Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cezaevreferendum000_19m2an.jpg
Ο Ζόραν Ζάεφ κάνει δηλώσεις αμέσως μετά την ψήφο στην πόλη του, Στρώμνιτσα. [Dimitar Dilkoff/AFP]

Θολώνουν τα νερά των Πρεσπών

Οι πολίτες της ΠΓΔΜ γύρισαν την πλάτη στο δημοψήφισμα. Πώς προέκυψε το αποτέλεσμα μεταδίδει η Βασιλική Σιούτη, που συνέχισε το οδοιπορικό και μετά το Βαλάντοβο και τη Στρώμνιτσα ταξίδεψε σε Στιπ, Βέλες, Τέτοβο και Σκόπια.
Ο Ζόραν Ζάεφ κάνει δηλώσεις αμέσως μετά την ψήφο στην πόλη του, Στρώμνιτσα. [Dimitar Dilkoff/AFP]

Η λαϊκή νομιμοποίηση που επιθυμούσε ο Ζόραν Ζάεφ για να προχωρήσει με τις αλλαγές του Συντάγματος και τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν επετεύχθη. Ο προβληματισμός και η απογοήτευση των πολιτών της ΠΓΔΜ, που ήταν εμφανής όλες τις προηγούμενες μέρες, εκφράστηκε τελικά με την αποχή τους από το δημοψήφισμα. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί νίκη του εθνικιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO και των διοργανωτών του μποϊκοτάζ. Ήταν χαρακτηριστική η εικόνα εχθές το βράδυ στο κέντρο των Σκοπίων, όπου οι συγκεκριμένοι είχαν συγκέντρωση για να γιορτάσουν το υψηλό ποσοστό της αποχής και μοίραζαν φαγητό (για να προσελκύσουν κόσμο), αλλά μόλις μερικές εκατοντάδες μόνο προσήλθαν.

Image
img-7400.jpg

To αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι άσπρο ή μαύρο και η ερμηνεία του δεν είναι απλή. Το βασικό μήνυμα το στέλνει η αποχή. Οι λόγοι όμως, είναι περισσότεροι από ένας και δεν είναι όλα όπως μπορεί να φαίνονται.

Το δημοψήφισμα έγινε για να εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά με την ακόλουθη διατύπωση, που δεν άρεσε καθόλου στους πολίτες: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Στιπ, Σκόπια

Όλες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη