Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
untitled-1.jpg
[Alexei Nikolsky/RIA-NOVOSTI/AFP]

Η Ρωσία διαιρεί και βασιλεύει στην Ευρώπη

Πριν από λίγες μέρες βεβαιωθήκαμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές. Στόχος όμως είναι και η Ευρώπη και ο έλεγχος των σημαντικών αποφάσεων. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της ΕΕ είναι αποφασισμένες να μην το επιτρέψουν, αλλά διαφωνούν στη στρατηγική.
[Alexei Nikolsky/RIA-NOVOSTI/AFP]

Το τηλεφώνημα ήταν σύντομο. Ένας συνάδελφος –εξαιρετικά ακέραιος– βρισκόταν στην άλλη άκρη της γραμμής. Καλός ερευνητής και επίμονος άνθρωπος. Ήθελε να μάθει αν είχα στοιχεία για τις μεγάλες εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού TAP (ανταγωνιστή των ρωσικών αγωγών) στην Ελλάδα. Κάποια τα είχα. Δεν τα έδωσα όμως, γιατί δεν ήταν τελεσίδικα (εκκρεμούσε μία υπόθεση) αλλά και γιατί άρχισα να σκέφτομαι ανάποδα.

Ξαναπήρε και ξαναπήρε. Κάποια στιγμή τον ρώτησα ποιος τα ζητάει και με παρέπεμψε σε ένα ινστιτούτο κατά της διαφθοράς στην Πράγα. Ζήτησα από ένα γραφείο που επανδρώνεται και από πρώην μέλη των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών στο Λονδίνο να μου βρει τι είναι αυτό το ινστιτούτο και κυρίως ποιος το χρηματοδοτεί. Η απάντηση ήρθε μετά από τρεις ημέρες: Η Μόσχα.

Image
tap2.jpg
Συγκόλληση σωληναγωγών και εκσκαφή τάφρου για τον TAP, Αλεξανδρούπολη, Σεπτέμβριος 2016 [tap-ag.gr]

Στην περίπτωση του ΤΑP, οι Ρώσοι έκαναν ό,τι θα έκανε μια καλή δυτική εταιρεία. Για παράδειγμα, όταν η Ρωσία με την κυβέρνηση Καραμανλή πολεμούσαν για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, οι “δυτικοί” πλήρωναν περιβαλλοντικές ομάδες στην Αλεξανδρούπολη για να αντιδρούν –και το ίδιο έκαναν και στο Μπουργκάς. Ένας υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή με άριστη γνώση της περιοχής συναντήθηκε με

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη