Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
tsipras2.jpg
[LOUISA GOULIAMAKI / AFP]

Τι δείχνουν τα κομπιούτερς και οι αριθμοί για την Ελλάδα

Αναντίρρητα οι δείκτες της οικονομίας βελτιώνονται. Αυτό είναι σημαντικό, αλλά δεν οφείλεται στις ικανότητες της παρούσας κυβέρνησης. Το αντίθετο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της ανάπτυξης που θέτει.
[LOUISA GOULIAMAKI / AFP]

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ανάπτυξη περιορίστηκε το 2017 στο 1,4%, δηλαδή περίπου στο ήμισυ του αρχικού στόχου, που ήταν 2,7% (το +1,4% προήλθε κυρίως από την αύξηση των επενδύσεων και δευτερευόντως των εξαγωγών). Δυστυχώς, δεν επιτεύχθηκε ούτε ο αναθεωρημένος στόχος που η κυβέρνηση έθεσε στη διάρκεια του 2017 και ήταν 1,6%, ούτε η πρόσφατη πρόβλεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Λάρισα για ανάπτυξη 2%. Αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τηλεόραση του Ant1 στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2017.

Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για ρυθμό ανάπτυξης 2% του ΑΕΠ το 2017 (ΑΝΤ1, 27/09/2017).

Η αναιμική άνοδος οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι «το νερό ξαναμπήκε στο αυλάκι» και συγκεκριμένα στην άρση της αβεβαιότητας, ως προς τον γενικό χαρακτήρα της οικονομίας και τη θέση της, την επόμενη ημέρα της συμφωνίας του 2015. Η διαπραγμάτευση του 2015 είχε προκαλέσει φόβο και τρόμο, ακυρώνοντας επενδυτικές πρωτοβουλίες που επρόκειτο να αναληφθούν ή παγώνοντας άλλες, που είχαν αναληφθεί το 2014, όταν η οικονομία είχε και πάλι περάσει τον κάβο της ύφεσης, διαγράφοντας οριακά θετική πορεία.

Η ανάπτυξη δεν είναι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη