Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Guest Editor:
cesingleuseplastic.jpg
[Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/DPA]

Τέλος εποχής για τα πλαστικά μιας χρήσης

Η συσσωρευμένη επιστημονική γνώση για τα πλαστικά μιας χρήσης οδηγεί σε ένα και μόνο συμπέρασμα: τα οφέλη που αποκομίζουμε από αυτά είναι ελάχιστα σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργούν.
[Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/DPA]

Εδώ και δεκαετίες, βουνά πλαστικών αποβλήτων συσσωρεύονται στις θάλασσες και ακτές μας. Το 85% των σκουπιδιών που συλλέγονται στις παραλίες είναι πλαστικά και είναι σχεδόν σίγουρο ότι αν συνεχίσουμε να τα διαχειριζόμαστε με τον ίδιο τρόπο, το 2050 θα τρώμε και θα αναπνέουμε μικροπλαστικά, ενώ θα κολυμπάμε σε πλαστικές θάλασσες.

Με μία απόφαση μεγάλης σημασίας, που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους των πλαστικών μιας χρήσης στις χώρες της Ε.Ε., στις 24 Οκτωβρίου 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξε με μεγάλη πλειοψηφία στην απαγόρευση ορισμένων ιδιαίτερα προβληματικών προϊόντων, όπως καλαμάκια, μπατονέτες, πλαστικά πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, συσκευασίες φαγητού από διογκωμένο πολυστυρένιο. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Rethink Plastic Alliance, επιδοκίμασαν την απόφαση αυτή, που είναι δεσμευτική στην εφαρμογή της για όλα τα κράτη μέλη από το 2021.

Τα σημερινά δεδομένα είναι καταιγιστικά

  • Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες και αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια αυξητική πορεία τις επόμενες. Από το 1960 ως σήμερα έχει εικοσαπλασιαστεί, φτάνοντας τους 322 εκ. τόνους το 2015. Σε είκοσι χρόνια αναμένεται να διπλασιαστεί εκ

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη