Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κείμενο:
cecampbell2.jpg
Μετά τον εμπρησμό, Εβραίοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους από τον φόβο μιας νέας επίθεσης. [Wikimedia Commons]

Το πογκρόμ του Κάμπελ της 29ης Ιουνίου 1931

Ένας εμπρησμός συνοικισμού πυροπαθών, αμέτρητα fake news, το αθλητικό σωματείο Μακαμπή, το Μακεδονικό, πρόσφυγες που από θύματα έγιναν θύτες και μια εθνικιστική οργάνωση είναι κάποια από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ του αντισημιτικού πογκρόμ, που συνέβη στις 29 Ιουνίου 1931 στη Θεσσαλονίκη.
Μετά τον εμπρησμό, Εβραίοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους από τον φόβο μιας νέας επίθεσης. [Wikimedia Commons]

Μια στήλη μνήμης με τίτλο «Ο συνοικισμός Κάμπελ» τραβάει τα βλέμματα των περαστικών που κοντοστέκονται στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Αριστείδου, στην Καλαμαριά. «Κάμπελ; Πρώτη φορά ακούω ότι υπήρχε εδώ εβραϊκός συνοικισμός με αυτό το όνομα» ακούω να λέει μια παρέα τριών ατόμων. Ένας ηλικιωμένος πιστοποιεί ότι εδώ υπήρχε ένα γυμναστήριο μέσα σε τολ, όπου παλιότερα λειτουργούσε συναγωγή, εξ ου και η μάνα του του έλεγε «πάλι στη χάβρα ήσουν;».

Image
stili20200202_130111.jpg

Η στήλη τοποθετήθηκε στο σημείο στις 2 Φεβρουαρίου 2020, για να θυμίζει όσα συνέβησαν στις 29 Ιουνίου 1931 και έμειναν γνωστά ως «πογκρόμ του Κάμπελ» – άλλοι μιλούν για την ελληνική εκδοχή της Νύχτας των Κρυστάλλων, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν τον πιο ήπιο χαρακτηρισμό «εμπρησμός». H επιδρομή κατά της φτωχογειτονιάς των Εβραίων άφησε πίσω της αποκαΐδια και έναν νεκρό, τον χριστιανό φούρναρη του συνοικισμού. Υπήρχε και δεύτερο θύμα, από άλλη αντισημιτική επίθεση εκείνο το βράδυ, στον εβραϊκό συνοικισμό 151.

Φυτώριο εθνικιστικών οργανώσεων

Image
cover1.jpg

Τη δεκαετία του ’20 και του ’30, οπότε ενισχύεται η ιδεολογία του φασισμού σε όλη την Ευρώπη, στη Θεσσαλονίκη ξεφυτρώνουν πολλές εθνικιστικές, αντικομμουνιστικές και παρακρατικές οργανώσεις. «Μετά

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη