Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κατηγορία:
Κείμενο:
untitled-2.jpg

Το «κακό σπυρί» που λέγεται Κατάρ

Ο αποκλεισμός του Κατάρ και του Al Jazeera από τις χώρες του Κόλπου ήρθε ξαφνικά για τον περισσότερο κόσμο, αλλά όχι για όσους είναι εξοικειωμένοι με την κρίση που έχει ξεσπάσει από τότε που το μικρό εμιράτο αποφάσισε να χαράξει τη δική του γραμμή (και έχει τα χρήματα για να το κάνει).

Η ιστορία ξεκίνησε στις 23 Μαΐου 2017, όταν το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Κατάρ δημοσίευσε σχόλια που υποτίθεται ότι έκανε ο εμίρης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Τάνι στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης. Σε αυτά αναφερόταν στο Ιράν ως «ισλαμική δύναμη», ενώ χαρακτήριζε «καλές» τις σχέσεις του εμιράτου με το Ισραήλ.

Αμέσως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία μπλοκάρισαν τα μίντια του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένου του Al Jazeera. Το Κατάρ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η είδηση ήταν ψευδής και επρόκειτο για αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης, για την οποία βασικός ύποπτος θεωρήθηκε (και από τις ΗΠΑ) χάκερ των μυστικών υπηρεσιών των ΗΑΕ.

Δεν έχεις χρόνο; Πάτα εδώ!

Εδώ και κάποια χρόνια το μικροσκοπικό αλλά πάμπλουτο (μοιράζεται ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου με το Ιράν) Κατάρ αποφάσισε να μην είναι ουρά της Σαουδικής Αραβίας, αλλά να έχει τις δικές του απόψεις για τα τεκταινόμενα στον Κόλπο. Έχοντας ως φωνή το Al Jazeera, υποστήριξε την Αραβική Άνοιξη και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, εξοργίζοντας τη γείτονά του χώρα που απεχθάνεται τις δημοκρατίες και ξοδεύει αφειδώς για την εξάπλωση του υπερσυντηρητικού δόγματος Ουαχάμπι του σουνιτικού Ισλάμ. Ο μεγαλύτερος εχθρός της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη