάει με έναν συνομήλικό της, αναφορικά με την αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής για την υπέρταση, που της σύστησε ο γιατρός. «Μη τυχόν και πάρεις το γενόσημο» της λέει με σιγουριά. «Τα φέρνουν από την Ινδία» παρεμβαίνει ένας τρίτος άντρας, «ποιος ξέρει τι βάζουν μέσα;». Η φαρμακοποιός επιχειρεί να τους καθησυχάσει. «Δεν είναι γενόσημο, είναι η δραστική ουσία, και μάλιστα ίδια με του πρωτοτύπου» τους λέει, «έχει ακριβώς την ίδια δράση, και φυσικά είναι απολύτως ελεγμένα».

Η κυρία Ελένη μοιάζει να έχει πειστεί. Δίνει τη συνταγή στη φαρμακοποιό. «Μην τυχόν και το πάρεις» φωνάζει ο κύριος. «Δεν έχεις ακούσει ότι είναι καρκινογόνα;». Η λέξη και μόνο είναι αρκετή για να τραβήξει την προσοχή και των υπολοίπων

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη