Προβλήματα στην “ευρωπαϊκή οικογένεια”

Η μετα-Brexit εποχή στην ΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει. Αναζητείται κοινό όραμα για το μέλλον, που θα αποδείξει ότι οι 27 πλέον χώρες παραμένουν ενωμένες, παρά το πλήγμα που δέχτηκαν από τους Βρετανούς. Μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο που θα βρεθούν στη Ρώμη, οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν βρει αυτό το «κάτι», που θα σηματοδοτήσει τη νέα τους πορεία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στη σύνοδο της Μπρατισλάβας. [Stringer/AFP]

Όταν στις 25 Μαρτίου 1957 οι ηγέτες της Γαλλίας, της Δυτικής Γερμανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου υπέγραφαν την ιδρυτική συνθήκη της ΕΟΚ στη Ρώμη, δήλωναν «αποφασισμένοι να θέσουν τις βάσεις μιας διαρκώς στενότερης ένωσης των ευρωπαϊκών λαών». Με άλλα λόγια, οι έξι χώρες δεν θα περιορίζονταν στο εμπόριο, τον ανταγωνισμό και την εσωτερική αγορά, αλλά οραματίζονταν μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, με κοινές αξίες και δημοκρατικά ιδεώδη. Μια Ένωση που συνεχώς θα διευρυνόταν και θα βάθαινε.

Η ιστορική ήττα του Brexit

Ήταν 24 Ιουνίου 2016 όταν η Ευρώπη ξύπνησε και την περίμενε ένα τεράστιο σοκ. Ο βρετανικός λαός είχε αποφασίσει με ποσοστό 52% να φύγει από την ΕΕ. Για πρώτη φορά στην εξηντάχρονη ιστορία της, η Ένωση αντί να διευρύνεται, μικραίνει.

Στις ώρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος τέθηκε σε λειτουργία ένας μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων, σχεδόν αυτόματος, ο οποίος βασίστηκε επικοινωνιακά στη λέξη-κλειδί «ενότητα». Τα μέλη της Ένωσης έπρεπε να αποδείξουν πάση θυσία ότι συνεχίζουν να κάνουν σχέδια για το μέλλον, μαζί και ενωμένα.

Καθώς όμως περνούσαν οι μέρες, φάνηκε ότι δεν είχαν όλα τα μέλη της ΕΕ τη διάθεση να παρουσιάσουν ένα ενιαίο μέτωπο. Έτσι ξεκίνησε ένα παιχνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών, που διακοπτόταν μόνο για τα απαραίτητα χαμόγελα και χειραψίες μπροστά στις κάμερες, και συνοδεύτηκε από έναν πρωτοφανή πόλεμο ανάμεσα στους θεσμούς της ΕΕ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.