Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cover-mladic.jpg
Υπερεθνικιστές Σέρβοι με πλακάτ με τον εγκληματία πολέμου. [ANDREJ ISAKOVIC / AFP]

Η ώρα της κρίσης για τον Ράτκο Μλάντιτς

Η δίκη του ανθρώπου που ευθύνεται για τις χειρότερες σφαγές στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φτάνει στο τέλος της. Δύο γυναίκες με προσωπική πείρα από το πρόσφατο, ζοφερό παρελθόν, εξηγούν γιατί η κοινωνία τους έχει επιλέξει να ζει σε κενό μνήμης.
Υπερεθνικιστές Σέρβοι με πλακάτ με τον εγκληματία πολέμου. [ANDREJ ISAKOVIC / AFP]

«Την περίοδο της πολιορκίας προσπαθούσαμε όλοι στην πόλη να συνεχίσουμε τη ζωή μας κάτω από τις βόμβες και τις σφαίρες. Εγώ εργαζόμουν σε μια εφημερίδα. Και θυμάμαι πολύ καθαρά μια ημέρα, τον πρώτο καιρό της πολιορκίας, που είχε υποκλαπεί μια συνομιλία του Μλάντιτς με τους άνδρες του, που ήταν τοποθετημένοι στους λόφους γύρω από την πόλη. Τον άκουσα να λέει «Βομβαρδίστε το Βελέσιτσι, δεν μένουν εκεί πολλοί Σέρβοι». Και λίγο αργότερα «Συνεχίστε, συνεχίστε, μέχρι να τους κάνετε να χάσουν τα λογικά τους». Άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά τον Ράτκο Μλάντιτς να διατάζει τη δολοφονία αμάχων».

UPDATE
Στις 22 Νοεμβρίου 2017 ο Ράτκο Μλάντιτς καταδικάστηκε σε ισόβια για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Πριν την ανάγνωση της ποινής φώναξε «ψέματα, όλα είναι ψέματα», οπότε και απομακρύνθηκε από την αίθουσα.

Η δημοσιογράφος Γκορντάνα Κνέζεβιτς ήταν αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Oslobođenje. Την αναζητήσαμε στην Πράγα, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη για τα Εγκλήματα στην Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Εάν το δικαστήριο απορρίψει, όπως έχει κάνει έως τώρα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη