Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
cover-venezia.jpg

Αποσχιστικά κινήματα στην Ευρώπη

Οι φυγόκεντρες δυνάμεις του αποσχισμού που θεριεύουν στην Ευρώπη αποτελούν ένα από τα βραδυφλεγή συμπτώματα της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας των κεντρικών κυβερνήσεων αλλά και των Βρυξελλών να αντιμετωπίσουν την αποσύνθεση του μεταπολεμικού κοινωνικο-οικονομικού μοντέλου.

Η Καταλονία είναι σήμερα το πιο οξύ σύμπτωμα της πανευρωπαϊκής αυτής “πάθησης” αλλά σίγουρα όχι το μόνο: Η Σκωτία, η Φλάνδρα και η χώρα των Βάσκων είναι τα άλλα, ευρέως γνωστά. Υπάρχουν όμως και η επαρχία Βένετο, το νότιο Τιρόλο και η Σαρδηνία στην Ιταλία, οι νήσοι Φερόες της Δανίας, η Κορσική και η Βρετάνη στην Γαλλία, η Βαυαρία στην Γερμανία, η Φριζία στην Ολλανδία καθώς και άλλες ακόμα πιο μικρές περιοχές όπου υπάρχουν –εντελώς περιθωριακά προς το παρόν τουλάχιστον– αποσχιστικά κινήματα, όπως οι Κανάριοι νήσοι στην Ισπανία ή η Αλσατία στη Γαλλία.

Η ιστορία της κάθε περιοχής και του κάθε αποσχιστικού κινήματος είναι διαφορετική καθώς διαφορετικό είναι και το συνταγματικό και πολιτειακό πλαίσιο μέσα στο οποίο βρίσκονται. Με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι σήμερα το πιο φιλελεύθερο πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να λειτουργήσουν τα αυτονομιστικά και ενδεχομένως αποσχιστικά κινήματα και την Γαλλία και την Ισπανία να είναι τα πιο δύσκαμπτα.

Παρά τις διαφορές τους ωστόσο αυτές, όπως εξηγεί στο inside story η Evren Balta, επισκέπτρια καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, υπάρχουν ορισμένα κοινά στοιχεία που φέρνουν στο προσκήνιο δύο βασικές και αλληλένδετες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη