Πώς είναι να χρειάζεσαι ψυχιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα του 2022;

Παρά τις σημαντικές αλλαγές που επέφερε η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και το πρόγραμμα Ψυχαργώ του υπουργείου Υγείας, το εθνικό δίκτυο παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας παρουσιάζει ακόμη σημαντικές ελλείψεις.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'
[Noah Silliman/Unsplash]

Την έλεγαν Λία και έπασχε από διπολική διαταραχή. Σε νεαρή ηλικία ήμασταν επιστήθιες φίλες. Όταν ήταν καλά, ήταν ένα απίστευτο κορίτσι: οξυδερκής, λαμπερή, εργαζόταν στη βιβλιοθήκη της Εθνικής Ακαδημίας στη Ρώμη, λάτρευε τη δουλειά της και ...τον Brian Eno. Οι γιατροί έλεγαν ωστόσο ότι κάτω από το «καλά» της ελλόχευε η μανία. Όταν σε τακτά διαστήματα βυθιζόταν στη κατάθλιψη, αναγκαζόταν να νοσηλευτεί διότι είχε αποπειραθεί επανειλημμένα να αυτοκτονήσει. Η θεραπεία που της εφάρμοζαν ήταν απανωτά ηλεκτροσόκ. Την επισκεπτόμουν τότε στην κλινική· εκείνο το γεμάτο ζωή κορίτσι έμοιαζε με τρομαγμένο μωρό.

Ατυχώς, η τελευταία της απόπειρα ήταν πετυχημένη. Ταξίδεψε από τη Ρώμη στη Βενετία κι έπεσε από το τον έκτο όροφο πολυκατοικίας. Μου άφησε ένα σημείωμα: «Έφυγα μακριά από όλους σας» έγραφε «για να μην με σταματήσετε και να μην σας βασανίζουν οι ενοχές…».

Ήταν το 1981, έτος ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε, στον απόηχο των πρώτων φρικαλέων ευρημάτων στο ψυχιατρείο-κολαστήριο της Λέρου, τα μέλη παρακίνησαν την Ελλάδα να προβεί σε ριζικές αλλαγές, εκσυγχρονίζοντας τον τομέα της ψυχικής υγείας. Σκοπός θα ήταν η δημιουργία ενός εθνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος για την επικράτηση της κοινοτικής ψυχιατρικής, το κλείσιμο των ψυχιατρείων της χώρας και η αποϊδρυματοποίηση των μακροχρόνια νοσηλευόμενων.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.