Γιάννης Τσαρούχης: Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας

Ο Τσαρούχης συναντά τον Ιόλα, μαγεύεται από τη Μαρία Κάλλας, γοητεύει και γοητεύεται από την σκηνογράφο Λίλα ντε Νόμπιλι, στέκεται μπροστά στους διαφορετικούς δημιουργικούς δρόμους που κάθε φορά επιλέγει για να φτάσει στην τελειότητα που τόσο ποθεί. Το δεύτερο μέρος της έκθεσης στο μεγάλο μας ζωγράφο καλύπτει από τη δεκαετία του ’40 έως το τέλος της ζωής του και εγκαινιάζεται σε λίγες μέρες στο Μουσείο Μπενάκη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Σπουδή για τις «Τέσσερις εποχές πάνω στα σύννεφα», 1967, Λάδι καπλαμάς, 27,5 x 49,5 εκ. [Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη]

Κάθε φορά που έβλεπε ένα καλό έργο ζωγραφικής τρεις διαφορετικές και όμοιες φράσεις έρχονταν στον νου του: «Οι Ρωμαίοι έλεγαν ότι γνωρίζουμε τόσα όσα συγκρατεί η μνήμη και ο Νίτσε λέει “μια φορά μας μιλάει η σελήνη, μια φορά μας μιλάει η άνοιξη, όλα τ’ άλλα είναι ανυπόφορο διάλειμμα”, “Μάρθα, Μάρθα, περί πολλά τυρβάζεις, ενός εστί χρεία”». Ο Γιάννης Τσαρούχης πίστευε πως ό,τι μεγάλο υπάρχει στον κόσμο, αυτό το ένα γυρεύει, αυτό που απομένει, αυτό που διατηρείται.

Αυτό δηλαδή που θα αντικρίσει κανείς όταν επισκεφθεί το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς όπου από τις 16 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί η έκθεση «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας. Το δεύτερο μέρος (1940-1989)» με διακόσια περίπου έργα από το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, την Εθνική Πινακοθήκη και ιδιωτικές συλλογές, κατανεμημένα ανά δεκαετίες δημιουργίας, επιρροών και διαρκούς δημιουργικής αναζήτησης, μαζί με φωτογραφικό υλικό, βιβλία και προγράμματα παραστάσεων στις οποίες επιμελήθηκε τα σκηνικά και κοστούμια.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.