Κούλι μου...

Από την Τασκένδη ως το Παρίσι κι απ’ το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ως τη Μόσχα, η ζωή του Γιώργου Σεβαστίκογλου αποτελεί ένα οδοιπορικό στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Το inside story προδημοσιεύει επιστολές του του σκηνοθέτη και συγγραφέα στην Άλκη Ζέη από τη βιογραφία που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Γιώργος Σεβαστίκογλου και Άλκη Ζέη στη Γιάλτα.

Προσφυγιά από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα· συμμετοχή στην Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ και συμμετοχή στον εμφύλιο· διαφυγή στη Σοβιετική Ένωση μετά το τέλος του Εμφυλίου· επαναπατρισμός, απριλιανή δικτατορία, αυτοεξορία στη Γαλλία και πάλι πίσω στην περιπέτεια του επαναπατρισμού. Στο βιβλίο «Αγωνιστής του θεάτρου και της ζωής» η Κωνσταντίνα Ζηροπούλου ανασυνθέτει τη θεατρική διαδρομή του Γιώργου Σεβαστίκογλου, συνδέοντάς τη με την ιστορία και τον απόηχό της, φωτίζοντας παράλληλα μια ζωή που υπαγορεύτηκε από μια βαθιά και ακέραιη πίστη σε ιδανικά και αξίες. Το βιβλίο πλουτίζει αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, φωτογραφικά ντοκουμέντα, ενώ καταγράφονται πληροφορίες για αδιερεύνητες πτυχές του ελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου και αποτυπώνονται αφηγήσεις συνοδοιπόρων, συνεργατών και φίλων του, πλούσιες σε ανεκδοτολογικό υλικό, που σε ταξιδεύουν στην ατμόσφαιρα μια ολόκληρης εποχής. Ιδιαίτερα πολύτιμες υπήρξαν βέβαια οι μαρτυρίες της συζύγου του, Άλκης Ζέη, που διατρέχουν όλα τα κεφάλαια του βιβλίου.

Κούλι μου...

Aποσπάσματα από επιστολές του στην Άλκη Ζέη το 1946, όταν βρισκόταν σε περιοδεία με τους Ενωμένους Καλλιτέχνες.

Κυριακή 5.5.46

Κούλι μου, απ’ το Νίκο θ’άμαθες τι κακουχία πέρασα τον καιρό που δεν έπαιρνα γράμμα σου. Και να που δεν είχα άδικο, αφού ήσουνα άρρωστη. Θέλω να μου γράψεις ειλικρινά –είσαι εντελώς καλά τώρα; Χρειάζεσαι κι άλλα λεφτά; κι αν δε φτάνουν του Ίκαρου να σου στείλω εγώ από δω. Τώρα πληρωνόμαστε κάπως ταχύτερα – αν και μας χρωστάνε πολλά από προηγούμενα. [...] Τρώω κάτι καλό –να’ταν κι η Άλκη, βλέπω κάτι όμορφο να ’ταν κι η Άλκη– μένω μόνος και τότε λέω: ΝΑΤΑΝ κι η Άλκη! Σ’ επιθύμησα, σ’ επιθύμησα, σ’ επιθύμησα! Έτσι πολύ! Οι απογοητεύσεις σου για το τι θα κάνουμε κι αν θα γίνουν αυτά που λογαριάζουμε είναι ανόητες! Όλα θα γίνουν κι υπάρχουν δυνατότητες να γίνουν. [...]

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.