Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κείμενο & Φωτογραφίες:
egira_1.jpg
O XYTA της Αιγείρας από πανοραμική άποψη.

Ένας βρόμικος ΧΥΤΑ που έκλεισε χάρη στην επιμονή των περιοίκων

Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2006. Μέσα στα επόμενα χρόνια επρόκειτο να γίνει ένας από τους πιο προβληματικούς χώρους αποκομιδής απορριμμάτων στην Ελλάδα.
O XYTA της Αιγείρας από πανοραμική άποψη.

Ο Τριαντάφυλλος Οικονόμου εγκατέλειψε την Αθήνα πριν από σχεδόν 30 χρόνια, για να εγκατασταθεί μόνιμα με την οικογένειά του στην Αιγείρα, ένα παραλιακό χωριό του νομού Αχαΐας. Εκεί είχε περάσει τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια, όμως τη δεκαετία του '70 άφησε το χωριό του, για να σπουδάσει χημικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όταν και οργανώθηκε στο ΚΚΕ και συμμετείχε για χρόνια ενεργά στους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος, σε κινητοποιήσεις και απεργίες. Ωστόσο, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στην πρωτεύουσα, ο κ. Οικονόμου πήρε με τη σύζυγό του τη συνειδητή απόφαση να γυρίσει στη γενέτειρά του στις αρχές της δεκαετίας του 90, μαζί με τις δύο κόρες τους. «Θα μπορούσα να είχα μείνει στην Αθήνα και να δουλέψω ως χημικός μηχανικός, όμως μέσα στην πόλη μου είχε λείψει η φύση, η επαφή με το περιβάλλον, η ηρεμία, τα μπάνια στη θάλασσα», μου είπε. «Ίσως σε κάποιους ακούγεται γραφικό, ωστόσο μετά από μία ζωή μέσα στο αθηναϊκό κέντρο, ήταν ανακουφιστικό να ακούω ξανά το κύμα της θάλασσας στις παραλίες όπου έπαιζα ως παιδί».

Image
scan00252324.jpg
Ο Τριαντάφυλλος Οικονόμου με τη σύζυγό του, λίγο πριν πάρουν την απόφαση να εγκαταλείψουν την Αθήνα για την Αιγείρα. Η φωτογραφία είναι μία ευγενική παραχώρηση του κ. Οικονόμου.

Τα πρώτα προβλήματα του ΧΥΤΑ

Οι αγώνες του κ. Οικονόμου δεν θα τελείωναν με την επιστροφή του στην Αιγείρα. Αυτή τη φορά όμως δεν θα αφορούσαν το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη