Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cerapid000_9w22tr.jpg
[Damien Meyer/AFP]

Πόσο ευαίσθητα είναι τα rapid test; (στην Όμικρον)

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, οι οργανισμοί δημόσιας υγείας μιας σειράς δυτικών χωρών άρχισαν να αξιολογούν τα rapid test ως προς την ειδικότητα και την ευαισθησία τους, καθώς η Όμικρον αναδυόταν με μεγάλη ορμή. Μπορεί τα rapid να αποτελούν το βασικό εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, αλλά δεν είναι όλα τα ίδια.
[Damien Meyer/AFP]

Στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού γράφαμε ότι το ελληνικό κράτος δεν είχε αρκετά τεστ. Τότε, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι σημείωναν ότι «οι δυνατότητες για τεστ» (testing capacity) ήταν πεπερασμένες.

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΑσφαλείς: Ανακαλύψτε πάνω από 2. 500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ.

Τότε σε ολόκληρη τη χώρα γίνονταν 80.000 τεστ την ημέρα. Τώρα περνούν ορισμένες ημέρες και το μισό εκατομμύριο. Τι τεστ είναι αυτά; Στο φαρμακείο της γειτονιάς μου αγόρασα ένα τουρκικό rapid test, το Novateck. Αυτό πουλιόταν, αυτό πήρα. Δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα που παρουσιάζουν οι Βρετανοί στην έκθεση της 17ης Δεκεμβρίου 2021, στην οποία δείχνουν ότι πέντε τεστ (όλα rapid), που είτε τα κάνει ο πολίτης μόνος του είτε γίνουν από επαγγελματία υγείας «πιάνουν» την νέα μετάλλαξη. Συμπεριλαμβάνεται όμως στη γερμανική λίστα που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Paul Ehrlich (τον γερμανικό ΕΟΦ) για πρώτη φορά τρεις μέρες πριν, στις 14 Δεκεμβρίου 2021. Σύμφωνα με αυτήν, το Novateck

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη