Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
sakoula.jpg

Τα μέτρα για την πλαστική σακούλα έφεραν τις χοντρές σακούλες μίας χρήσης

Το περιβαλλοντικό τέλος που επιβλήθηκε το 2017 στη λεπτή πλαστική σακούλα έφερε την πολυπόθητη μείωση στη χρήση της. Ωστόσο, πολλά σούπερ μάρκετ προσφέρουν πλέον στη θέση τους χοντρές σακούλες με περισσότερο πλαστικό, τα έσοδα των οποίων καταλήγουν στα δικά τους ταμεία.

Οι πλαστικές σακούλες που μπορεί να αγοράσει πλέον ο καταναλωτής στα ταμεία των περισσότερων σούπερ μάρκετ για να μεταφέρει τα ψώνια του δεν είναι οι λεπτές, που από το 2017 υπόκεινται σε περιβαλλοντικό τέλος. Στη θέση τους, οι περισσότερες αλυσίδες προσφέρουν εδώ και καιρό χοντρές πλαστικές σακούλες, για τις οποίες δεν έχουν υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους, και γι' αυτόν τον λόγο κοστίζουν λιγότερο στον πελάτη. Πρόκειται για μια ικανοποιητική λύση, τόσο για τις αλυσίδες που απέκτησαν μία νέα πηγή εσόδων, όσο και για τον καταναλωτή, που θα πάει σπίτι του με μια πιο φθηνή και πιο γερή σακούλα. Εκτός βέβαια αν σκεφτεί κανείς τον αρχικό στόχο της επιβολής τιμής στη σακούλα: τον περιορισμό του πλαστικού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ενωσιακή νομοθεσία και η συμμόρφωση της Ελλάδας

Ας εξηγήσουμε πρώτα το νομοθετικό πλαίσιο. Από τον Απρίλιο του 2015 η ευρωπαϊκή νομοθεσία έθεσε ως βασική προτεραιότητα τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας. «Η απόρριψη πλαστικών σακουλών μεταφοράς προκαλεί περιβαλλοντική ρύπανση και επιδεινώνει το εκτεταμένο πρόβλημα των απορριμμάτων στα συστήματα υδάτων, με αποτέλεσμα να απειλούνται τα υδάτινα οικοσυστήματα σε παγκόσμιο επίπεδο»

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη