Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το άρθρο αυτό σας το προσφέρει ο συνδρομητής Δανάη Μαραγκουδάκη.

Γίνετε συνδρομητής για να μπορείτε να τα μοιραστείτε και εσείς.

Χρόνος ανάγνωσης:
20'
Κείμενο:
[Crispy Shift]
[Crispy Shift]

Ξέρουμε την αλήθεια για τα ρωσικά bots;

Πόσο έγκυρο είναι το ξένο δημοσίευμα που άνοιξε τη συζήτηση για τα ρωσικά bots πριν τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη; Και έχουν πραγματικά στοιχεία οι ελληνικές αρχές για τη ρωσική προπαγάνδα στα σόσιαλ μίντια;
[Crispy Shift]

Τις τελευταίες ημέρες, πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν με την υπόθεση των bots, που λέγεται ότι ενέτειναν τη δραστηριότητά τους στα ελληνικά σόσιαλ μίντια το διάστημα πριν από τις μαζικές συγκεντρώσεις για τα Τέμπη, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το δημόσιο αίσθημα και να καλλιεργήσουν κλίμα διχασμού πολλαπλασιάζοντας ακραία μηνύματα.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δηλώνει ότι διεξάγει έρευνα για το θέμα και ο πρωθυπουργός έχει, από το βήμα της Βουλής, διαβεβαιώσει ότι οι υπεύθυνοι θα εντοπιστούν. Η εικόνα που έχει επικρατήσει στην κοινή γνώμη είναι ότι πρόκειται για συντονισμένη καμπάνια, που αποτελεί μέρος της ρωσικής επιχείρησης χειραγώγησης και διασποράς μίσους στην Ευρώπη.

Η ρωσική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα είναι πράγματι μια αδιαμφισβήτητη απειλή, τόσο για την Ελλάδα όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ως εδώ μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε.

Όμως τι πραγματικά γνωρίζουμε για την πρόσφατη «επέλαση» των bots; Εάν κοιτάξει κανείς τον δημόσιο διάλογο όπως αυτός εκτυλίχθηκε τον τελευταίο καιρό στα σόσιαλ μίντια –εκεί από όπου η πλειοψηφία των Ελλήνων αντλεί την ενημέρωσή της και συμμετέχει στη δημόσια συζήτηση– θα διαπιστώσει πως όλα ξεκίνησαν από ένα συγκεκριμένο δημοσίευμα, δύο μέρες πριν από τις διαδηλώσεις της 28ης Φεβρουαρίου για την επέτειο συμπλήρωσης των δύο χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Πώς μπήκαν στην κουβέντα μας τα bots

Στις 26 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται ένα ρεπορτάζ στo «EU Reporter», μια ειδησεογραφική πλατφόρμα με έδρα στις Βρυξέλλες και περιεχόμενο που μεταφράζεται αυτοματοποιημένα σε δεκάδες γλώσσες.

Τίτλος του είναι: «Greece’s worst rail disaster hijacked by a bot army on its two-year anniversary» («Η χειρότερη σιδηροδρομική καταστροφή της Ελλάδας καπελώθηκε από έναν στρατό από bot στην επέτειο των δύο ετών») και υποστηρίζει ότι ο θυμός και οι ανησυχίες του ευρύτερου κοινού για τον χειρισμό γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιθετικά bots, που προωθούν τις πιο ακραίες αναρτήσεις, για να εξυπηρετήσουν τη δική τους ατζέντα.

«Από τον Δεκέμβριο του 2024, ένας στρατός από χιλιάδες “bots”, μη αυθεντικούς χρήστες, που δρουν συντονισμένα και με δόλιο τρόπο και προωθούνται από τους αμφιλεγόμενους αλγόριθμους του Tik Tok και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενεργεί ως μέρος μιας εκστρατείας για να αποσπάσει την προσοχή της ελληνικής κοινής γνώμης και να αυξήσει την προβολή των αναρτήσεων που προωθούνται από τα πιο ακραία στοιχεία της λαϊκής διαμαρτυρίας».

Τι είναι τα bots

Πρόκειται για αυτοματοποιημένους λογαριασμούς που δημιουργούνται μαζικά για να δημοσιεύουν, να σχολιάζουν και να αλληλεπιδρούν «ποστάροντας» περιεχόμενο, δίνοντας την ψευδαίσθηση πραγματικής συμμετοχής στη δημόσια συζήτηση, όπως αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία.

Πώς αναγνωρίζονται;

  • Έχουν προφίλ χωρίς φωτογραφία ή με γενικά ονόματα χρήστη (τυχαίοι αριθμοί, όνομα ή επώνυμο ακολουθούμενο από αλφαριθμητικούς συνδυασμούς)
  • Κάνουν χιλιάδες αναρτήσεις μέσα σε λίγες ημέρες, κυρίως μέσω αναδημοσιεύσεων
  • Δημοσιεύουν σε μη φυσιολογικές-ανθρώπινες ώρες (π.χ. μεταμεσονύχτια δραστηριότητα χωρίς παύση)
  • Παρουσιάζουν έλλειψη πρωτότυπου περιεχομένου και έχουν αταίριαστο αριθμό ακολούθων (following-followers ratio)
  • Διαμοιράζουν περιεχόμενο σε πολλές διαφορετικές γλώσσες.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του δημοσιεύματος, ο συντάκτης του EU Reporter φέρνει ως παράδειγμα στιγμιότυπα οθόνης με λιγότερους από δέκα ψεύτικους λογαριασμούς στο Χ (πρώην Τwitter) και στο Tik Tok, που πληρούν τα χαρακτηριστικά ενός bot και αναφέρει ότι, πριν ασχοληθούν με τα Τέμπη, ορισμένοι από αυτούς τους λογαριασμούς δημοσίευαν ή προωθούσαν περιεχόμενο σε άλλες γλώσσες, κυρίως ρωσικά, τουρκικά, αραβικά και κινέζικα.

Το δημοσίευμα του EU Reporter κλείνει γράφοντας: «Καθώς η Ελλάδα πλησιάζει στην επέτειο των δύο χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, η σύγκλιση της γνήσιας λαϊκής θλίψης και η προγραμματισμένη γενική απεργία, επισκιάζονται από μια ανησυχητική ψηφιακή χειραγώγηση, αποκαλύπτοντας ένα ευρύτερο μοτίβο εκμετάλλευσης που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Αυτοί οι ψεύτικοι λογαριασμοί δεν μεγεθύνουν απλώς τις ακραίες φωνές – πνίγουν την αυθεντική οργή ενός έθνους που ακόμη θρηνεί τις 57 ζωές που χάθηκαν λόγω συστημικών αποτυχιών».

Το δημοσίευμα του EU Reporter σύντομα αρχίζει να διαδίδεται στα ελληνικά social media (και) από δημοφιλείς λογαριασμούς (ορισμένοι ανήκουν σε δημοσιογράφους όπως ο Μάνος Βουλαρίνος και ο Άρης Πορτοσάλτε) και σειρά ελληνικών μέσων ενημέρωσης όπως το newsbomb και το Ελλάδα 24, που το αναδημοσιεύουν με τίτλο: «EU Reporter: “Στρατός μποτ” καπηλεύεται την τραγωδία των Τεμπών».

Μέσα σε δύο ημέρες το δημοσίευμα γίνεται viral στο ελληνικό διαδίκτυο. Τα bots έχουν μπει στη δημόσια συζήτηση.

Τα bots σε επίσημα χείλη

Στις 4 Μαρτίου, η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της ενημερώνει το κοινό για την ολοένα και αυξανόμενη δραστηριότητα bots στα social media, «η δημιουργία και ύπαρξη των οποίων αποσκοπεί στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και την αλλοίωση της δημόσιας συζήτησης».

Στην ίδια ανακοίνωση διαβάζουμε ότι «[...] έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατέδειξε τη δημιουργία χιλιάδων bots σε δημοφιλή Social Media (tik-tok, X, Facebook, Instagram) με αφορμή καμπάνια για πρόσφατη δημόσια συνάθροιση, με σκοπό να αλληλεπιδρούν με πραγματικούς δημιουργούς περιεχομένου και να χειραγωγήσουν τους αλγόριθμους των πλατφορμών για να αυξήσουν την ορατότητα-επισκεψιμότητα».

Η απάντηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της Αστυνομίας, απευθύναμε αναλυτικά ερωτήματα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΗΕ). Μεταξύ άλλων ρωτάμε από πότε η ΔΗΕ παρακολουθεί την δραστηριότητα των bots σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών και αν έχει ξανασχοληθεί με τη δράση bots στα ελληνικά social media π.χ. στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, ή ευρωεκλογές και αν ναι, ποια ήταν τα ευρήματά της.

Ζητήσαμε επίσης ακριβή στοιχεία για τα χιλιάδες bots που αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ ότι δημιουργήθηκαν (ακριβή αριθμό, πότε δημιουργήθηκαν, τι απήχηση είχαν) και αν σε σχέση με άλλες παρόμοιες καμπάνιες που ενδεχομένως έχει ερευνήσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος. Επίσης ρωτάμε αν υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ποιος μπορεί να ενορχήστρωσε αυτήν την καμπάνια χειραγώγησης της ελληνικής κοινής γνώμης.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μας απάντησε ότι δεν μπορεί να μας απαντήσει. «[...] σε συνέχεια του αιτήματός σας, γνωρίζεται ότι τα συγκεκριμένα ερωτήματα αποτελούν αντικείμενο ποινικής διερεύνησης και καλύπτονται από τη βασική αρχή της μυστικότητας της προδικασίας».

Στις 5 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλούμενος την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρει από το βήμα της Βουλής:

«Και στην βιομηχανία των bots, για τα οποία μίλησε χθες η Ελληνική Αστυνομία [...] είδαμε μια έκρηξη τέτοιων bots τον τελευταίο μήνα πριν από τα Τέμπη· νομίζω ότι όποιος έχει παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το αντελήφθη αυτό. Πριν από την επέτειο του συλλαλητηρίου κυρία Κωνσταντοπούλου, είδαμε μια έκρηξη τέτοιων δραστηριοτήτων. Είναι σαφές ότι κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το κλίμα το οποίο είχε δημιουργηθεί και δικαιολογημένα θα πω εγώ, στην ελληνική κοινωνία, αλλά να σας πω κάτι, όταν εμφανίζονται bots από το εξωτερικό, από χώρες [...] δεν θέλω να τις αναφέρω, γιατί δεν θέλω να δημιουργήσω υπόνοιες παρεξηγήσεων, που μέχρι πριν 2-3 μήνες γράφαν σε άλλες γλώσσες και τώρα ξαφνικά ενδιαφέρονται να γράψουν στα ελληνικά και να ασχοληθούν με το ζήτημα των Τεμπών και να προωθούν το πιο χυδαίο περιεχόμενο από αυτά τα οποία διακινήθηκαν στο διαδίκτυο, σας διαβεβαιώνω και θα το ψάξουμε και θα τους βρούμε ποιοι συντόνισαν αυτή την προσπάθεια».

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού πυροδότησαν έναν νέο κύκλο δημοσιευμάτων και ραδιοφωνικών εκπομπών που φιλοξένησαν δηλώσεις του Μιχάλη Μπλέτσα, διοικητή της νεότευκτης Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας (πρώην Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας) υπό το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τίτλους όπως: «Αποκάλυψη-βόμβα από τον Μπλέτσα για τα Τέμπη – Κατά 99% τα bots προήλθαν από τη Ρωσία».

Τι λέει η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας

Απευθυνθήκαμε στον διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλη Μπλέτσα, που αρχικά μας εξήγησε τους πραγματικά σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν από τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης στα social media. «Πάντα μιλούσα γι' αυτό. Επειδή το βρίσκω πολύ σημαντικό, είναι κάτι που με τρομάζει πάρα πολύ, εδώ και πολλά χρόνια». Ειδικά για τη ρωσική προπαγάνδα, ο Μπλέτσας υπενθύμισε ότι έχει μια παράδοση είκοσι χρόνων σε εκστρατείες που στοχεύουν την Ελλάδα. «Θεωρώ ότι έχουμε τεράστιο πρόβλημα από οργανωμένες επιχειρήσεις ρωσικής παραπληροφόρησης στην Ελλάδα», είπε.

Image
Ο Μιχάλης Μπλέτσας. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]
Ο Μιχάλης Μπλέτσας. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Ωστόσο, μας ανέφερε ότι στην παρούσα φάση η υποστελεχωμένη Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας δεν διενεργεί κάποια σχετική έρευνα για τυχόν δραστηριότητα bots σχετικά με τα Τέμπη, αφενός γιατί δεν έχει επαρκές εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και αφετέρου γιατί δεν διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία (ανάλυση αναρτήσεων στο TikTok κ.λπ.). «Στο TikTok, που είναι το πιο επιδραστικό μέσο αυτή τη στιγμή στη νεολαία, δεν έχουμε καμία δυνατότητα διερεύνησης», εξήγησε ο κ. Μπλέτσας.

Ως προς το προσωπικό της Αρχής και τη διερεύνηση περιστατικών μάς λέει ότι «οι πιο παραγωγικοί υπάλληλοι της Αρχής αυτή τη στιγμή είναι οι νομικοί. Εκεί βγάζουμε την περισσότερη δουλειά αυτή τη στιγμή. Στο τεχνικό, επιχειρησιακό κομμάτι έχουμε τεράστιο πρόβλημα [...] Το κομμάτι της διερεύνησης των περιστατικών είναι το πιο αδύνατο σημείο μας [...] Στο τμήμα ανάλυσης περιστατικών ασφαλείας, στα χαρτιά αυτήν τη στιγμή είναι 8 άτομα [...] Για το ελληνικό Δημόσιο, για τη διερεύνηση περιστατικών υπεύθυνη είναι η αντίστοιχη υπηρεσία της ΕΥΠ [...] για τις κρίσιμες υποδομές είναι ο Στρατός».

Ρωτήσαμε τον Μιχάλη Μπλέτσα αν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει μοιραστεί με την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας συγκεκριμένα ευρήματα από τις δικές τις έρευνες ή την μεθοδολογία της, αλλά η απάντησή του ήταν αρνητική.

Σε άλλο σημείο της κουβέντας μας αναφέρει «προσωπικά, δεν θεωρώ τα bots τον κύριο συντελεστή τεράστιας διεύρυνσης αυτού του ρήγματος που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία. Εγώ θεωρώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπεύθυνα εκεί. Τα τρολς περισσότερο, αυτά δημιουργούν το περιεχόμενο. Να είμαι ξεκάθαρος. Και το έχω πει – όποιος θέλει να ακούσει τι λέω και δεν ψάχνει για να βγάλει πιασάρικους τίτλους. Είπα ότι εγώ δεν πιστεύω ότι τα bots έχουν παίξει κυρίαρχο ρόλο στη διεύρυνση αυτού του χάσματος».

Ρωτήσαμε τον Μπλέτσα τη γνώμη του για το δημοσίευμα του EU Reporter, το οποίο είχε ήδη υπόψιν του. «Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω ότι τα παραδείγματα του EU Reporter ήταν όντως έτσι, αλλά πώς έχουμε οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι είχαμε έξαρση; Αυτό μόνο με ποσοτικά στοιχεία μπορείς να το πεις. Εγώ δεν θεωρώ το EU Reporter το πιο αξιόπιστο μέσο. Διότι δεν έχω δει εκεί εμπεριστατωμένες έρευνες», σχολίασε.

Ένα περίεργο δημοσίευμα

Εμείς διαβάσαμε με προσοχή το δημοσίευμα του EU Reporter. Ήδη από την πρώτη ανάγνωση είχαμε απορίες:

  1. Ο συντάκτης κάνει λόγο για μια στρατιά χιλιάδων bots, τα οποία αλληλεπίδρασαν με ορισμένες αναρτήσεις που ανέλυσε, προωθώντας τες και ενισχύοντας έτσι τις ακραίες φωνές σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών. Για πόσες χιλιάδες bots μιλάμε ακριβώς και πώς υπολόγισε τον αριθμό τους ο συντάκτης του άρθρου;

  2. Ισχυρίζεται ότι οι αναρτήσεις που ανέλυσε στο Tik Tok –σχετικές με τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της 28ης Φεβρουαρίου 2025– ήταν περισσότερες από 20. Ποιες συγκεκριμένες αναρτήσεις ανέλυσε; Τι αλληλεπίδραση υπήρχε με αυτές τις αναρτήσεις (αντιδράσεις από το κοινό, σχόλια) και τι μεθοδολογία ακολούθησε προκειμένου να ταυτοποιήσει τα bots και να τα ξεχωρίσει από τους κανονικούς χρήστες;

  3. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο λογαριασμός «Eyes on Tempi» στο Tik Tok, μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από δύο επιζώντες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και έχει παρουσία σε πολλές πλατφόρμες, έχει ακολούθους bots. Με δεδομένο ότι τα bots είναι τόσο διαδεδομένα που σχεδόν όλοι μας έχουμε τέτοιους ψεύτικους λογαριασμούς να μας ακολουθούν στα social media, αυτό και μόνο ως γεγονός δεν λέει κάτι. Το Eyes on Tempi έχει στο Tik Tok πάνω από 5.800 ακολούθους – πόσοι από αυτούς είναι bots;

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος Πολ Χάλοραν (Paul Halloran) έχει υπογράψει όλα κι όλα άλλα τέσσερα κείμενα στο EU Reporter, κανένα από τα οποία δεν είχε να κάνει με την Ελλάδα. Έτσι κι αλλιώς τα δημοσιεύματα του σάιτ για την Ελλάδα είναι λιγοστά. Γι’ αυτό μας κίνησε την περιέργεια η πρωτοβουλία του Χάλοραν να ερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα.

Απευθύναμε γραπτά ερωτήματα στον εκδότη και αρχισυντάκτη του EU Reporter Κόλιν Στίβενς (Colin Stevens), ζητώντας να προωθήσει τις απορίες μας στον συντάκτη του άρθρου. Είχαμε επιχειρήσει να θέσουμε τις ερωτήσεις μας και απευθείας στον Πολ Χάλοραν. Αυτό αποδείχθηκε πιο περίπλοκο από ό,τι είναι όταν απευθύνεσαι σε έναν ξένο συνάδελφο. Πρώτα απ’ όλα, τα στοιχεία που υπάρχουν γι’ αυτόν στο διαδίκτυο είναι ελάχιστα. Εντοπίσαμε, ωστόσο, ένα πρόσωπο με αυτό το όνομα και την ιδιότητα στο Linkedin. Στην γραπτή συνομιλία που είχαμε μαζί του, απέφυγε επανειλημμένα να μας απαντήσει ευθέως αν είναι όντως ο συντάκτης του συγκεκριμένου κειμένου, ενώ κάποια στιγμή κατέφυγε σε προσβολές και απειλητικό τόνο. Αργότερα, ο Κόλιν Στίβενς επιβεβαίωσε ότι συνομιλούσαμε με τον σωστό άνθρωπο.

Ο εκδότης και αρχισυντάκτης του EU Reporter στις αρχικές απαντήσεις του προς το inside story σημειώνει ότι: «Το EU Reporter δημοσίευσε το εν λόγω κείμενο στις 26 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από την επέτειο των δύο ετών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Μας προτάθηκε –κι έγινε αποδεκτό– από έναν έμπειρο, freelance δημοσιογράφο, με τον οποίο έχουμε μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης. Θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για ένα καλά τεκμηριωμένο και επίκαιρο άρθρο για να δημοσιευθεί στην επέτειο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Καταβλήθηκε κανονική αμοιβή στον δημοσιογράφο για το άρθρο. Δεν επρόκειτο για πληρωμένο ή χορηγούμενο περιεχόμενο».

Μάς παραπέμπει επίσης στο σημείωμα αποποίησης ευθύνης (disclaimer) που υπάρχει κάτω από κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο EU Reporter και αναφέρει ότι «Το EU Reporter δημοσιεύει άρθρα από διάφορες εξωτερικές πηγές που εκφράζουν ένα ευρύ φάσμα απόψεων. Οι θέσεις που διατυπώνονται σε αυτά τα άρθρα δεν είναι απαραίτητα αυτές του EU Reporter».

Στις απαντήσεις του σημειώνει επίσης ότι «όλοι όσοι συνεισφέρουν άρθρα, συμπεριλαμβανομένων των freelance δημοσιογράφων [...], υπογράφουν και συμφωνούν με τους δημοσιευμένους όρους και προϋποθέσεις»

Μάς παραθέτει και σχετικό απόσπασμα όπου μεταξύ άλλων γράφει ότι: «Σε όλες τις περιπτώσεις, την ευθύνη για τον έλεγχο του περιεχομένου φέρει ο πάροχος του άρθρου, ο οποίος εγγυάται στο EU REPORTER την ακρίβεια και την αλήθεια του περιεχομένου και συμφωνεί να αποζημιώσει το EU REPORTER LTD από όλα τα έξοδα και τις νομικές κυρώσεις ή τα ένδικα μέσα που προκύπτουν από τυχόν αγωγές που εγείρονται κατά του EU REPORTER σε οποιοδήποτε δικαστήριο σε όλο τον κόσμο ως αποτέλεσμα της δημοσίευσης του εν λόγω άρθρου». 

Δείτε εδώ αναλυτικά τις αρχικές απαντήσεις του Κόλιν Στίβενς προς το inside story.

Ένας ασυνήθιστος τρόπος να απαντήσει ένας συντάκτης

Ο εκδότης του μέσου μάς επισύναψε και τις «απαντήσεις» του Πολ Χάλοραν (δείτε εδώ αναλυτικά). Ο δημοσιογράφος δεν απαντά σε αυτά που ρωτήσαμε, αλλά θέτει τα δικά του ερωτήματα προς εμάς. Μεταξύ άλλων ζητά να μάθει από ποιον μας έχει ανατεθεί η συγγραφή του άρθρου, ποιος είναι αναθέτων αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας και λέει ότι δεν μπόρεσε να βρει τα ονόματά μας (δηλαδή Κατερίνα Οικονομάκου και Ελίζα Τριανταφύλλου) στην ιστοσελίδα μας. Ακόμη ρωτάει πότε θα δημοσιεύσουμε επικαιροποιημένους ισολογισμούς, υποστηρίζοντας πως «φαίνεται να υπάρχει μεγάλος αριθμός από δωρεές σε μετρητά και οι πηγές δεν αποκαλύπτονται».

Μαζί με τις ερωτήσεις του Πολ Χάλοραν επισυνάπτεται και ένα pdf (δείτε εδώ) το οποίο περιλαμβάνει σκαναρισμένα τα εξής: α) άρθρο του Reuters από το 2018 για το Digital Forensic Research Lab (DFRLab) του γνωστού αμερικανικού think tank Atlantic Council και τη συνεργασία του με το Facebook, β) σελίδα από το σάιτ της AMKE Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία όπου αναγράφονται τα μέλη του ΔΣ, στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι του inside story (από τη λίστα των προσώπων έχει σημειώσει με στυλό το βιογραφικό της Κατερίνας Οικονομάκου), επίσης γ) σκαναρισμένο το λήμμα της Wikipedia για το Atlantic Council και σημειωμένα σημεία που αναφέρονται στη χρηματοδότηση του αμερικανικού think tank, και την κριτική που του έχει ασκηθεί για αδιαφανείς σχέσεις με αμερικανικές πετρελαϊκές κ.ά.

Δεν μας έγινε κατανοητή η σύνδεση που υπονοεί ο Πολ Χάλοραν ανάμεσα στο Atlantic Council είτε με την Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία, είτε με το inside story. Κανένα από τα δυο δεν είχε ή έχει σχέση με το Atlantic Council. Επιπλέον, το ρεπορτάζ μας δημοσιεύεται αποκλειστικά στο inside story και δεν έχει καμία σχέση με τα πρότζεκτ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία. Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες για τις πηγές χρηματοδότησης και τα οικονομικά του inside story μπορεί κανείς εύκολα να βρει εδώ.

Δυο υπογραφές για το ίδιο άρθρο

«Σκάβοντας» λίγο περισσότερο το δημοσίευμα του EU Reporter, διαπιστώσαμε κάτι που δεν είναι καθόλου συνηθισμένο σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες:

Ο Χάλοραν δεν ήταν ο αρχικός συντάκτης του άρθρου. Όταν το κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε, το υπέγραφε κάποιος Λούις Οτζ (Louis Auge), για τον οποίο δεν υπάρχει κανένα απολύτως διαδικτυακό ίχνος, με εξαίρεση το EU Reporter. Ρωτήσαμε τον εκδότη του μέσου Κόλιν Στίβενς πως εξηγείται αυτή η αλλαγή στην υπογραφή και αν το όνομα Λούις Οτζ είναι ψευδώνυμο.

Ο Κόλιν Στίβενς αρχικά απαντά ότι «οι freelance δημοσιογράφοι επιλέγουν μερικές φορές να γράφουν με ψευδώνυμο. Είναι δική τους επιλογή» και σε δεύτερο χρόνο διευκρινίζει ότι ο Λούις Οτζ είναι «απολύτως υπαρκτό πρόσωπο» και ότι η απόδοση του άρθρου σε αυτόν «ήταν ένα λάθος του CMS μου (σ.σ.: του διαχειριστικού συστήματος που χρησιμοποιούν τα sites για την ανάρτηση περιεχομένου). Ο Λούις είναι ένας άλλος συντάκτης του περιοδικού μου και το άρθρο αποδόθηκε κατά λάθος σε αυτόν. Άλλαξε όταν το διαπίστωσα».

Image
δσαδ
Image
δσδσ
Αριστερά το κείμενο με την υπογραφή του Οτζ και δεξιά με εκείνη του Χάλοραν.

Οι δεύτερες απαντήσεις

Λίγες ώρες μετά τις πρώτες απαντήσεις, λάβαμε δεύτερο μέιλ από τον Κόλιν Στίβενς (δείτε εδώ), με πιο αναλυτικές απαντήσεις στις ερωτήσεις μας για τα χιλιάδες bots που αναφέρει το επίμαχο ρεπορτάζ του EU Reporter – πιθανόν από τον συντάκτη του.

Στο μέιλ παρατίθενται 30 αναρτήσεις στο TikTok (οι περισσότερες από επώνυμους λογαριασμούς) και άλλες πέντε στο Χ (πρώην twitter), στις οποίες επικεντρώθηκε η έρευνα του Πολ Χάλοραν. Θυμίζουμε εδώ ότι το δημοσίευμα έλεγε ότι τα bots που εντοπίστηκαν, έδρασαν με σκοπό να αυξήσουν την προβολή αναρτήσεων «που προωθούνται από τα πιο ακραία στοιχεία της λαϊκής διαμαρτυρίας» και να μεγεθύνουν «ακραίες φωνές».

Κοιτάξαμε τις αναρτήσεις που υποτίθεται ότι αποτελούν «ακραίες φωνές» και διαπιστώσαμε:

  1. Σε ό,τι αφορά το TikTok, υπάρχουν τέσσερις-πέντε που αναπαράγουν τη θεωρία συνωμοσίας για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου. Αλλά –για όποιον έχει έστω και ελάχιστη εξοικείωση με τον κόσμο και κυρίως την αισθητική της συγκεκριμένης πλατφόρμας– είναι ξεκάθαρο ότι οι περισσότερες δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των «ακραίων» από άποψη περιεχομένου αναρτήσεων.

    Ανάμεσά τους, για παράδειγμα, υπάρχει ανάρτηση της δημοφιλούς σατιρικής ιστοσελίδας Luben, ανάρτηση μιας stand-up κωμικού, αναρτήσεις που δείχνουν εικόνες από συγγενείς και τραγούδια, καθώς και ανάρτηση του λογαριασμού Eyes on Tempi.

    Ειδικά για την ερώτησή μας σχετικά με το πόσοι από τους ακολούθους του προφίλ Eyes on Tempi στο TikTok είναι bots, η απάντηση που λάβαμε είναι ότι «Δεν έχω συγκεκριμένο αριθμό, καθώς αυτό δεν καταγράφηκε για κάθε bot, αλλά πολλά από τα bots που εντοπίστηκαν παραπάνω ακολουθούν επίσης το Eyes on Tempi». Τέλος, στη λίστα που μας στάλθηκε υπάρχει και μια ανάρτηση εντελώς άσχετη – δείχνει απλώς οπαδούς του Ολυμπιακού στο γήπεδο να φωνάζουν υβριστικά συνθήματα κατά του πρωθυπουργού.

  2. Σε ό,τι αφορά τις αναρτήσεις στο X, αυτές τελικά ήταν τέσσερις, διότι μία καταγράφεται δύο φορές. Καμιά από τις τέσσερις δεν έχει ακραίο περιεχόμενο: Υπάρχει μια ανάρτηση του Νίκου Πλακιά, ο οποίος έχασε τις δίδυμες κόρες του στα Τέμπη, από τις 14/2. Οι άλλες τρεις αναρτήσεις δείχνουν και σχολιάζουν απλώς αποσπάσματα από εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη.

Η μεθοδολογία που ακολούθησε ο συντάκτης

Στο email γράφει:

«Για την ανίχνευση της δραστηριότητας των bot στις αναρτήσεις του TikTok, χρησιμοποιήθηκε μια απλή μεθοδολογία για την ανάλυση των σχολίων των αναρτήσεων, εστιάζοντας ειδικά στη σχέση μεταξύ του ονόματος του χρήστη του λογαριασμού και του εμφανιζόμενου ψευδώνυμου. Δεδομένου ότι οι λογαριασμοί που δημιουργούνται από bot συχνά παρουσιάζουν αναγνωρίσιμα μοτίβα, ένα κοινό χαρακτηριστικό που παρατηρήθηκε είναι η ακριβής ταύτιση των ονομάτων χρήστη και των ψευδώνυμων που εμφανίζονται.

Τα ακόλουθα βήματα περιγράφουν την προσέγγιση:

Ανάλυση συνέπειας ονομάτων:

Κάθε σχόλιο στις παρακάτω αναρτήσεις αξιολογήθηκε συγκρίνοντας το όνομα χρήστη του λογαριασμού (το μοναδικό αναγνωριστικό που χρησιμοποιείται για σκοπούς σύνδεσης και ταγκαρίσματος) με το ψευδώνυμο του λογαριασμού (το δημόσια ορατό όνομα που εμφανίζεται μαζί με τα σχόλια και στο προφίλ του χρήστη). Λογαριασμοί που είχαν πανομοιότυπα αλφαριθμητικά γενικά ονόματα (γνωστά ως «USER1234») ως όνομα χρήστη ΚΑΙ ψευδώνυμο επισημάνθηκαν αμέσως ως bots. Χρήστες με αλφαριθμητικά γενικά ονόματα στο όνομα χρήστη Ή στο ψευδώνυμό τους αναλύθηκαν βαθύτερα - υπό το πρίσμα ένας συνδυασμού παραμέτρων όπως: Η έλλειψη πρωτότυπου περιεχομένου, η έλλειψη προσωπικής φωτογραφίας στο προφίλ, η έλλειψη βιογραφικού σημειώματος.

Κατά την ανάλυση των παρακάτω αναρτήσεων, χρησιμοποιήθηκαν οι ακόλουθοι δείκτες για τον εντοπισμό των bots στο X:

Υπολογισμός δραστηριότητας χρήστη: Για κάθε χρήστη που εντοπίζεται μέσα στις παρακάτω επιλεγμένες αναρτήσεις, ορίστηκαν τα ακόλουθα κριτήρια: Η ημερομηνία δημιουργίας του χρήστη, ο αριθμός των δημοσιεύσεων που έχει κάνει ο χρήστης από τη δημιουργία του.

Κατά συνέπεια, υπολογίστηκε ο μέσος ημερήσιος ρυθμός αναρτήσεων. [...]. Καθορίστηκε ένα μέσο ημερήσιο ποσοστό αναρτήσεων ως μέτρο σύγκρισης με βάση τα γνωστά πρότυπα δραστηριότητας στο X (περίπου 1 δημοσίευση ανά ημέρα). Οι χρήστες που υπερέβαιναν αυτή τη μέση συχνότητα δημοσιεύσεων κατά τουλάχιστον δέκα φορές (περισσότερες από δέκα δημοσιεύσεις την ημέρα), επισημάνθηκαν ως δυνητικά αυτοματοποιημένες ή κατευθυνόμενες από bot.

Παράλληλα, ελέγχθηκαν περισσότερες παράμετροι, ελέγχοντας για έναν συνδυασμό παραγόντων όπως:

Η έλλειψη πρωτότυπου περιεχομένου, η έλλειψη φωτογραφίας προσώπου στο προφίλ, η έλλειψη βιογραφικού σημειώματος, χαμηλός αριθμός ακολούθων.

Συνολικά, έφτασα σε πάνω από 1.000 bots με αυτές τις μεθοδολογίες, αναλύοντας μόνο αυτόν τον μικρό αριθμό αναρτήσεων!»

EU Reporter: Ένα σχετικά άγνωστο μέσο

Ενδιαφέροντα ήταν και τα αποτελέσματα της έρευνάς μας για το ίδιο το EU Reporter ως μέσο, καθώς έως πρόσφατα δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή του. Με το σκεπτικό ότι δηλώνει ως έδρα του τη βελγική πρωτεύουσα και καλύπτει θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, απευθυνθήκαμε σε συνάδελφο που εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στις Βρυξέλλες – μας απάντησε ότι δεν το έχει ξανακούσει.

Ο Κόλιν Στίβενς, σύμφωνα με το βιογραφικό που έχει αναρτημένο στο EU Reporter, «είναι διακεκριμένος δημοσιογράφος, επιχειρηματίας των μέσων ενημέρωσης και υπέρμαχος της διεθνούς συνεργασίας [...] Μια βασική πτυχή της καριέρας του Στίβενς έχει υπάρξει η αφοσίωσή του στην οικοδόμηση μιας γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Κίνας».

Από το 2021 στον διεθνή Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το EU Reporter διεξάγει ή συμμετέχει σε εκστρατείες κρυφής επιρροής ή δημοσιεύει περιεχόμενο επί πληρωμή –περιεχόμενο που παρουσιάζεται ως ρεπορτάζ– χωρίς να αποκαλύπτει την ύπαρξη χορηγού. Σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα, πρόκειται για περιεχόμενο υπέρ της Huawei, της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν και άλλων. Ο εκδότης του EU Reporter Κόλιν Στίβενς, απαντώντας στους New York Times και στο Politico, που προέβησαν το 2021 σε αυτές τις αποκαλύψεις, απέρριψε κατηγορηματικά όσα καταλογίζουν στο μέσο, ότι δηλαδή συμμετείχε σε καμπάνιες επιρροής ή ότι δημοσιεύει πληρωμένο περιεχόμενο και το μασκαρεύει ως ειδησεογραφικό.

Ρωτήσαμε σχετικά και εμείς τον Κόλιν Στίβενς και μας απάντησε: «Το EU Reporter έπαψε να συνεργάζεται με τη Huawei [...] πριν από πάνω από τρία χρόνια και πλέον δεν έχει καμία σχέση μαζί τους. Επί του παρόντος δημοσιεύουμε χορηγούμενα άρθρα για τις κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν και αυτά επισημαίνονται ορθώς ως “χορηγούμενα”».

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2024 στο Digital Forensic Research Lab (DFRLab) του Atlantic Council, (το τμήμα καταπολέμησης των fake news του γνωστού αμερικανικού think tank για τις διεθνείς σχέσεις) με τίτλο «Εναλλακτικά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης διαδίδουν αφηγήματα υπέρ του Κρεμλίνου με στόχο την ψήφο της Μολδαβίας», κατηγορεί το EU Reporter και σχετιζόμενα με αυτό μέσα, ότι δημοσίευσαν άρθρα με στόχο να σπείρουν αμφιβολίες για την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας στη Μολδαβία ενόψει των προεδρικών εκλογών και του δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον το DFR Lab αναφέρει ότι το 2024 το EU Reporter δημοσίευσε τουλάχιστον δεκαεπτά άρθρα που εξυπηρετούσαν την ατζέντα του Μολδαβού ολιγάρχη Ιλάν Σορ (Ilan Shor), ο οποίος ζει εξόριστος στη Μόσχα μετά την καταδίκη του για το ρόλο του στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της Μολδαβίας. Εναντίον του Ιλάν Σορ έχουν επιβληθεί και διεθνείς κυρώσεις για απόπειρες αποσταθεροποίησης της χώρας για λογαριασμό του Κρεμλίνου.

Ζητήσαμε από τον Κόλιν Στίβενς να σχολιάσει το άρθρο του DFR Lab. Στις απαντήσεις του προς το inside story αναφέρει: «Όσον αφορά τη Μολδαβία, έχουμε δημοσιεύσει στο παρελθόν άρθρα freelance δημοσιογράφων που ήταν υπέρ της αντιπολίτευσης. Θα είχαμε επίσης δημοσιεύσει άρθρα υπέρ της νυν κυβέρνησης, αν κάποιος Μολδαβός δημοσιογράφος μας είχε προτείνει κάποιο. Από τη στιγμή που ο Ιλάν Σορ και το κόμμα του υπέστησαν κυρώσεις από την ΕΕ, αρνηθήκαμε να δημοσιεύσουμε οποιοδήποτε άλλο άρθρο υπέρ του. Αρνούμαστε κατηγορηματικά ότι συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε εκστρατεία φιλορωσικής προπαγάνδας. Εάν, μάλιστα, εξετάσετε πλήρως την παραγωγή του EU Reporter θα δείτε, από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, δεν έχουμε δημοσιεύσει κανένα θετικό για τη Ρωσία ρεπορτάζ».

Σε ένα προωθητικό βίντεο του EU Reporter που δημοσιεύθηκε σε λογαριασμό υπό το όνομα Κόλιν Στίβενς στο youtube πριν από πέντε χρόνια (και πριν επτά στο λογαριασμό του EU Reporter), ακούμε τον αφηγητή να λέει:

«Έρευνα δείχνει ότι η θετική κάλυψη πολιτικών κομμάτων, κυβερνητικών ενεργειών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από τα μέσα ενημέρωσης επηρεάζει έντονα τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και άλλα νομοθετικά όργανα. Επομένως, ένα ολοκληρωμένο μιντιακό πλάνο είναι απαραίτητο για την επιτυχή εσωτερική και εξωτερική πολιτική επικοινωνία και διαχείριση της φήμης. [...]

Το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι να προσφέρουμε στα πολιτικά κόμματα, τις επιχειρήσεις, τις ΜΚΟ, τις κλαδικές ενώσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις κυβερνήσεις την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το EU Reporter για να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων χορηγώντας την κάλυψη και την τοποθέτηση θετικών ειδήσεων και άρθρων γνώμης που σχετίζονται με αυτούς. Οι τρέχοντες πελάτες μας για αυτήν την υπηρεσία περιλαμβάνουν κυβερνήσεις, διεθνείς εταιρείες στρατηγικής και εκστρατειών, ΜΚΟ και εμπορικές ενώσεις. Χρησιμοποιήστε το EU Reporter για να επηρεάσετε».

Remote video URL

Ως προς το βίντεο αυτό ο Κόλιν Στίβενς απαντά «[...] Όπως μπορεί εύκολα να φανεί στην αρχή του κλιπ, ήταν μια προσπάθεια προώθησης προτεινόμενου (featured) και χορηγούμενου περιεχομένου. Και δεν ασχολούμαστε με αυτό εδώ και αρκετό καιρό, αφού το οικονομικό μας μοντέλο άλλαξε πριν από χρόνια».

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μας ρωτήσαμε τον Κόλιν Στίβενς αν υπάρχουν πελάτες του EU Reporter, οι οποίοι σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με την Ελλάδα και αν ναι, ποιοι είναι αυτοί. Ρωτήσαμε συγκεκριμένα και για το επίμαχο άρθρο με τα bots, αν εμπίπτει με οποιονδήποτε τρόπο στην κατηγορία «περιεχόμενο επί πληρωμή» και αν ναι, ποιος πλήρωσε για αυτό και ποιος ήταν ο αρχικός συντάκτης.

Στα παραπάνω ερωτήματα ο εκδότης του EU Reporter απάντησε: «Δεν υπάρχουν πελάτες που να συνδέονται με την Ελλάδα μεταξύ των πρόσφατων ή των σημερινών πελατών του EU Reporter». Συγκεκριμένα για το δημοσίευμα περί bots αναφέρει ότι «δεν επρόκειτο για πληρωμένο ή χορηγούμενο περιεχόμενο».

Στο δεύτερο μέιλ του, ο Κόλιν Στίβενς επανήλθε στο θέμα, με την εξής απάντηση: «Δεν εμπλεκόμαστε σε κανένα πληρωμένο περιεχόμενο και δεν έχουμε λάβει ποτέ οποιαδήποτε μορφή ανταμοιβής για αυτό το άρθρο ή για άλλα άρθρα, αν δεν έχει δηλωθεί ρητά στο άρθρο. Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο κινδυνεύει με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Ανεξάρτητα από άλλα σχόλια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το άρθρο για τα ελληνικά bots απέχει πολύ από το να είναι φιλορωσικό, γιατί είναι αντιπροσωπευτικό της άποψης του Πολ Χάλοραν. Ενώ άλλοι συγγραφείς μπορεί να έχουν άλλες προκαταλήψεις. Αυτό είναι που έχει μια ανοιχτή εφημερίδα – ποικιλία από απόψεις».

Η ρωσική προπαγάνδα είναι παρ' όλα αυτά υπαρκτή

Στις 3 Μαρτίου, ο Ρώσος πολιτικός φιλόσοφος Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο οποίος είναι γνωστός και ως «ο εγκέφαλος του Πούτιν», μοιράστηκε στον λογαριασμό του στο τουίτερ μια ανάρτηση που παρουσίαζε ένα βίντεο από τη διαδήλωση της 28ης Φεβρουαρίου στην Αθήνα, μαζί με βίντεο από πρόσφατες διαδηλώσεις στη Σερβία και στη Ρουμανία. Και σχολίαζε: «Χριστιανοί Ορθόδοξοι λαοί – και στις τρεις χώρες» – παρότι οι τρεις διαμαρτυρίες δεν είχαν καμία σχέση ούτε μεταξύ τους, ούτε με τη θρησκευτική ταυτότητα όσων συμμετείχαν.

Η ανάρτηση του Ντούγκιν αποτελεί μια χαρακτηριστική απόπειρα της ρωσικής μηχανής προπαγάνδας να εκμεταλλευτεί ένα θέμα που προκαλεί ένταση στο εσωτερικό μιας ευρωπαϊκής χώρας και να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, προκειμένου να καλλιεργήσει την εντύπωση πως η Ευρώπη είναι σε αναβρασμό και ειδικά στην περίπτωσή μας, πως η δυσφορία συνδέεται με το θρησκευτικό συναίσθημα – υπονοώντας ότι ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι είμαστε κοντά στην Ρωσία.

Η ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης βρίσκει εδώ και πάνω από μια δεκαετία πρόσφορο έδαφος στη χώρα μας – σε μέσα ενημέρωσης, στα σόσιαλ μίντια, στο κοινοβούλιο, ακόμη και στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Παρουσιάζεται είτε με τη μορφή ωμής διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, είτε κάτω από τον μανδύα της άποψης, που εκφράζεται χωρίς διασταύρωση ή αντίλογο.

Η ρωσική προπαγάνδα σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει κάποιους βασικούς στόχους: Την παραχάραξη της ιστορίας της Ουκρανίας αλλά και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την υπονόμευση της ευρωπαϊκής υποστήριξης στην Ουκρανία, την ενίσχυση των ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών, την σύγχυση γύρω από τι είναι και δεν είναι αλήθεια, την καλλιέργεια κλίματος διχασμού στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών και την απαξίωση της δημοκρατίας.

Οι επιχειρήσεις ρωσικής παραπληροφόρησης πάνε πολύ πίσω στον χρόνο, αλλά αρχίζουν να στοχεύουν πια συντονισμένα την Ευρώπη από τον Φεβρουάριο του 2014, όταν ξεσπάει η Επανάσταση της Αξιοπρέπειας στο Μαϊντάν, που η ρωσική προπαγάνδα θα παρουσιάσει ως πραξικόπημα και λίγο αργότερα με την προσάρτηση της Κριμαίας και το παράνομο δημοψήφισμα. Εκείνη τη χρονιά, η ρωσική προπαγάνδα θα βρει πολύ φιλικό και πρόσφορο έδαφος στη χώρα μας, όπως μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει εάν ανατρέξει τόσο σε δημοσιεύματα ακόμη και μέινστριμ μέσων ενημέρωσης, όσο και σε δηλώσεις πολιτικών προσώπων από εκείνη την περίοδο.

Η ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης θα γίνει ακόμη πιο επιθετική το 2022, μετά την μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκείνη την περίοδο, τα πιο διαδεδομένα στη χώρα μας αφηγήματα της ρωσικής καμπάνιας χειραγώγησης της κοινής γνώμης αφορούν τις ανακρίβειες περί κυριαρχίας των νεοναζί στην Ουκρανία και της απαγόρευσης της χρήσης της ελληνικής γλώσσας.

Το 2022 θα ξεκινήσει και μια από τις πιο γνωστές καμπάνιες εξαπάτησης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, η καμπάνια Doppelgänger, που διεξάγεται ακόμη σήμερα στο Χ και στο Facebook. Οι χειριστές της κατασκευάζουν κλώνους γνωστών κι έγκυρων μέσων ενημέρωσης, όπως το BBC, και ανεβάζουν στα σόσιαλ μίντια ψεύτικα ρεπορτάζ, τα οποία συνήθως παρουσιάζουν Ευρωπαίους πολίτες να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους είτε με την Ουκρανία και τον Ζελένσκι, είτε με τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στην ΕΕ.

Μια πρώτη προσπάθεια της ΕΕ να αντιμετωπίσει τη ρωσική προπαγάνδα ήρθε με τις κυρώσεις εναντίον των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης, όπως το RT και το Sputnik, το οποίο είχε και ελληνική εκδοχή, που αναπαρήγαγε τη ρωσική προπαγάνδα. Σε απάντηση, η Ρωσία επιστράτευσε φιλορώσους δυτικούς ινφλουένσερς και δημοσιογράφους, οι οποίοι κάνουν ανταποκρίσεις από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη υπό την προστασία και τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, ενώ όλο και συχνότερα επιστρατεύονται deepfakes, από τα οποία μπορούν να εξαπατηθούν ακόμη και άνθρωποι με καλές σχετικές γνώσεις.

Profile picture for user oikonomakou
Έχει εργαστεί στο ΑΠΕ, τον Ταχυδρόμο, τον Ελεύθερο Τύπο, την Ελευθεροτυπία και το Marie Claire. Ήταν European Journalism Fellow στο Βερολίνο. Το βιβλίο της «Ο τραγουδιστής του Αουσβιτς. Εστρόγκο Ναχάμα, Θεσσαλονίκη 1918-Βερολίνο 2000» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.
Profile picture for user etriantafillou
Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.

Newsletter
Σάββατο 21.06.2025

Ταυτότητα insidestory.gr 
Ιδιοκτησία - Δικαιούχος ονόματος τομέα: The Whole Story A.E.
ΑΦΜ: 800713524 ΚΕΦΟΔΕ Αττικής, ΓΕΜΗ: 137938201000
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δημήτρης Ξενάκης
Διαχειριστής ιστοσελίδας-Εκδότης-Διευθυντής: Δημήτρης Ξενάκης
Διευθύντρια Σύνταξης: Κατερίνα Λομβαρδέα
Έδρα: Στησιχόρου 1, 10674 Αθήνα
Επικοινωνία: [email protected], +30 2107295605 

Αριθμός Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου: 242903 logo
jti certified Το inside story έχει πιστοποιηθεί ανεξάρτητα σύμφωνα με το πρόγραμμα JTI και το πρότυπο CWA 17493:2019 το οποίο προάγει την δημοσιοποίηση πληροφοριών για την ταυτότητα και τα έσοδα του Μέσου Ενημέρωσης καθώς και δεικτών που αφορούν τον επαγγελματισμό και την λογοδοσία σχετικά με τις δραστηριότητες του.