Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
13'
Κατηγορία:
Κείμενο:
Φωτογραφίες:
bala2.jpg

Το ποδόσφαιρο που λυτρώνει

Ο αθλητισμός είναι σημαντική υπόθεση, ιδιαίτερα όταν δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς που έχασαν την παιδικότητά τους απότομα λόγω πολέμων και διώξεων να την ξαναβρούν για λίγο. Το ποδόσφαιρο δίνει στους πρόσφυγες και μια ευκαιρία να ξεφύγουν από το στερεότυπο της απόγνωσης, που τους κυνηγάει παντού. Όχι τυχαία, η ομάδα που έφτιαξαν λέγεται «Ελπίδα».

Ο Μπιλ Σάνκλι, ο θρυλικός προπονητής της Λίβερπουλ, την περίοδο 1959-1974 αρνούνταν ότι το ποδόσφαιρο ήταν ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή. Πίστευε βαθιά ότι ήταν μακράν το σημαντικότερο. Όσοι αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο ως μια μονοσήμαντη και αποστειρωμένη κοινωνικά διαδικασία, όπου 22 χρυσοπληρωμένοι παίχτες παίζουν μπάλα σε ένα αψεγάδιαστο γήπεδο γύρω από έναν χορό δισεκατομμυρίων και αστραφτερά φλας, προφανώς θα φρίξουν με αυτήν την αντίληψη. Ο Σάνκλι όμως δεν είχε αυτό στο μυαλό του. Όχι πως αυτή η πτυχή του ποδοσφαίρου δεν υπάρχει. Υπάρχει και είναι η πιο προβεβλημένη από όλες. Όχι όμως απαραίτητα και η πιο ουσιαστική.

Image
_dm72612.jpg

Ένα ανθρώπινο άθλημα

Το ποδόσφαιρο γίνεται μια σημαντική υπόθεση όταν δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς που έχασαν την παιδικότητά τους απότομα λόγω πολέμων και διώξεων να ξαναγίνουν παιδιά, όταν εμπεριέχει πολλούς, τους πιο αδύναμους και κατατρεγμένους αυτού του πλανήτη, είτε αυτοί είναι τα παιδιά των ανθρακωρύχων της Αγγλίας, οι έφηβοι που μεγάλωσαν στη φτώχεια και τα τραύματα της μεταπολεμικής Ελλάδας, τα πιτσιρίκια στις φαβέλες της Λατινικής Αμερικής, ή στις μέρες μας οι πρόσφυγες, αυτό το νομαδικό, κατακερματισμένο και εσαεί διωκόμενο υποκείμενο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη