Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
transparent.jpg

Στα άδυτα της Διαύγειας, των δημοσίων συμβάσεων και του εμπορικού μητρώου

Πόσο εύκολο είναι να παρακολουθήσει κανείς την πορεία του δημόσιου χρήματος, να εντοπίσει αν κάποιος διαγωνισμός έχει παρατυπίες και να βρει αν οι μέτοχοι μιας ιδιωτικής εταιρείας έχουν άλλα συμφέροντα; Καθόλου, όπως ανακαλύψαμε κάνοντας βουτιά στις τρεις σημαντικότερες βάσεις ανοικτών δεδομένων της χώρας.

Τα ανοικτά δημόσια δεδομένα είναι σε όλον τον αναπτυγμένο κόσμο σύμμαχοι του πολίτη και της επιχειρηματικότητας, αφού ενισχύουν τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται σύνολα δεδομένων όπως το κτηματολόγιο, τα δημογραφικά στοιχεία, οι δημόσιες δαπάνες, οι αποφάσεις των δικαστηρίων, οι δημόσιες συμβάσεις κ.ά.

Με δυο λόγια

Στην Ελλάδα «υπάρχει μια εχθρική αντιμετώπιση προς τη διαφάνεια, γιατί υπονομεύει σε έναν βαθμό την εξουσία», λέει ένας από τους ανθρώπους που σχεδίασαν το πρόγραμμα Διαύγεια. Η έρευνα που πραγματοποίησε το inside story στους τρεις οργανισμούς «ανοικτών δεδομένων» της χώρας τον επιβεβαιώνει. Στη Διαύγεια, είτε από αμέλεια είτε σκόπιμα, καταχωρίζονται συχνά αποφάσεις λανθασμένα, με αποτέλεσμα να χάνονται ανάμεσα στα εκατομμύρια αρχεία, ή αναρτώνται με τη μορφή εικόνας, έτσι που δεν είναι ανιχνεύσιμες. Ακόμα, πολλοί φορείς αξιοποιούν παράθυρα του νόμου για να αποφύγουν την υποχρέωση δημοσιοποίησης στοιχείων τους.
Στην ακόμα πιο δύσχρηστη βάση για τις δημόσιες συμβάσεις που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, υπάρχουν φορείς που δεν έχουν αναρτήσει ποτέ, σε παράβαση του νόμου, τα δεδομένα τους. Πέρα από το δημόσιο, στο μητρώο για

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη