Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
cetsipras.jpg
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της 18ης Μαΐου για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. [Angelos Tzortzinis/AFP]

Το πολυνομοσχέδιο που αλλάζει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα

Η δεύτερη αξιολόγηση επιτέλους έκλεισε και το αποτέλεσμά της ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Ο νέος εφαρμοστικός νόμος έχει πολλές και σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με όλους τους προηγούμενους που ήρθαν ως αποτέλεσμα των μνημονίων.
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της 18ης Μαΐου για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. [Angelos Tzortzinis/AFP]

Ο νέος εφαρμοστικός –για τη συνταγματικότητα του οποίου εξέφρασε ενστάσεις η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής αλλά και το Ελεγκτικό Συνέδριο– κάνει νόμο του κράτους τα δεκάδες προαπαιτούμενα για την καταβολή του πακέτου δόσεων από τους δανειστές μας, δηλαδή τα νέα δημοσιονομικά μέτρα και τις παρεμβάσεις στο εργασιακό, στις αποκρατικοποιήσεις, στις τράπεζες και στις αγορές.

Αλλά περιέχει και μια σειρά από διατάξεις που τον καθιστούν ξεχωριστή περίπτωση στα χρόνια των μνημονίων. Και τούτο διότι ουσιαστικά διαμορφώνει τo status quo για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις έως τουλάχιστον το 2021.

Το inside story αποκρυπτογραφεί τα μέτρα, τα ψιλά γράμματα και τις διαδρομές που διαμορφώνει το πολυνομοσχέδιο, που μπορεί να οδηγήσουν είτε στην έξοδο από τα μνημόνια και σε μείωση της λιτότητας είτε, όπως συνέβη στο παρελθόν, σε ένα επόμενο μνημόνιο και στη διάψευση των προσδοκιών λόγω οπισθοδρόμησης.

Γιατί αυτός ο νόμος είναι διαφορετικός

Τι είναι στην ουσία οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων; Αυτοί που θεσπίζουν τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που γίνεται κάθε φορά στα πλαίσια ενός μνημονίου.

Αυτή τη φορά όμως, οι ρυθμίσεις και τα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη