Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
cover-siemens2.jpg
To ερευνητικό κέντρο της Siemens στο προάστιο Neuperlach του Μονάχου. [Siemens]

Τα ηθικά διλήμματα του δημοσιογράφου: ο Τάσος Τέλλογλου μιλά για τη Siemens

Όταν το 2007 ξεκινούσα την έρευνα για την υπόθεση Siemens, ήξερα ότι ένας δημοσιογράφος δεν έχει τα όπλα για να διαλευκάνει μιαν υπόθεση. Στόχος μου ήταν να κινητοποιήσω τους θεσμούς και όταν το κατάφερνα, θα τελείωνε η δική μου δουλειά. Σήμερα έχει φτάσει η ώρα της δίκης. Είναι όμως αμφίβολο εάν θα αποδοθεί δικαιοσύνη.
To ερευνητικό κέντρο της Siemens στο προάστιο Neuperlach του Μονάχου. [Siemens]

Μία από τις τακτικότερες υποχρεώσεις μου, ειδικά το τελευταίο δίμηνο, είναι να καταθέτω σε μερικές από τις μεγαλύτερες δίκες για οικονομικά εγκλήματα, προμήθειες και ευθύνες υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων, που γίνονται στο εφετείο της Αθήνας. “Εθνικό μάρτυρα” με αποκαλεί σκωπτικά ένας από τους καλύτερους ποινικολόγους της Αθήνας.

Ο δημοσιογράφος στο βήμα του μάρτυρα

Είναι ένα πρόβλημα όταν ένας δημοσιογράφος γίνεται μάρτυρας, υπεράσπισης η κατηγορίας, για θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί, κι αυτό γιατί χάνει την ουδετερότητα του. Και επειδή “στριμώχνεται” από την έδρα του δικαστηρίου –στο οποίο κάποιοι άνθρωποι παλεύουν μαζί με τους συνηγόρους για την ελευθερία τους– να αποκαλύψει τις πηγές του. Αυτό είναι το δεύτερο πρόβλημα, μετά την απώλεια της ουδετερότητας.

Ο δημοσιογράφος συνήθως είναι υποχρεωμένος στην αλήθεια. Αλλά η αλήθεια σε ένα δικαστήριο είναι πάντα συγκεκριμένη: Αφορά πράξεις, οι κατηγορούμενοι δικάζονται για συγκεκριμένες πράξεις και το δικαστήριο θέλει να ακούσει στοιχεία για τον άδικο ή όχι χαρακτήρα τους. Δεν ενδιαφέρει τον ποινικό δικαστή ο χαρακτήρας των κατηγορουμένων, ούτε η συμπεριφορά τους, αλλά οι συγκεκριμένες πράξεις τους και οι αποδείξεις ότι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη