Η μυστηριώδης πανίσχυρη πρώτη οικογένεια της Βόρειας Κορέας

Μοντέρνα χαρέμια, παιδιά εκτός γάμου, «ομάδες ευχαρίστησης», δολοπλοκίες, πισώπλατα μαχαιρώματα, δημόσιες εκτελέσεις. Ό,τι ξεφεύγει από το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τη χώρα είναι για εξώφυλλο σε κουτσομπολίστικο περιοδικό.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'
Φωτογραφία του KCNA (Korean Central News Agency) δείχνει τον Κιμ Γιονγκ-ουν με τη σύζυγό του Ρι Σολ-τζου σε επίσκεψη σε σχολείο στην Πιονγκγιάνγκ, 2 Μαρτίου 2017. [STR / KCNA VIA KNS / AFP]

Ό,τι γνωρίζουμε στη Δύση για τα εσωτερικά της Βόρειας Κορέας είναι ό,τι η Βόρεια Κορέα θέλει να μάθουμε. Τα υπόλοιπα προέρχονται από ψήγματα πληροφοριών που με δυσκολία συγκεντρώνουν οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας ή είναι μαρτυρίες σεφ, μασέρ ή και μελών της πρώτης οικογένειας που διέφυγαν στο εξωτερικό. Ακόμη και οι πιο κοντινοί των Κιμ, όμως, μοιάζουν να μην γνωρίζουν ποτέ ολόκληρη την ιστορία, καθώς τρεις ηγέτες που έχουν περάσει από τη χώρα προσπάθησαν να διατηρήσουν με κάθε τρόπο την προσωπική τους μυθολογία και να δημιουργήσουν την αίσθηση μιας σχεδόν θεϊκής διακυβέρνησης. Όταν ο αναπάντεχος φίλος του σημερινού ηγέτη, μπασκετμπολίστας Ντένις Ρόνταμ, επέστρεψε το 2013 από ένα ταξίδι στη χώρα και διηγήθηκε ανέμελα στον Guardian ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν είναι πολύ καλός μπαμπάς, οι μυστικές υπηρεσίες όλου του πλανήτη εξεπλάγησαν. Κανείς δεν ήξερε ότι ο Κιμ είχε παιδιά.

Η πρώτη οικογένεια της Βόρειας Κορέας συνεπαίρνει πρώτα από όλους τους Νοτιοκορεάτες που διψούν για κάθε ψίχουλο πληροφορίας γύρω από αυτήν. Στη διάρκεια των χρόνων, η προσωπική ζωή των Κιμ ήταν η καλύτερη σαπουνόπερα που θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν. Βέβαια, στις σαπουνόπερες οι δημόσιες εκτελέσεις γίνονται στα ψέματα.

Ο Ήλιος Κιμ Ιλ-σουνγκ

Ο πρώτος που άρχισε να χτίζει το «μυθολογικό προφίλ» της οικογένειας ήταν ο πατριάρχης της δυναστείας, Κιμ Ιλ-σουνγκ. Από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 1945, όταν η χώρα ελευθερώθηκε από την Ιαπωνία, και για τα επόμενα 46 χρόνια, κυβέρνησε με σιδερένια πυγμή. Ήταν πάντα αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Κορέας και ηγήθηκε της εισβολής στη Νότια Κορέα το 1950, προκαλώντας τη συμμαχία των εχθρών του με τις ΗΠΑ (υπεγράφη παύση πυρός το 1953). Υπό την ηγεσία του, η Βόρεια Κορέα έγινε σοσιαλιστικό κράτος, παρόμοιο με τη Σοβιετική Ένωση με την οποία είχε στενές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Τις δεκαετίες του ’60 και ’70 η χώρα είχε υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από τη Νότια Κορέα που τότε υπέφερε από πολιτική και οικονομική αστάθεια (αυτό άλλαξε στα ’80ς, όταν ξένες επενδύσεις οδήγησαν τη Νότια Κορέα σε ακμή). Στην αυτοβιογραφία του έγραψε ότι «θεός μου είναι ο λαός μου».

Στην πραγματικότητα ο Κιμ Ιλ-σουνγκ ήταν ο απόλυτος δικτάτορας, προσφεύγοντας σε δημόσιες εκτελέσεις, στρατόπεδα συγκέντρωσης και την αυτο-ανακήρυξή του σε «αιώνιο πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κορέας».

Πρώτη σύζυγος του ήταν μια φτωχή κομουνίστρια αγρότισσα και αντάρτισσα κατά των Ιαπώνων, την οποία γνώρισε στη Μαντζουρία. Πέθανε στον τοκετό του τρίτου τους παιδιού, που γεννήθηκε κι αυτό νεκρό. Με τη δεύτερη γυναίκα του έκανε τρία παιδιά, όμως πιστεύεται ότι είχε και άλλα εκτός γάμου, όπως τον Κιμ Χιον-ναμ (σήμερα εργάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών) που απέκτησε με τη μασέζ του το 1971, την χρονιά που γεννιόταν το πρώτο του εγγόνι.

Η πολυτάραχη ερωτική ζωή του Κιμ Γιουνγκ-ιλ

Ο Κιμ Ιλ-σουνγκ είχε πει ότι αν «δεν κατάφερνε ο ίδιος την τελική νίκη της Κορεατικής Επανάστασης, τότε θα την ολοκλήρωνε ο γιος του. Κι αν κι αυτός δεν τα κατάφερνε, τότε ο εγγονός του». Κάτι τέτοια παγίωναν τη μοναρχική διακυβέρνηση της κατ’ όνομα Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας που στην πραγματικότητα ακολουθούσε τη διαδοχή της γραμμής αίματος των Κιμ. Όταν το 1994 ο 82χρονος Κιμ Ιλ-σουνγκ έπαθε ανακοπή καρδιάς, ανέλαβε ο από καιρό ορισμένος διάδοχος Κιμ Γιουνγκ-ιλ. Τα γενέθλιά του, στις 16 Φεβρουαρίου, γιορτάζονται στη Βόρεια Κορέα ως η «Ημέρα του Λαμπερού Άστρου», όπως τα γενέθλια του πατέρα του γιορτάζονταν στις 15 Απριλίου ως η «Ημέρα του Ήλιου».

Μαρτυρίες αντιφρονούντων μιλούν για έναν παράλογο, διψασμένο για εξουσία άνδρα που άφηνε το λαό του να πεινάσει ενόσω έπινε κονιάκ Hennessy και χόρευε με γυναίκες, εμπνέοντας φόβο ακόμη και στους πιο στενούς του συγγενείς. Ο Κιμ έκανε τη ζωή αργόσχολου αριστοκράτη με καθαρόαιμα άλογα, σκάφη, πολυτελή αυτοκίνητα, ένα κελάρι γεμάτο γαλλικά κρασιά, ταινιοθήκη 16.000 τίτλων και διεθνή ομάδα σεφ. Εξάλλου η CIA υπολόγισε το 2000 την περιουσία των Κιμ σε 4 δισ. δολάρια, τα οποία διαχειρίζεται ελβετική τράπεζα.

Ο πρώτος γάμος του έγινε το 1966 και δεν τον έκανε πολύ χαρούμενο. Ο πατέρας του επέλεξε ο ίδιος την 24χρονη Χονγκ Ιλ-τσον, κόρη μάρτυρα του Πολέμου της Κορέας για σύζυγό του. Έκαναν μια κόρη το 1968, όμως πήραν διαζύγιο έναν χρόνο αργότερα. Διατήρησαν καλές σχέσεις και η Ιλ-τσον έγινε αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου KHJ και εκπροσώπησε τη χώρα σε συναντήσεις του ΟΗΕ. Αλλά ήταν άνθρωπος των γραμμάτων, και ο διάδοχος είχε προτίμηση στις καλλιτέχνιδες.

O Κιμ γνώρισε την εντυπωσιακή στάρλετ Σονγκ Χίε-ριμ το 1970, μια εποχή που είχε εμμονή με το σινεμά. Σύντομα άρχισε να συζεί μαζί της. Η αδελφή της έγραψε στην αυτοβιογραφία της ότι η Σονγκ λυπόταν τον Κιμ που είχε μεγαλώσει χωρίς μητέρα. Παρόλο που ο Κιμ Γιουνγκ-ιλ ήταν πολύ ερωτευμένος, έπρεπε να κρατήσει τη σχέση κρυφή από τον πατέρα του, καθώς ή Σονγκ ήταν κόρη πλούσιου ιδιοκτήτη ακινήτων στη Νότια Κορέα και άρα ανήκε «σε εχθρική τάξη». Ακόμη και η γέννηση του γιου τους, του Κιμ Γιονγκ-ναμ, το 1971, δεν έγινε γνωστή πριν περάσουν μερικά χρόνια. Γιατί στο μεταξύ ο ηγέτης Κιμ Ιλ-σουνγκ είχε υποχρεώσει τον γιο του να παντρευτεί μια άλλη «κατάλληλη νύφη».

Η Kιμ Γιανγκ-σουκ ήταν κόρη υψηλόβαθμου στρατιωτικού και εργαζόταν ως τηλεφωνήτρια σε επαρχία του βορρά πριν μετακομίσει στην Πιονγκγιάνγκ. Παρόλο που ήταν πρώτη κυρία της χώρας από το 1974, έκανε σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις και δεν είναι πολλά γνωστά για εκείνη, εκτός από το ότι έκαναν μια κόρη που σήμερα είναι υψηλόβαθμη στρατιωτικός. Ο Κιμ Γιουνγκ-ιλ της έδειχνε πάντα αδιαφορία, για αυτόν ήταν απλώς η επίσημη σύζυγός του στα μάτια του πατέρα του.

Μετά τον θάνατό της, το 1994, η πολύχρονη σχέση του Κιμ Γιουνγκ-ιλ με την ηθοποιό Σονγκ Χίε-ριμ έγινε επιτέλους γνωστή και ο γιος τους, Κιμ Γιονγκ-ναμ, άρχισε να προετοιμάζεται για τη διαδοχή. Όμως δεν ήταν πια η Σονγκ η αγαπημένη του σύντροφος καθώς το 1977 ο Κιμ είχε γνωρίσει τη μητέρα του σημερινού ηγέτη της χώρας.

Η Ko Γιονγκ-χούι είχε γεννηθεί στην Ιαπωνία και οι γονείς της είχαν επιστρέψει στην Κορέα τη δεκαετία του ’60, παρασυρμένοι από το όραμα του σοσιαλιστικού παράδεισου του Κιμ. Ήταν μαθήτρια της θρυλικής χορεύτριας Τσόι Σουνγκ-χι και κέρδισε την προσοχή του Κιμ σε μια παράσταση του Mansudae Art Troupe στην Πιονγκγιάνγκ. Επειδή οι γεννημένοι στην Ιαπωνία Κορεάτες θεωρούνται πολίτες δευτέρας κατηγορίας στη Βόρεια Κορέα, το καθεστώς προσπάθησε για χρόνια να κρύψει την καταγωγή της. Έκαναν τρία παιδιά: τον Kιμ Γιονγκ-τσουλ (1981), τον Kιμ Γιονγκ-ουν (1984) και την Kιμ Γιο-γιονγκ (1987).

Η «αγαπημένη μητέρα» του έθνους τράκαρε τη Mercedes της το 2003 και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Πέθανε έναν χρόνο αργότερα, στα 51 της. Σήμερα η μηχανή προπαγάνδας της χώρας προσπαθεί να την αγιοποιήσει, δημιουργώντας ταινιάκια που την δείχνουν να διαβάζει τον μικρό Κιμ ή να πυροβολεί. Υποχρεώνονται να τα παρακολουθήσουν όλοι οι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί. Σε αυτά δεν αναφέρεται το πατρικό της όνομα ή ο τόπος γέννησής της.

Πέρα από την ηθοποιό Σονγκ Χίε-ριμ και τη χορεύτρια Κο, από την καρδιά του ηγέτη της χώρας πέρασαν ίσως και εκατοντάδες άλλες γυναίκες.

Η Γου Ιν-χι ήταν μια διάσημη για την ομορφιά της ηθοποιός, παντρεμένη με γνωστό σκηνοθέτη αλλά με πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 έγινε κι αυτή ερωμένη του Κιμ. Όμως κάποια στιγμή ερωτεύτηκε έναν νεαρό ηθοποιό. Επειδή ο Κιμ παρακολουθούσε τις κινήσεις της, το ζευγάρι συναντιόταν στο αυτοκίνητο του άνδρα και οδηγούσαν με τις ώρες. Τον χειμώνα του 1980, βρέθηκαν σε αυτό το αυτοκίνητο δηλητηριασμένοι από αναθυμιάσεις μονοξειδίου του άνθρακα. Εκείνος ήταν νεκρός, εκείνη μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Είτε επειδή κατά την ανάκριση για το συμβάν ανέφερε τον Κιμ είτε επειδή πρόδωσε την αγάπη του, η Ιν-χι εκτελέστηκε δημόσια το 1981 μπροστά σε 6.000 θεατές.

Το να απορρίπτεις τον Κιμ δεν ήταν σοφή κίνηση. Όπως αφηγείται το βιβλίο Kim Jong-il's Last Woman, η Γιουν Χίε-γιονγκ ήταν πρώτη τραγουδίστρια στο Pochonbo Electronic Ensemble. Σύμφωνα πάντα με το βιβλίο, ο Κιμ την ερωτεύτηκε τρελά. Διέταξε να χρησιμοποιούνται τα τραγούδια της για τις γυμναστικές επιδείξεις Arirang και έστειλε ανθρώπους να της αγοράσουν από το εξωτερικό κουστούμια για τις παραστάσεις της. Ενώ ποτέ δεν συνοδευόταν δημοσίως από γυναίκες, στα γενέθλιά του παρακολούθησε μια συναυλία μαζί της. Όμως η Γιουν ήταν ερωτευμένη με τον πιανίστα του ανσάμπλ. Όταν το ανακάλυψαν οι μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούσαν το τηλέφωνό της, το ζευγάρι πήδηξε από την οροφή του κτιρίου Mokran. Ο πιανίστας σκοτώθηκε ακαριαία και η Γιουν τραυματίστηκε βαριά. Ο Κιμ διέταξε να την ανανήψουν με κάθε τρόπο, προκειμένου να εκτελεστεί. Τελικά εκτελέστηκε στα τέλη του 2013 ενώ βρισκόταν ακόμα σε κώμα.

O ηγέτης της Βόρειας Κορέας αγαπούσε με πάθος το σινεμά και μάλιστα το 1973 είχε υπογράψει το δοκίμιο Πάνω στην τέχνη του σινεμά. Υπήρχαν τεράστιες οθόνες σε όλο το προεδρικό μέγαρο και ο Κιμ ονειρευόταν μια εθνική βιομηχανία κινηματογράφου. Το 2016 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ The Lovers and the Despot που αφηγείται πώς ο σινεφίλ τύραννος το 1978 απήγαγε τη διάσημη Νοτιοκορεάτισσα ηθοποιό Τσόι Έουν-χι και τον σκηνοθέτη πρώην σύζυγό της, και τους υποχρέωσε να γυρίσουν 20 ταινίες στη Βόρειο Κορέα. To 1986 το ζευγάρι ζήτησε πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βιέννη.

Τελευταία επίσημη ερωμένη του Κιμ Γιουνγκ-ιλ ήταν από το 2004 η Kιμ Οκ, πιανίστρια της Μπάντας Ελαφράς Μουσικής Wangjaesan. Ήταν δυναμική και μπορούσε να του απευθύνεται σε ανεπίσημο τόνο, κάτι αναζωογονητικό για τον 63χρονο πια ηγέτη. Έμειναν μαζί επτά χρόνια, μέχρι το τέλος της ζωής του. Μετά το 2011 συνέχισε για λίγο ακόμη να κάνει δημόσιες εμφανίσεις, αλλά το Radio Free Asia πιστεύει ότι έναν χρόνο αφότου την εξουσία ανέλαβε ο γιος του, η Κιμ Οκ στάλθηκε με την οικογένειά της σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας. Υποτίθεται ότι είχε γνωρίσει τον Κιμ Γιουνγκ-ιλ ως πιανίστραι σε ένα από τα όργιά του. Όργια, είπες;

Οι ομάδες χαράς του Κιμ Γιουνγκ-ιλ

Ένας από τους πρώην σωματοφύλακες του Κιμ διηγήθηκε ότι 2.000 κορίτσια της Κορέας ανήκαν στις «ομάδες χαράς» του Κιμ, γνωστές ως «Kippumjo». Κάθε ομάδα χαράς αποτελείτο από τρεις υπο-ομάδες: την «ομάδα ικανοποίησης» που προσέφερε σεξουαλικές υπηρεσίες, την «ομάδα ευτυχίας» που προσέφερε μασάζ και μια ομάδα που τραγουδούσε και χόρευε. Απόρρητο έγγραφο του Εργατικού Κόμματος με τίτλο «Η Εγγύηση της Μακροζωίας του Μεγάλου Ηγέτη είναι Ιερό Καθήκον όλων των Μελών και Επιτροπών του Κόμματος» περιγράφει πώς στρατολογούνταν και εκπαιδεύονταν τα κορίτσια. Αφού ορίζονταν τα απαιτούμενα κριτήρια, στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς τοπικός αξιωματούχος επισκεπτόταν κάθε λύκειο θηλέων της περιοχής του για να επιλέξει πιθανές υποψήφιες.

Αυτές προωθούνταν στο Τμήμα 5 του Κόμματος και μία από κάθε δέκα επιλεγόταν για ιατρική εξέταση. Η λίστα με τις κορυφαίες πενήντα αποστελλόταν στο Γραφείο Σωματοφυλακής του Κιμ, που απαρτιζόταν από ορφανά, επιλεγμένα για την πίστη τους στο κόμμα. Ο Κιμ εξέταζε το ντοσιέ και έκανε το τελευταίο ξεσκαρτάρισμα. Οι νεοσύλλεκτες περνούσαν από εκπαίδευση έξι μηνών, κάποιες στο εξωτερικό για ένα τελευταίο φινίρισμα, πριν διοριστούν σε κάποιο από τα 32 παλάτια σκορπισμένα στη χώρα, όπου έμεναν μέχρι να γίνουν 25 ετών. Το 2015 κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν εξεδήλωσε την επιθυμία να επαναφέρει τον θεσμό.

Γιονγκ-ναμ: Ο διάδοχος που δεν έγινε

Η Σονγκ Χίε-ριμ, ο πρώτος έρωτας του Κιμ Γιουνγκ-ιλ, όταν είδε να μπαίνει στη ζωή του η χορεύτρια Κο Γιονγκ-χούι, άρχισε να επισκέπτεται τη Μόσχα για να καταπολεμήσει την κατάθλιψή της. Κάθε φορά έλειπε για όλο και μεγαλύτερο διάστημα και τελικά πέθανε και ενταφιάστηκε εκεί. Ο γιος της, Γιονγκ-ναμ, έμεινε πίσω με τη θεία του, μεγαλώνοντας με την προοπτική να γίνει μια μέρα ο επόμενος ηγέτης της χώρας. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια του περιγράφονται στο βιβλίο της εξαδέλφης του, Λι Ναμ-οκ, που σήμερα ζει στο Παρίσι.

Όταν η Λι Ναμ-οκ ήταν 13, την κάλεσαν στην επίσημη κατοικία του Κιμ Γιουνγκ-ιλ με σκοπό να κάνει παρέα στον Γιονγκ-ναμ. Δεν τους επιτρεπόταν να βγουν έξω από το σπίτι, εκτός από τα ταξίδια για ψώνια στην Ιαπωνία και το Ελσίνκι. Έπαιζαν σε ένα τεράστιο playroom που είχε όποιο παιχνίδι, βιβλίο ή ταινία μπορούσε κανείς να φανταστεί. «Ποτέ στη ζωή μου δεν ξαναείδα τόσο μεγάλη συλλογή παιχνιδιών» διηγήθηκε. Όταν ο 8χρονος Γιονγκ-ναμ έπαθε εμμονή με έναν Νοτιοκορεάτη κωμικό, ο πατέρας του διέταξε τις μυστικές υπηρεσίες να βρουν έναν σωσία του, τον οποίο εκπαίδευσαν να κάνει το ίδιο νούμερο. Όταν έγινε 10 ετών, ο πατέρας του τον έστειλε σχολείο στη Σοβιετική Ένωση. Όμως ο Γιονγκ-ναμ παραπονέθηκε ότι οι τουαλέτες ήταν βρώμικες και έτσι συνέχισε τις σπουδές του στο Ecole Internationale de Genève.

Όταν μεγάλωσε, στον Κιμ Γιονγκ-ναμ δόθηκε μια θέση στη μυστική αστυνομία. Μαρτυρίες λένε ότι το 1996 ηγήθηκε μιας αποστολής στη Χιεσάν στο τέλος της οποίας 40 άνθρωποι εκτελέστηκαν για παράνομο εμπόριο. Όμως η πιθανότητα να διαδεχθεί τον πατέρα του συνετρίβη του 2001, όταν οι αρχές της Ιαπωνίας τον έπιασαν να προσπαθεί να μπει στη χώρα με πλαστό διαβατήριο της Δομινικανής Δημοκρατίας. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ήθελε να επισκεφτεί την Ντίσνεϊλαντ του Τόκιο, όμως διάφορα στούντιο μασάζ της πόλης τον αναγνώρισαν ως (αγενή) τακτικό πελάτη. Η Ιαπωνία αποκάλυψε ότι ο Γιονγκ-ναμ επισκεπτόταν τη χώρα από το 1995, πάντα με πλαστά διαβατήρια. Ήταν μεγάλη η ταπείνωση για τη Βόρεια Κορέα. Εκείνη την εποχή, ο Γιονγκ-ναμ ηγείτο μιας κυβερνητικής επιτροπής για τη δημιουργία βιομηχανίας λογισμικών κομπιούτερ στην Πιονγκγιάνγκ, και το πρότζεκτ ματαιώθηκε αμέσως.

Αν υπήρχε μια πιθανότητα ο πατέρας του κάποτε να τον συγχωρήσει, αυτή εξανεμίστηκε όταν ο Γιονγκ-ναμ άρχισε τότε να κριτικάρει ανοιχτά το καθεστώς της χώρας με αποτέλεσμα να εξοριστεί το 2003. Σε συνέντευξή του σε ξένα Μέσα το 2009 ανακοίνωσε ότι δεν είχε «κανένα ενδιαφέρον» να διαδεχθεί τον πατέρα του. Έναν χρόνο αργότερα, διάδοχος του Κιμ Γιουνγκ-ιλ ορίστηκε ο Κιμ Γιονγκ-ουν. Τον Φεβρουάριο του 2017, ο Γιονγκ-ναμ δολοφονήθηκε στη Μαλαισία με δηλητηριώδες αέριο και κανείς δεν είχε καμία αμφιβολία ότι απλώς εξετελέσθη η εντολή που είχε δώσει νωρίτερα ο ετεροθαλής αδελφός του.

Ο Γιονγκ-ναμ είχε έξι ή εφτά παιδιά, αλλά γνωρίζουμε μόνο τον μεγαλύτερο, τον 23χρονο Κιμ Χαν-σολ. Μετά τη γέννησή του στην Πιονγκγιάνγκ το 1995, ο Χαν-σολ πέρασε απομονωμένα παιδικά χρόνια στο Μακάου και την Κίνα και δεν έχει συναντήσει ποτέ τον παππού ή τον θείο του. Σε τηλεοπτικό κανάλι της Φινλανδίας μίλησε για το όνειρό του να επανενώσει τις δύο Κορέες και «να βελτιώσει τα πράγματα για τη χώρα», ενώ όνειρό του είναι στο μέλλον «να γίνει εθελοντής κάπου».

Ο μεγάλος ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν

Όταν έγινε σαφές ότι ο Γιονγκ-ναμ είτε δεν μπορούσε πια να γίνει ηγέτης της χώρας, επόμενος στη σειρά διαδοχής ήταν ο Κιμ Γιονγκ-τσουλ (1981), ο πρώτος γιος του Κιμ Γιουνγκ-ιλ από την αγαπημένη του Κο Γιονγκ-χούι. Όμως ο ηγέτης αντιπαθούσε τη φιλασθένεια του γιου του, έβρισκε πως «ήταν άχρηστος και φερόταν σαν κοριτσάκι».

Ο Κιμ Γιονγκ-τσουλ σπούδασε κι αυτός σε διεθνές σχολείο στην Ελβετία. Προκειμένου να διατηρήσει την ανωνυμία του, εμφανιζόταν ως ο γιος του σωφέρ και της καθαρίστριας της βορειοκορεάτικης πρεσβείας. Σήμερα εργάζεται στο Τμήμα Προπαγάνδας του Εργατικού Κόμματος, έχει δικό του συγκρότημα και τον έχουν δει επανειλημμένα σε συναυλίες του Έρικ Κλάπτον σε διάφορα σημεία του κόσμου. Υποτίθεται ότι ανέλαβε προσωπικά τη σύλληψη του άτυχου θείου του, Τσανγκ Σονγκ-ταέκ, και την ηρωοποίηση της μητέρας του.

Σχετικά γρήγορα ο Κιμ Γιουνγκ-ιλ αποφάσισε ότι διάδοχός του θα ήταν εκείνος που του έμοιαζε περισσότερο από όλα του τα παιδιά – ακόμη και φυσιογνωμικά. Μέχρι το 2010 που έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση, έναν χρόνο πριν τον θάνατο του πατέρα του, σχεδόν κανείς δεν ήξερε την ύπαρξή του Κιμ Γιονγκ-ουν. Μάλιστα, δεν είναι καν σαφές αν είναι γεννημένος το 1983 ή το 1984.

Σήμερα: Κιμ Γιονγκ-ουν

Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο Κιμ Γιονγκ-ουν έχει πραγματοποιήσει την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου και την τρίτη πυρηνική δοκιμή της χώρας.

Η κρατική τηλεόραση ονομάτισε τη σύζυγό του μόλις το 2012, μετά από την απορία του λαού για το ποια ήταν η όμορφη κοπέλα που τον συνόδευε στις επίσημες εμφανίσεις, αλλά μάλλον ήταν ήδη τρία χρόνια παντρεμένοι. Δεν είναι πολλά γνωστά για τη «σύντροφο Ρι Σολ-τζου» (υπάρχει μια διάσημη τραγουδίστρια με το ίδιο όνομα, αλλά μάλλον είναι συνωνυμία) εκτός από το ότι της αρέσει να ντύνεται ακριβά. Οι μυστικές υπηρεσίες της Ιαπωνίας λένε ότι γέννησε το τρίτο τους παιδί τον Φεβρουάριο του 2017. Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τίποτα σχετικά με τα τρία παιδιά του Κιμ, μόνο ότι η μικρή Τζου-αέ γεννήθηκε το 2012 (και αυτό χάρη στη φλυαρία του Ντένις Ρόντμαν) ενώ τα άλλα δύο παιδιά τα υποθέτουμε λόγω δύο πολύμηνων αποχών της Ρι από δημόσιες εμφανίσεις.

Όταν ο άπειρος Κιμ Γιονγκ-ουν ανέβηκε στην εξουσία το 2011, μέντορές του θεωρούνταν ο θείος και η θεία του, η αδελφή του Κιμ Γιουνγκ-ιλ και ο σύζυγος της, Τσανγκ Σονγκ-ταέκ. Εκείνη ήταν η «Πρώτη Κυρία» της χώρας που είχε αναλάβει τις οικογενειακές επιχειρήσεις, εξόρυξη χρυσού, ψευδάργυρου και ανθρακίτη και λαθρεμπόριο οπίου, ηρωίνης και αμφεταμινών. Ο σύζυγος της ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας της χώρας με τα αδέλφια του να ελέγχουν τον στρατό, τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος και τη μυστική αστυνομία. Όμως τον Δεκέμβριο του 2013 ο Σονγκ-ταέκ κατηγορήθηκε για υπονόμευση της επανάστασης και συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του Πολίτμπιρο την οποία μετέδιδε ζωντανά η τηλεόραση. Τα πορτρέτα του ξεκρεμάστηκαν από τα γραφεία του κόμματος και η εικόνα του σβήστηκε με photoshop από όλες τις φωτογραφίες των Βορειοκορεατών ηγετών. Στη συνέχεια εκτελέστηκε για διαφθορά. Η σχετική ανακοίνωση τον περιέγραφε «χειρότερο από σκύλο» και για λίγο κυκλοφόρησε η φήμη ότι ρίχτηκε στα σκυλιά, αλλά αυτό είναι απίθανο. Η θεία σήμερα ζει απομονωμένη στην πρωτεύουσα και κάνει θεραπεία για άγνωστη ασθένεια.

Κάποιοι αναλυτές λένε ότι για την πτώση του Τσανγκ οφείλεται η εμμονή του να μιλά για αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής της χώρας, ενώ ο Κιμ πιστεύει ότι προέχει η στρατιωτική υπεροχή της. Πάντως η εκτέλεση του θείου ήταν η πιο δραστική κίνηση στην πολιτική ζωή της χώρας εδώ και χρόνια και ίσως επιλέχθηκε από τον Κιμ προκειμένου να αποδείξει την πυγμή του. Και είναι πολύ πιθανό στην απόφαση αυτή να συμμετείχε και η εξ απορρήτων του.

Η αναπάντεχη σταρ: Η μικρή αδελφή

Μετά από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς της Σεούλ, την προσοχή των παρατηρητών έχει κερδίσει η μικρότερη αδελφή του σημερινού ηγέτη, την οποία δεν δίστασαν να βαφτίσουν «Ιβάνκα της Βόρειας Κορέας». Η πάντα χαμογελαστή («χαμόγελο Σφίγγας» έγραψαν οι New York Times) Κιμ, με τα μαλλιά της συνήθως πιασμένα σε κότσο και ντυμένη με μαύρα ταγιέρ και γόβες, έκανε το ντεμπούτο της στα μίντια τον Δεκέμβριο του 2011, καθώς στεκόταν δακρυσμένη δίπλα στον Κιμ Γιονγκ-ουν στην κηδεία του πατέρα τους. Έκτοτε έχει κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις δίπλα στον μεγάλο της αδελφό, χειροκροτώντας τον ενθουσιασμένη, λέγοντας αστεία στο αυτί του σε συναυλίες, χαμογελώντας καθώς δέχεται λουλούδια εκ μέρους του σε επίσημες εκδηλώσεις.

Υποτίθεται ότι είναι στενά δεμένη με τον Κιμ από τα χρόνια τους στο σχολείο στη Βέρνη στα τέλη των ’90ς όπου ζούσαν απομονωμένοι από παρέες. Εκτός από αντιπρόεδρος της ισχυρής Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος, είναι υπεύθυνη για το image-making του αδελφού της ως επικεφαλής του τμήματος Προπαγάνδας (PAD) και παράλληλα έχει ενεργό ρόλο στο προσωπικό του γραφείο του μαζί με την ετεροθαλή τους αδελφή, Κιμ Σουλ-σονγκ. Σύμφωνα με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, οι δύο γυναίκες είναι υπεύθυνες για πολλές γεωστρατηγικές αποφάσεις της χώρας.

H «πριγκίπισσα» της χώρας έκανε τον Μάιο του 2015 παιδί με πρώην συμφοιτητή της που εργάζεται στο Δωμάτιο 39 του Εργατικού Κόμματος, με τον οποίο όμως έχει πια χωρίσει.

 

Εικόνα michelakou_margarita
Αρχισυντάκτρια του inside story. Εργάζεται στα περιοδικά εδώ και 25 χρόνια. Ήταν στην αρχική ομάδα της Athens Voice και διευθύντρια του Marie Claire. Τα τελευταία χρόνια δούλεψε κυρίως σε apps και περιοδικά για τους ξένους επισκέπτες της χώρας. Ένα ήταν στα κινέζικα.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.