Όλο και πιο ψηλά ανεβαίνει ο πήχης των υποκλοπών για την κυβέρνηση

Την ώρα που τα μέλη της επιτροπής της Ευρωβουλής για τις υποκλοπές PEGA κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο της Αθήνας για να φύγουν, ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης δέχονταν τηλεφωνήματα για να σχολιάσουν πληροφορίες πως είχαν λάβει μολυσμένα λινκ που συνδέονταν με το Predator.
Χρόνος ανάγνωσης: 
4
'
Συνέντευξη τύπου της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου PEGA για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, 4 Νοεμβρίου 2022. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Η κυβέρνηση μπορεί να γλίτωσε την κατάταξή της ανάμεσα στην Ουγγαρία και την Πολωνία ως προς τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού από την επιτροπή PEGA, δεν απέφυγε όμως τη σύσταση από την εισηγήτρια της επιτροπής, Σόφι ιν 'τ Βελντ, να έχει «καθαρίσει» το θέμα των παρακολουθήσεων μέχρι τις εκλογές του 2023.

Η αρχική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ανακοινώθηκε ο ερχομός στην Ελλάδα της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, που ερευνά την χρήση παράνομων λογισμικών παρακολούθησης σε ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Kύπρο, Ισπανία, Ουγγαρία, Πολωνία), ήταν ουδείς υπουργός να παρουσιασθεί ενώπιόν της. Επικράτησαν ωστόσο ωριμότερες σκέψεις και αποφασίσθηκε να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ίσως να είναι τραγική λεπτομέρεια, αλλά ο κ. Γεραπετρίτης «φωτογραφήθηκε» από Τα Νέα του περασμένου Σαββάτου (άρθρο του Βασίλη Λαμπρόπουλου) ως ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχει πάρει τα «δηλητηριασμένα» λινκ της Intellexa.

Σκεφτείτε το λίγο: την πολιτική της κυβέρνησης στο spyware υπερασπίζεται ένα θύμα της.

Ο κ. Γεραπετρίτης δεν είναι ο μόνος άνθρωπος που ανέλαβε να κάνει την άχαρη δουλειά. Και η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, που είχε υπερασπισθεί την πολιτική της κυβέρνησης στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παρακολούθηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επέλεξε αμέσως μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου της PEGA να σημειώσει ότι «ουδέν αποδείχθηκε» ως προς τη χρήση του παράνομου λογισμικού.

Αν εκεί είχε βάλει τον πήχη η κυβέρνηση, τότε πέρασε από πάνω. Μόνο που, όπως δείχνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημέρων, ο πήχης συνέχεια μετακινείται πιο ψηλά. Την ώρα που η κυβέρνηση δήλωνε ευχαριστημένη για την επίσκεψη της PEGA, νέα ονόματα παρακολουθούμενων αποκαλύπτονταν – πρόκειται για δύο ανθρώπους από το περιβάλλον του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Η ειρωνεία είναι ότι τις προηγούμενες εβδομάδες, κυβερνητικοί παράγοντες αλλά και οι παραιτηθέντες τον Αύγουστο κρατικοί λειτουργοί Γρηγόρης Δημητριάδης και Παναγιώτης Κοντολέων «χρεώναν» την πατρότητα των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές στον Πειραιώτη επιχειρηματία.

Η επιτροπή PEGA ρώτησε και την προϊστάμενη της εισαγγελίας πρωτοδικών πώς προχωράει η δικαστική διερεύνηση στις πέντε μηνύσεις που έχουν υποβληθεί (δύο του Θανάση Κουκάκη, εκ των οποίων η μία κατά της Intellexa, μία του Σταύρου Μαλιχούδη, μία του Νίκου Ανδρουλάκη, μία του Χρήστου Σπίρτζη). Η διαπίστωση των μελών της επιτροπής είναι ότι οι ελληνικές αρχές προχωρούν εξαιρετικά αργά. «Δεν έχουμε οριστική απόδειξη για το ποιος χρησιμοποίησε το Predator και γιατί. Δεν θα βρούμε οριστική απόδειξη εφόσον δεν πάρουμε επίσημη πληροφόρηση. Έτσι πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα όσο μπορούμε από το πλαίσιο και τα γεγονότα που γνωρίζουμε. Μπορεί να μην έχουμε όλα τα κομμάτια του παζλ, αλλά έχουμε πολλά», είπε η εισηγήτρια του ευρωκοινοβουλίου Σόφι ιν 'τ Βελντ.

Πάντως το απόγευμα της Παρασκευής η γραμματεία τoυ εισαγγελέα πρωτοδικών κάλεσε επιτέλους μάρτυρες· πέντε ολόκληρους μήνες από την κατάθεση της μήνυσης Κουκάκη.

Δύο χώρες, διαφορετικοί στόχοι

Η επίσκεψη της PEGA στην Κύπρο και την Ελλάδα είχε δύο διαφορετικούς στόχους: Στην Κύπρο να αποκαλύψει το δίκτυο των εξαγωγών από το νησί προς τον υπόλοιπο κόσμο, στην Ελλάδα να δείξει πώς και αν η χρήση του προϊόντος της Intellexa συνδέεται με την κυβέρνηση και «τους συνεργάτες του Γρηγόρη Δημητριάδη» ( όπως είπε η Σόφι ιν 'τ Βελντ στη χθεσινή συνέντευξη τύπου της PEGA). Η υπουργός Εμπορίου της Κύπρου Νατάσσα Πηλείδου απάντησε στις ερωτήσεις της PEGA ότι «υπάρχουν περίπου 10 εταιρείες στην Κύπρο» που κάνουν εξαγωγές λογισμικού κατασκοπίας. Όταν ρωτήθηκε σε πόσες από αυτές έχει δώσει άδειες εξαγωγών, παραδέχθηκε ότι τέτοιες άδειες, τις οποίες απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν έχουν δοθεί επειδή τα προϊόντα δεν ολοκληρώνονται στην Κύπρο. Η τοποθέτηση αυτή της κ. Πηλείδου δεν ανταποκρίνεται σε πληροφορίες για τις εξαγωγές της εταιρείας του Ταλ Ντίλιαν από την Κύπρο, που λένε ότι προϊόντα spyware εξάγονται ολοκληρωμένα από τη νησιωτική δημοκρατία, προς χώρες της Αφρικής, το Μπαγκλαντές και την αραβική χερσόνησο.

Η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε στην PEGA πως είναι έτοιμη να αλλάξει τη νομοθεσία της για τις εξαγωγές, υιοθετώντας την πολιτική του Ισραήλ, που επιτρέπει την εξαγωγή μόνο σε δημοκρατικά καθεστώτα. Ο πρόεδρος της επιτροπής Γερούν Λέναερς σημείωσε ότι αν γίνει αυτό, θα περιορίσει τις δυνατότητες της Κύπρου να κάνει εξωτερική πολιτική με χώρες που θέλει να τα πηγαίνει καλά.

Ένα από τα βασικά αιτήματα της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου ήταν και να παραδοθεί η έκθεση του Ηλία Στεφάνου, του κύπριου ειδικού ανακριτή, για το κατασκοπευτικό βαν του Ταλ Ντίλιαν. Η κυπριακή εισαγγελία δεν παρέδωσε την έκθεση στην επιτροπή.

Αλλά όσα συμβαίνουν στην Κύπρο είναι «τρικυμία στο ποτήρι» σε σχέση με αυτά που συνέβαιναν την ώρα που ήταν η PEGA στην Αθήνα.

H παροιμιώδης ανικανότητα των ελληνικών αρχών

Τις ημέρες πριν από τον ερχομό της PEGA στην Αθήνα, στην ελληνική πρωτεύουσα βρέθηκε κλιμάκιο του FBI για να ερευνήσει πόσο έχει διασπαρεί το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και ποιοι το διακίνησαν. Το ερώτημα φαίνεται να απασχολεί και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Όσο περισσότερο ενεπλάκησαν οι ιδιώτες στη διακίνηση του λογισμικού, τόσο περισσότερο χάνεται ο έλεγχος για το ποιος το έστειλε και ποιος το πήρε», είπε στο inside story πηγή της ελληνικής κυβέρνησης που γνωρίζει τι απασχολεί τους αλλοδαπούς ερευνητές των ελληνικών περιπετειών με το spyware.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου δέχονται τηλεφωνήματα από δημοσιογράφους εφημερίδας που υποστηρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση και ερωτώνται αν έλαβαν λινκ για spyware τα προηγούμενα δύο χρόνια. Το ίδιο και ένας δημοσιογράφος-στέλεχος του συγκροτήματος του Βαγγέλη Μαρινάκη με καλές σχέσεις με τον Γρηγόρη Δημητριάδη και ένας επιχειρηματίας από τη Βόρεια Ελλάδα. Ένας υπουργός απάντησε στο σχετικό ερώτημα ότι δεν γνωρίζει για ποιο πράγμα του μιλάνε, ενώ άλλοι αρνήθηκαν ότι έλαβαν μήνυμα. Η εφημερίδα επικαλείται αδιαμφισβήτητα στοιχεία, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτά έχουν επιβεβαιωθεί από κάποιο ανεξάρτητο εργαστήριο.

Ο πήχης μόλις ανέβηκε ακόμα ψηλότερα για την κυβέρνηση.

Εικόνα telloglou
Σπούδασε νομικά κι από το 1986 εργάζεται σε εφημερίδες και κανάλια ως δημοσιογράφος. Εκπομπές-σταθμοί ήταν «Το μαύρο κουτί» (Mega), «Φάκελοι» (Mega), «Νέοι Φάκελοι» (ΣΚΑΪ), «Ιστορίες» (ΣΚΑΪ), «Special Report» (Ant1).

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.