Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
altcesyriaus000_1br7a3.jpg
Οχήματα Αμερικανών πεζοναυτών στη συριακή επαρχία, 21 Δεκεμβρίου 2018. [Delil Souleiman/AFP]

Τι θα φέρει η αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία

Στις 19 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε με tweet πως η αμερικανική αποστολή στη Συρία ολοκληρώθηκε. Η απόφασή του θα έχει σαν αποτέλεσμα την απόσυρση περίπου 2.000 στρατιωτών από την χώρα, τερματίζοντας την επιτόπια στρατηγική των ΗΠΑ ενάντια στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος. Τα σενάρια για την επόμενη μέρα δίνουν και παίρνουν, χωρίς κανείς να είναι βέβαιος για τις συνέπειες.
Οχήματα Αμερικανών πεζοναυτών στη συριακή επαρχία, 21 Δεκεμβρίου 2018. [Delil Souleiman/AFP]

Το όνομα Τζανίν ντι Τζιοβάνι μπορεί να μην σας λέει κάτι το ιδιαίτερο. Όμως μαζί με την Μαρί Κόλβιν, την ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times που σκοτώθηκε κατά την πολιορκία της Χομς στη Συρία το 2012 (προσφάτως προβλήθηκε στις αθηναϊκές αίθουσες η ταινία «Private War» που περιγράφει τη ζωή και το τέλος της), η αμερικανίδα δημοσιογράφος ανήκει σε μία ειδική κατηγορία προβεβλημένων πολεμικών ανταποκριτριών (το βιβλίο της με ρεπορτάζ από τον πόλεμο στη Συρία και τίτλο «Το πρωί που ήρθαν να μας πάρουν» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Δώμα).

Image
janine.jpg
Η Τζανίν ντι Τζιοβάνι στην κεντρική Βοσνία το 1993.

Στις 22 Δεκεμβρίου η Τζανίν ντι Τζιοβάνι έγραφε σε άρθρο της με τίτλο «Η αποχώρηση Τραμπ από τη Συρία έχει δώσει ένα τεράστιο δώρο στο Ισλαμικό Κράτος»:

«Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς στη Συρία. Το tweet-έκπληξη του Ντόναλντ Τραμπ, που ανήγγειλε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων επεδείκνυε τους νικητές και τους ηττημένους στον δολοφονικό 8ετή πόλεμο της Συρίας. Μολονότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ποτέ στενή σύνδεση με τη Συρία –κυρίως λόγω της καταστροφικής απόφασης του Μπαράκ Ομπάμα το 2013 να μην επέμβει μετά τις χημικές επιθέσεις της Γκούτα– ο Τραμπ κατάφερε με ένα μήνυμα 16 λέξεων, να ενθαρρύνει το Ισλαμικό Κράτος (ISIS

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη