Πώς ο Prince έφερε τη λογοκρισία στη μουσική

Το τραγούδι Darling Nikki από τον πιο εμπορικό του δίσκο ήταν αυτό που προκάλεσε την επιβολή το μαυρόασπρου στίκερ Parental Advisory - Explicit Lyrics που στολίζει πια τους δίσκους με «επικίνδυνους ή πρόστυχους» στίχους.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'

«Αγόρασα τον δίσκο και επιστρέψαμε χαρούμενες σπίτι για να τον ακούσουμε. Όταν η βελόνα έφτασε στο Darling Nikki μείναμε αποσβολωμένες από τις κραυγές του τραγουδιστή. Ήταν ντροπιαστικό και για τις δυο μας. Στην αρχή έμεινα εμβρόντητη αλλά όσο συνεχιζόταν το τραγούδι εξοργίστηκα». Αυτή ήταν η αντίδραση της Τίπερ Γκορ, συζύγου του αντιπροέδρου στην κυβέρνηση του Κλίντον, Αλ Γκορ, στην ακρόαση του δίσκου Purple Rain του Prince όπως την περιγράφει στο βιβλίο της Raising PG Kids in an X Rated Society. Η κυρία Γκορ έκανε το λάθος να ακούσει τον δίσκο μαζί με την εντεκάχρονη κόρη της, οπότε άκουσαν μαζί την ιστορία της Νίκι («I knew a girl named Nikki/I guess you could say she was a sex fiend/I met her in a hotel lobby masturbating with a magazine») και τις χαρούμενες κραυγές αυνανισμού που μιμούνταν ο Πρινς στο τέλος του τραγουδιού.

Η Γκορ δεν εξοργίστηκε απλά. Αφού ο δίσκος ήταν και παραμένει ένας από τους πιο εμπορικούς δίσκους που έχει πουλήσει στην παγκόσμια αγορά πάνω από 22 εκατομμύρια από το 1984 που πρωτοκυκλοφόρησε, η Τίπερ άρχισε να αναρωτιέται πόσοι ανήλικοι είχαν εκτεθεί στη λάγνα φανκ εξομολόγηση του Πρινς. Κι αποφάσισε ότι χρειάζονταν προστασία.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.