Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
ceestavrwmenos4789562.jpg
Αναπαράσταση της αποκαθήλωσης του Χριστού στον Ι.Ν. Μονής Πεντέλης το 2019. [Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokinissi]

Τι Θρησκευτικά θέλουμε για τους μαθητές του 21ου αιώνα;

Με αφορμή το νέο πρόγραμμα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών, αναρωτιόμαστε εάν έχουν γίνει, εν έτει 2023, βήματα προς ένα μάθημα πιο συμπεριληπτικό και περισσότερο προσαρμοσμένο στην εποχή και τις απαιτήσεις της.
Αναπαράσταση της αποκαθήλωσης του Χριστού στον Ι.Ν. Μονής Πεντέλης το 2019. [Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokinissi]

Στις 9 Φεβρουαρίου 2023 δημοσιεύτηκε το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως που ορίζει το πρόγραμμα σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών στο δημοτικό σχολείο. Αυτό θα εφαρμοστεί πιλοτικά στα πειραματικά σχολεία της χώρας, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών και η περαιτέρω εφαρμογή του θα οριστεί με νέα υπουργική απόφαση. Το ήδη υπάρχον πρόγραμμα σπουδών, που αναθεωρείται, είναι του 2021 – οι διαφορές είναι πολύ μικρές (άλλαξαν κάποιες διατυπώσεις και βγήκαν κάποιοι στόχοι).

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο πρόγραμμα, καταλαβαίνει κανείς ότι το μάθημα είναι απόλυτα προσανατολισμένο στον χριστιανισμό και τη διδασκαλία του. Οι υπόλοιπες θρησκείες είναι παντελώς απούσες από τους μαθησιακούς στόχους που τίθενται σε κάθε τάξη – παρόλο που στους γενικούς στόχους της αρχής περιλαμβάνεται η γνωριμία με άλλα θρησκεύματα (στην τελευταία θέση). Σίγουρα σε σχέση με 20 χρόνια πριν, το πρόγραμμα είναι πιο σύγχρονο, όμως δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς πώς ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά, που αναζητά τα εργαλεία με τα οποία θα πλοηγηθεί σε έναν κόσμο από τον οποίον έχει εκλείψει, σε μεγάλο βαθμό, το θρησκευτικό συναίσθημα που ταυτίζεται αποκλειστικά με μία

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη