Μία Αργεντινή συνάδελφος μού έθεσε πρόσφατα μια μάλλον ωμή ερώτηση: «Πώς, παρακαλώ, βοηθάει εσάς κι εμένα η αγαπημένη σας Ευρωπαϊκή Ένωση;»
Οι αμφιβολίες της είναι βάσιμες. Δεδομένης της γραφειοκρατικής απεραντοσύνης της ΕΕ, δεν είναι παράλογο να αναρωτιέται κανείς ποιον σκοπό εξυπηρετεί και αν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών της.
Πολλοί θα έκλειναν αυτή τη συζήτηση λέγοντας κάτι του τύπου «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα μοναδικό θεσμικό πείραμα που επέτρεψε τη μεγαλύτερη περίοδο ειρήνης που γνώρισε ποτέ η ήπειρος».
Μια πλήρης απάντηση, ωστόσο, θα απαιτούσε μια μακροσκελή εξήγηση, καθώς η ΕΕ έχει μια πολύ ευρεία σφαίρα επιρροής. Το πλαίσιο για την ανάπτυξη και την εκτέλεση των αποφάσεών της είναι επίσης εξαιρετικά περίπλοκο: η νομοθεσία περνά πρώτα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά τα 27 κράτη μέλη της είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή της.
Ωστόσο, πολλές από τις αναρίθμητες οδηγίες και κανονισμούς της ΕΕ είχαν αναμφισβήτητα άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών της. Η ερώτηση της συναδέλφου μου αξίζει επομένως μια σαφή απάντηση, την οποία μπορούμε να χωρίσουμε σε τέσσερις βασικούς τομείς στους οποίους συμβαίνουν σήμερα αλλαγές, μαζί με ένα πλήθος καθιερωμένων μέτρων που