Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
cover-tate.jpg
[Hayes Davidson and Herzog & de Meuron ]

Ο νέος Πύργος της Τate Modern

Το Switch House, μια εμβληματική πυραμίδα επενδεδυμένη εξωτερικά με 336.000 τούβλα στις όχθες του Τάμεση, ήρθε να “προστατεύσει” την Tate Modern από την έξαλλη οικοδόμηση στη γύρω περιοχή και να προσφέρει ανάσα σε ένα σημαντικό μουσείο.
[Hayes Davidson and Herzog & de Meuron ]

Απλά περίπτερα με ξύλινους πάγκους έχουν γεμίσει με χειροτεχνίες, χριστουγεννιάτικα στολίδια, έργα τέχνης και ροφήματα έξω από την κεντρική είσοδο της Tate Modern, στη νότια πλευρά του ποταμού. To σχεδόν αρχετυπικό για τη μητρόπολη τούβλινο κεντρικό κτίριο του μουσείου με την καμινάδα που φτάνει τα 99 μ. ύψος και λειτουργεί ως πυξίδα για τους φιλότεχνους του πλανήτη, φιλοξενούσε έως το 1981 τον Σταθμό Ηλεκτρικής Ενέργειας του Μπάνκσαϊντ. Σχεδιάστηκε το 1947 από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Τζάιλς Γκίλμπερτ Σκοτ, δημιουργό επίσης των διάσημων κόκκινων τηλεφωνικών θαλάμων της πόλης, και εντυπωσιάζει με τη δωρικότητα του.

Το 1994 το αρχιτεκτονικό γραφείο Herzog & de Meuron ανέλαβε την ανακαίνιση του προσθέτοντας δυο γυάλινους ορόφους στο υπάρχον κτίριο προκειμένου να στεγαστεί η Tate Modern. Αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη, το μουσείο άνοιξε τις πύλες του το 2000 και θεωρείται πλέον ένα από τη σημαντικότερα της Ευρώπης. Η λειτουργία της Tate Modern εκτόξευσε στα ύψη την αξία των ακινήτων σε μια περιοχή που μέχρι τότε θεωρείτο υποβαθμισμένη. Σήμερα, τα ρετιρέ νεόδμητων κτιρίων στην περιοχή αγγίζουν τα 20 εκατ. λίρες.

Image
263_vd_160614_5011.gif

Το ζήτημα της επέκτασης της Tate Modern είχε τεθεί από νωρίς. Τελικά

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη