#YourStory2: Η εκδήλωση στον Ιανό

Περισσότερες από 120 ιδέες για ρεπορτάζ προτάθηκαν φέτος από τους αναγνώστες μας, στο πλαίσιο του δεύτερου #YourStory2, μιας ιδέας όπου δημοσιογράφοι και κοινό ζουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, μέσα από την οποία μαθαίνουν για τον τρόπο που γεννιούνται, εξελίσσονται και γίνονται τα ρεπορτάζ.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'

Πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά το YourStory2, μια πρωτοβουλία του inside story που φέρνει κοντά δημοσιογράφους και κοινό. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, οι αναγνώστες πρότειναν και ψήφισαν τα θέματα που οι δημοσιογράφοι inside story θα καλύψουν κατά προτεραιότητα.

Εφέτος προηγήθηκε ένα εργαστήριο το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 στη γκαλερί Ζουμπουλάκη. Εκεί οι αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψιν για να αποφασιστεί εάν θα πραγματοποιηθεί η διερεύνηση ενός θέματος. Χωρισμένοι σε ομάδες, συγκρότησαν πολλά συμμετοχικά newsrooms, μαζί με έναν δημοσιογράφο του inside story σε ρόλο συντονιστή.

Στην συνέχεια, η συντακτική ομάδα του inside story κλήθηκε να επιλέξει τις έξι επικρατέστερες προτάσεις, από τις περισσότερες από 120 που έστειλαν οι αναγνώστες φέτος –περίπου τις διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι. Τελευταίο κομμάτι της φετινής διοργάνωσης αποτέλεσε η εκδήλωση της περασμένης Τετάρτης 29 Μαρτίου 2018 στον Ιανό. Σε αυτήν, οι αναγνώστες που είχαν προτείνει τις έξι επικρατέστερες ιδέες κλήθηκαν να κάνουν σύντομες παρουσιάσεις των τριών λεπτών για το θέμα τους, με τρία λεπτά ακόμη να διατίθενται για την απάντηση ερωτήσεων του κοινού, στην συνέχεια.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ακολούθησε η ψηφοφορία των παρισταμένων. Μέσα από αυτήν προέκυψαν οι τρεις ιδέες που θα διερευνηθούν κατά προτεραιότητα και θα δημοσιευθούν στο inside story εντός του έτους.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης:

Οι ιδέες που παρουσιάστηκαν στον Ιανό

Η συντακτική ομάδα του inside story επέλεξε έξι ιδέες, με κριτήριο την πρωτοτυπία του θέματος, τη σημασία του και την ύπαρξη πηγών που μπορούν να αξιοποιηθούν στην έρευνά του.

Οι ιδέες που παρουσιάστηκαν στον Ιανό ήταν οι εξής και παρουσιάστηκαν με τη σειρά που ακολουθεί:

Την παρουσίαση και τον συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα, στην οποίαν ανήκει και η ιδέα για την πραγματοποίηση του πρώτου YourStory πέρυσι. Ύστερα από έναν σύντομο χαιρετισμό της συνιδρύτριας του inside story, Τατιάνας Καραπαναγιώτη, η οποία ευχαρίστησε τους παρισταμένους και τους συμμετέχοντες, και την παρουσίαση της διαδικασίας από την project manager του #YourStory, Αρελίνα Μεράκου, έφτασε η ώρα των παρουσιάσεων.

Οι συμμετέχοντες είχαν στην διάθεσή τους τρία λεπτά για να εξηγήσουν την ιδέα τους, και άλλα τρία για να δεχθούν τις ερωτήσεις των παρισταμένων. Ολοι ήρθαν καλά προετοιμασμένοι: και παρουσίασαν συνεκτικά το θέμα τους με επιχειρήματα, καθώς και τις πηγές που έκριναν ότι μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Ενδεντικό είναι ότι παρότι η Μαργαρίτα Πουρνάρα διευκρίνισε πως θα τηρούσε αυστηρά τους χρονικούς περιορισμούς, σπάνια χρειάστηκε να ζητήσει από κάποιον να συντομεύσει. Από την πλευρά του το κοινό συμμετείχε με καίριες και προσεγμένες ερωτήσεις, οι οποίες τροφοδοτούσαν τη δυνατότητα ενός γόνιμου διαλόγου.

Αφού ολοκληρώθηκε το στάδιο της παρουσίασης των ιδεών, έφτασε η ώρα της ψηφοφορίας. Δόθηκαν σε όλους τους παρευρισκομένους τρία πολύχρωμα post it, για την επιλογή των θεμάτων. Αφού τελείωσε η ψηφοφορία, έγινε η καταμέτρηση των ψήφων.

Η βαθμολογία έχει ως εξής:

Η βαθμολογία
«Κοινωνικός ρατσισμός στην Δυτική Αττική» 65 ψήφοι
«Κατασπατάληση των πόρων του προσφυγικού» 51 ψήφοι
«Καύση Βιορευστών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού» 37 ψήφοι
«Η θέση της γυναίκας στον ιδιωτικό τομέα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης» 36 ψήφοι
«Το παράδειγμα διαχείρισης της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης» 33 ψήφοι
«Η υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών» 24 ψήφοι
Οι γνώμες των συμμετεχόντων

Πώς αποτιμούν τη διαδικασία οι ίδιοι οι συμμετέχοντες; Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος, που ταξίδεψε αυθημερόν από το Μεσολόγγι για να παρουσιάσει την ιδέα του στο κοινό του Ιανού, κρίνει σημαντικό το ότι δόθηκε βήμα για να παρουσιαστούν ζητήματα, όπως εκείνο που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πόλης του, όπου μια σειρά παράτυπων διαδικασιών φέρεται να έχει επιτρέψει την καύση βιορευστών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.

«Το Μεσολόγγι είναι μια μικρή πόλη και συχνά δεν μας δίνεται βήμα», σχολιάζει. «Και όταν επικοινωνούμε με sites για κάποιο ζήτημα, πολύ δύσκολα θα έρθουν σε επαφή μαζί μας και θα ασχοληθούν». Όσον αφορά το γενικότερο εγχείρημα του #YourStory2, ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος το αποτιμά θετικά.

Τώρα, εάν καλούνταν να προτείνει κάτι που θα ήθελε να γίνει διαφορετικά την επόμενη χρονιά, λέει πως αυτό θα αφορούσε ίσως τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι συμμετέχοντες για την παρουσίαση. Περισσότερος χρόνος πιθανά θα επέτρεπε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε σημεία των προτεινόμενων ρεπορτάζ που έχουν τη σημασία τους.

Ο Ισάακ Ξανθόπουλος, που παρουσίασε την ιδέα του από την Θεσσαλονίκη μέσω Skype, θεωρεί ουσιαστική την διαδικασία, επειδή την παρουσίαση ακολουθούσαν οι ερωτήσεις του κοινού, γεγονός που επέτρεπε να δημιουργηθεί αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο πλευρών. «Μου άρεσε που ήταν μια γρήγορη διαδικασία, δίχως φλυαρία και ανούσιες αγορεύσεις. Εμείς στην Θεσσαλονίκη όταν ξεκινάμε να μιλάμε ξεχνάμε να σταματήσουμε», αστειεύεται. «Και στην εποχή μας, όπου η προπαγανδιστική δημοσιογραφία κυριεύει, μέσα από τις διάφορες μορφές που μπορεί να λαμβάνει, ίσως η απάντηση να είναι τέτοιες εκδηλώσεις».

«Μου φάνηκαν πολύ καλές και οι ερωτήσεις του κοινού», λέει από την πλευρά της η Μιράντα Ξαφά, όταν ερωτάται για την δική της εμπειρία. «Δυστυχώς, μετά την τρίτη παρουσίαση έπρεπε να φύγω λόγω μιας υποχρέωσης, αλλά οι δύο παρουσιάσεις που πρόλαβα ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και προκάλεσαν ωραίες ερωτήσεις στη συνέχεια».

Η κ. Ξαφά δεν θα άλλαζε κάτι όσον αφορά την οργανωτική πλευρά της εκδήλωσης. Αντιθέτως, βρίσκει θετικό το ότι τηρήθηκαν οι σωστοί ρυθμοί κατά την διαδικασία. «Οι χρονικοί περιορισμοί τόσο για την παρουσίαση, όσο και για τις ερωτήσεις του κοινού τηρούνταν αυστηρά, το οποίο νομίζω πως είναι σωστό».

Οι μαθήτριες της Γ' Λυκείου

Τις εντυπώσεις και την ουσία του διαγωνισμού κέρδισαν οι τέσσερις μαθήτριες της Γ' Λυκείου του 2ου Λυκείου Αγίας Βαρβάρας. Η ιδέα τους για την διερεύνηση του φαινομένου του κοινωνικού ρατσισμού που βιώνουν κάτοικοι του Δήμου τους αναδείχθηκε πρώτη.

Οι τέσσερις κοπέλες, που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ασχοληθούν και οι ίδιες με τη δημοσιογραφία τελειώνοντας το σχολείο, αποτιμούν εξίσου θετικά την εμπειρία τους, από την παρουσία τους στο εργαστήριο συμμετοχικής δημοσιογραφίας ως την ψηφοφορία του Ιανού.

«Προσωπικά, χάρηκα πολύ που το έζησα όλο αυτό, καθώς ήταν κάτι εντελώς καινούριο για εμένα», λέει η Κωνσταντίνα Βαμιεδάκη, μια εκ των τεσσάρων μαθητριών. «Το κλίμα ήταν πολυ φιλικό και ευχάριστο, και οι συντελεστές ήταν ευγενικοί και πρόθυμοι να μας βοηθήσουν». Από πλευράς της, η Μαίρη Καραφυλλάκη σημειώνει πως: «Δεν περίμενα να είναι τόσο όμορφα και τόσο άνετα παρόλο το άγχος που είχαμε».

Οι τέσσερις κοπέλες ενθουσιάστηκαν και με το μέρος όπου έλαβαν χώρα οι δύο εκδηλώσεις, την γκαλερί Ζουμπουλάκη και το βιβλιοπωλείο Ιανός. «Ενώ έχω ξαναπάει στον Ιανό, ποτέ δεν ειχα την ευκαιρία να δω τον επάνω όροφο. Στην ουσία, και μόνο που ήμασταν σε έναn χώρο με πολλά βιβλία το λάτρεψα», λέει η Αγγελική Δημητρακοπούλου.

Η γνώμη των οργανωτών

Εφέτος, το YourStory2 πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και την επικεφαλής του εργαστηρίου, επίκουρη καθηγήτρια Μπέττυ Τσακαρέστου. Η Μπέττυ Τσακαρέστου συνέβαλε τα μέγιστα στη διοργάνωση του workshop και, καθώς το πρόγραμμα έχει πλέον ολοκληρωθεί, δηλώνει ικανοποιημένη από το επίπεδο της συζήτησης που έγινε πάνω στα προτεινόμενα θέματα.

«Αυτό που βρήκα επίσης πολύ ενδιαφέρον είναι ότι τα άρθρα ξεκινούσαν από ένα ερώτημα. Ένα ερώτημα, το οποίο αφήνει το περιθώριο να κάνεις σε βάθος έρευνα, και δεν προκαταλαμβάνει την απάντηση», λέει. «Υπάρχει το στοιχείο της συζήτησης: αυτές οι ιδέες δεν είναι απλώς μία ιδέα, αλλά αποτελούν την συγκρότηση μιας συζήτησης ή μιας σκέψης, γύρω από ένα πρόβλημα ή ερώτημα. Και σε αρκετές περιπτώσεις, η αξία βρισκόταν ακριβώς στη συζήτηση αυτή, η οποία μπορούσε να “ανοίξει”».

 

Από την πλευρά του inside story, ο δημοσιογράφος Χρήστος Ιωάννου αρχικά αναφέρεται στην εξέλιξη που σημειώθηκε σε σχέση με την περσινή διοργάνωση: «Φέτος προχωρήσαμε ένα βήμα πιο πέρα, οργανώνοντας το workshop που έφερε πιο κοντά τους συνδρομητές-αναγνώστες με την δημοσιογραφική ομάδα του inside story και τη διαδικασία επιλογής θεμάτων. Αυτό αποτέλεσε την ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς, ώστε να γίνει κατανοητό ότι για ένα θέμα δεν αρκεί να είναι πολύ καλό και να τραβά αμέσως το ενδιαφέρον όλων, αλλά πρέπει να είναι και εφικτό να καλυφθεί με την έννοια της ύπαρξης πηγών», σημειώνει.

Παράλληλα, διευκρινίζει πως: «Σκοπός του inside story είναι να κάνει ρεπορτάζ όχι μόνο τα θέματα που επελέγησαν, αλλά τις περισσότερες ιδέες των συνδρομητών-αναγνωστών, στο πλαίσιο του εφικτού. Γι΄ αυτό θα παρατήρησαν κάποιοι συνδρομητές πως ορισμένες από τις προτάσεις τους έγιναν ήδη άρθρα –όπως η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας και η υπόθεση με τους «επενδυτές» της Εθνικής Ασφαλιστικής, που ναι μεν ανακηρύχθηκαν προτιμητέοι από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, όμως δεν είχαν τα χρήματα για να προχωρήσουν στην εξαγορά– καθώς είχαν αποτελούν θέματα γενικού ενδιαφέροντος, δημοσίου και ιδιωτικού και είχαν ήδη τεθεί υπό την παρακολούθηση του inside story. Ευελπιστώ ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει περισσότερο την ιδέα του YourStory, συμμετέχοντας ακόμα πιο ενεργά, γιατί η συμμετοχή σε συνδυασμό με την ανεξαρτησία του μέσου είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και την πρόοδο της κοινωνίας».

Η αρχισυντάκτρια του inside story Κατερίνα Λομβαρδέα στέκεται στη δυνατότητα ουσιαστικής επικοινωνίας με τους αναγνώστες που πρόσφερε η διοργάνωση του YourStory2. «Είναι πολύτιμη εμπειρία για εμάς τους δημοσιογράφους να γνωρίζουμε από κοντά τους αναγνώστες μας. Κι αυτό γιατί είναι τελείως διαφορετικό να συζητάς μαζί τους πρόσωπο με πρόσωπο, από το να μαθαίνεις πώς σκέφτονται μέσα από τα σύντομα μηνύματα που γράφουν κάτω από τα άρθρα μας ή τα σχόλιά τους στο facebook», λέει.

Μέσα από αυτή την άμεση επαφή, προσθέτει, «ανακαλύπτουμε με χαρά πόσο “ψαγμένοι” είναι οι αναγνώστες μας, πόσο πάθος έχει ο καθένας για το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει, πόσο αναζητούν την ουσιαστική και σε βάθος γνώση στα θέματα που τους απασχολούν. Και μέσα από την ψηφοφορία καταλαβαίνουμε ότι είναι σοφά τα κριτήριά τους στην επιλογή των θεμάτων, και πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας μαζί τους, ακόμα και στην έρευνα».

Παράλληλα, ικανοποιημένοι έμειναν και όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση στον Ιανό, με το εγχείρημα που φιλοδοξεί να γεφυρώσει την απόσταση μεταξύ δημοσιογράφου και κοινού, και να επιτρέψει στον ίδιο τον δημοσιογράφο να αναθεωρήσει τον ρόλο της «αυθεντίας», ούτως ώστε να μπορέσει να αφουγκραστεί καλύτερα τους προβληματισμούς της κοινότητας την οποία καλύπτει.

Η Κατερίνα Ματιάτου, υπεύθυνη του Προγράμματος Εκκόλαψης ΜΚΟ του HIGGS, που βρέθηκε στην εκδήλωση του Ιανού, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι η πρώτη φορά που ένα μέσο καλεί ανοιχτά το κοινό να συνδράμει στη θεματολογία και να γίνει μέρος αυτού που φτάνει σαν πληροφορία στο τελικό δημοσίευμα».

Το HIGGS είναι η πρώτη θερμοκοιτίδα για ΜΚΟ στην Ελλάδα. Οι άνθρωποί της λένε πάντα πως το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνει κανείς είναι η εκτίμηση αναγκών. «Πρέπει δηλαδή να μιλήσει με τα ενδιαφερόμενα μέρη και να δει κατά πόσον αυτό που ο ίδιος έχει οσμιστεί σαν ανάγκη είναι όντως ανάγκη της κοινωνίας. Εκτιμώ ιδιαίτερα που το inside story βγαίνει έξω, στους πολίτες, και φέρνει τα προβλήματα και τις πραγματικές τους ανάγκες για ενημέρωση στο προσκήνιο, πόσο μάλλον όταν η δουλειά που γίνεται εκεί είναι κατά πολύ ερευνητική, σε σχέση με τα περισσότερα μέσα που γνωρίζουμε. Είναι μια μορφή ενίσχυσης της δημοκρατίας».

Εικόνα malichudis
Γεννήθηκε το 1992. Σπούδασε Επικοινωνία και Πολιτισμό στο Πάντειο, όπου συνέχισε με μεταπτυχιακό στις Σπουδές Φύλου και την Ανθρωπολογία. Έχει εργαστεί στην ελληνική έκδοση της The Huffington Post και το Κανάλι Ένα 90,4 FM. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα Μέσα.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.