Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
wirecard.jpg

Wirecard: Πώς από επιχείρηση-θαύμα έγινε ντροπή για τη Γερμανία

Το πολύκροτο σκάνδαλο της εισηγμένης εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών τα έχει όλα: μια μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ, δημοσιογράφους που διώχθηκαν επειδή ερεύνησαν την απάτη, μισθωμένους χάκερ, διασυνδέσεις με ξένες μυστικές υπηρεσίες, «τυφλές» ελεγκτικές εταιρείες, εποπτικές αρχές και υπουργούς που έκαναν τα στραβά μάτια.

Στα τέλη του Ιουνίου, μετά από επίμονα δημοσεύματα των Financial Times και την έρευνα που προκάλεσαν, η Wirecard, έως τότε success story του γερμανικού επιχειρείν, παραδέχτηκε την ύπαρξη της «μαύρης τρύπας» 1,9 δισ. ευρώ. Ο CEO της συνελήφθη και ο COO της είναι από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους αυτή τη στιγμή.

H άνοδος

Η Wirecard ιδρύθηκε σε ένα προάστιο του Μονάχου το 1999, λίγο πριν σκάσει η κερδοσκοπική φούσκα των dot-coms, όταν το χρηματιστήριο είχε υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες για τις διαδικτυακές εταιρείες που άρχισαν να ανθίζουν με την έλευση του ίντερνετ. Αντικείμενό της ήταν η διεκπεραίωση ηλεκτρονικών συναλλαγών, μεσολαβόντας ανάμεσα στην εκδότρια τράπεζα της πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας και τον έμπορο/επιχείρηση από την οποία ο κάτοχος της κάρτας έχει κάνει κάποια online αγορά. Τρία χρόνια μετά, το 2002, όταν πλέον η έκρηξη των dot-coms είχε ξεφουσκώσει πλήρως, η γερμανική

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη