Πού μας “χτύπησε” η κρίση;

Η οικονομική κρίση έχει πατήσει το stop στην κυλιόμενη σκάλα της εκπαίδευσης, που ήταν και παραμένει ο βασικός τρόπος για να περάσει κανείς από τη μια κοινωνική τάξη στην άλλη. Εκτός από την παιδεία όμως, οι κοινωνικές επιπτώσεις των επτά χρόνων λιτότητας στην Ελλάδα είναι φανερές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
4
'
[Philippe Huguen/AFP]

Επτά χρόνια οικονομικής κρίσης συμπληρώνονται και οι επιπτώσεις στην ζωή μας γίνονται όλο και πιο ορατές. Όταν μιλάμε γι’ αυτές αναφερόμαστε συνήθως στις πιο οφθαλμοφανείς, όπως είναι η αύξηση της ανεργίας, η μείωση της κατανάλωσης, της χρήσης ενέργειας, των δαπανών για την υγεία, ακόμη και η περίπτωση ασθενών που υποφέρουν από ανίατες ασθένειες. Υπάρχουν όμως πιο κρυφές πτυχές της κρίσης, που επηρεάζουν τη ζωή και το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.

Το inside story συζήτησε για αυτές με τον καθηγητή Ανθρώπινης Γεωγραφίας και Θεματικής Χαρτογραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Θωμά Μαλούτα, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας.

Τον συναντήσαμε στο ιστορικό παλαιοβιβλιοπωλείο Ερατώ στο Μοναστηράκι και σκιαγράφησε για εμάς έναν χάρτη των κύριων κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Μαλούτας τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα μεσαία στρώματα είναι εκείνα που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση. Έτσι, τις πιο μεγάλες απώλειες σε ατομικό επίπεδο και τις πιο σημαντικές «καθόδους» είχαν άνθρωποι που είχαν κάτι να χάσουν, είχαν καριέρες στις οποίες είχαν βασιστεί για να κάνουν ανοίγματα (όπως για παράδειγμα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια). Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «παρά το γεγονός ότι οι απώλειες σε ατομικό επίπεδο μοιάζουν λιγότερο εντυπωσιακές για τα χαμηλά στρωματά, οδηγούν σαφώς σε πιο αδιέξοδες καταστάσεις, αφού η απώλεια ενός μικρού μισθού είναι θεμελιώδης όταν είναι ο μόνος πόρος διαβίωσης».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.