Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
anoigma_thanou2.jpg
[LOUISA GOULIAMAKI / AFP]

Η απρόβλεπτη Βασιλική Θάνου

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα είχε για πρώτη φορά στην ιστορία της μια γυναίκα στη θέση της πρωθυπουργού, αν και υπηρεσιακή και όχι εκλεγμένη. Ποια είναι όμως η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, και ποια ήταν η πορεία της μέχρι το ανώτατο αξίωμα;
[LOUISA GOULIAMAKI / AFP]

Για τη Βασιλική Θάνου έχει ξεσπάσει πολλές φορές συζήτηση, μερικές φορές και πολιτική κόντρα. Τελευταίο περιστατικό, η μήνυση που κατέθεσε κατά του συνταγματολόγου Σταύρου Τσακυράκη, λόγω μίας κριτικής που της άσκησε στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Η παρρησία μιας ισχυρής γυναίκας

Οι συζητήσεις όμως για το πρόσωπο της Θάνου είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, το 2012, όταν ανέλαβε την προεδρία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των δικαστών.

Η Ένωση Δικαστών είχε παραδοσιακά “δεξιό” χρώμα. Προκάτοχος της Θάνου στην προεδρία της ήταν ο μετέπειτα υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά, Χαράλαμπος Αθανασίου. Ωστόσο, επί προεδρίας Θάνου η Ένωση Δικαστών δεν ήταν καθόλου κοντά στην κυβερνητική πολιτική Σαμαρά, αποκτώντας ένα στίγμα “αντιμνημονιακό”. «Οι δικαστές, πρέπει πάντοτε, αλλά κυρίως στην κρίσιμη αυτή περίοδο της δοκιμασίας του ελληνικού λαού, να προστατεύσουν με τις αποφάσεις τους τα δικαιώματα, ατομικά και εργασιακά, των πολιτών» έλεγε χαρακτηριστικά τότε η Θάνου.

Την περίοδο 2012- 2015, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έκανε τακτικές ημερίδες με θέματα που αφορούσαν στις μνημονιακές πολιτικές. Ακόμα και οι τακτικές πανδικαστικές

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη