Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
anthropotita.jpg
Από την ταινία «Ο άρχοντας των μυγών».

Αισιοδοξούμε: Η ανθρωπότητα είναι καλύτερη απ’ ό,τι πιστεύουμε

Όταν οι παίκτες του Survivor επιδίδονται σε μηχανορραφίες, πισώπλατα μαχαιρώματα, διαρκείς ίντριγκες και ψεύδη, οι τηλεθεατές εκπαιδεύονται να πιστεύουν ότι βλέπουν τον αληθινό εαυτό τους. Κι όμως, αυτό δεν ισχύει αντιτάσσει ο συγγραφέας του βιβλίου «Ανθρωπότητα, Μια απροσδόκητα αισιόδοξη ιστορία», ανατρέποντας πολλούς μύθους για την ανθρώπινη φύση.
Από την ταινία «Ο άρχοντας των μυγών».

Από τις πρώτες κιόλας αράδες του βιβλίου του (Ανθρωπότητα, Μια απροσδόκητα αισιόδοξη ιστορία, μετ. Μιχάλης Μακρόπουλος, Κλειδάριθμος), ο ιστορικός και αρθρογράφος Ρούτγκερ Μπρέγκμαν ενσταλάζει στον αναγνώστη την πίστη του ότι η ανθρωπότητα έχει θετικό πρόσημο και όχι αρνητικό. «Οι περισσότεροι άνθρωποι, βαθιά μέσα τους, είναι έντιμοι και αξιοπρεπείς» δηλώνει προγραμματικά στο πρώτο κεφάλαιο. Και όπως τονίζει στις τακτικές συνεντεύξεις του όταν του ζητούν να περιγράψει εν συντομία το πόνημά του, «αυτή είναι μία ριζοσπαστική, επαναστατική, ενδεχομένως και μία επικίνδυνη ιδέα». Πολύ απλά γιατί έχουμε εκπαιδευτεί να πιστεύουμε το ακριβώς αντίθετο. Ότι δηλαδή οι άνθρωποι είναι εγωιστές κι επιθετικοί, και ότι στην πρώτη δύσκολη στιγμή θα πανικοβληθούν και θα επιδείξουν τον χειρότερό τους εαυτό.

Image
11578.jpg

Προκειμένου να εξηγήσει το κεντρικό νήμα που διατρέχει το μεστό βιβλίο του, ο συγγραφέας καταφεύγει στην πρακτική του καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας Τομ Πόστμες: Εδώ και αρκετά χρόνια ζητά από τους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ να απαντήσουν τι θα συμβεί στην υποθετική περίπτωση που ένα αεροπλάνο κάνει αναγκαστική προσγείωση. Καθώς η καμπίνα γεμίζει καπνούς, οι επιβάτες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη