Ο άνθρωπος που “βάφτισε” την ΠΓΔΜ και προέβλεψε το προσφυγικό

Σε μία αποκαλυπτική κουβέντα, ο πρώην αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σωτήρης Μουσούρης μας ταξιδεύει σε γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
Ο Σωτήρης Μουσούρης το 1984, στη διάρκεια συζήτησης στο Συμβούλιο Οικονομικών και Κοινωνικών Θεμάτων του ΟΗΕ για την κατάσταση στην Αφρική. [United Nations Multimedia]

Η αφορμή για τη γνωριμία μου με τον Σωτήρη Μουσούρη δόθηκε όταν αναζήτησα ένα σχόλιο για την ταραχώδη παγκόσμια επικαιρότητα, από έναν άνθρωπο που για περισσότερα από σαράντα χρόνια υπήρξε στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων και αποφάσεων.

Τον συνάντησα στο σπίτι του στο Παγκράτι, έναν χώρο γεμάτο αναμνήσεις του παρελθόντος, από μία ζωή που μοιάζει με σύγχρονο μυθιστόρημα. Μου μίλησε για την εντυπωσιακή σταδιοδρομία του, χρησιμοποιώντας την ως αφετηρία για σχόλια και εκμυστηρεύσεις.

Η πορεία προς τον ΟΗΕ

Πτυχιούχος της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απέκτησε μάστερ στα Οικονομικά από το πανεπιστήμιο της Βοστόνης και διδακτορικό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Χάρβαρντ.

Μετά τις σπουδές του, από το 1966 διατέλεσε στέλεχος του οικονομικού τομέα της Γραμματείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πολύ γρήγορα έφθασε σε ανώτατες πολιτικές θέσεις, με ιδιαίτερη σημασία για το διεθνές δίκαιο. Ήταν υπαρχηγός αποστολής στην Αφρική μεταξύ 1968 και 1969. Εκεί ταξίδεψε σε 12 χώρες και γνώρισε σε βάθος την ήπειρο.

Αργότερα ήταν γραμματέας της Ομάδας Προσωπικοτήτων για τη Διερεύνηση και Κατάρτιση Προτάσεων για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις. «Εξαιτίας της ιδιότητάς μου αυτής δεν ήμουν πολύ αγαπητός στις μεγάλες χώρες και ιδιαίτερα στην Αμερική», λέει ο ίδιος.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.