Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
ce-67.jpg
Η θέαση της ανασκαφής από τον αύλειο χώρο του μουσείου.

Οι πλούσιοι της αρχαίας Αθήνας ζούσαν κάτω από το (σημερινό) Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο της Ακρόπολης, που γιόρτασε πρόσφατα τα δέκα χρόνια λειτουργίας του, αποκτά ένα νέο, τεραστίων διαστάσεων έκθεμα: μία αρχαία γειτονιά, που απλώνεται στη βάση του και πλέον ο επισκέπτης μπορεί να την περπατήσει.
Η θέαση της ανασκαφής από τον αύλειο χώρο του μουσείου.

Στα 1835 το νέο ελληνικό κράτος, που είναι Βασίλειο, όπως απαίτησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις, έχει ανώτατο άρχοντα τον Όθωνα, άρτι ενηλικιωθέντα, πλην όμως δεν διαθέτει ένα μεγάλο νοσοκομείο. Τον Σεπτέμβριο αυτού του χρόνου λοιπόν, στην περιοχή όπου ο στρατηγός Μακρυγιάννης έχει αγοράσει μετά τον απελευθερωτικό αγώνα πολλά κτήματα, αρχίζουν οι εκσκαφές για την κατασκευή Στρατιωτικού Νοσοκομείου για τις ανάγκες του βαυαρικού στρατού. Πολύ σύντομα όμως οι εργασίες θα αποκαλύψουν αρχαία, γι’ αυτό και καλείται επειγόντως ο Κυριακός Πιττάκης, αγωνιστής του ΄21 και πρώτος Έφορος Αρχαιοτήτων της Ελλάδας ώστε να εκφέρει γνώμη.

Image
pittakis.jpg
Ο Κυριακός Πιττάκης.

«…ένα ψηφιδωτόν έδαφος, μέρη αρχαίου τείχους, τινά θεμέλια δωρικής οικοδομής, και προς τούτοις εν κιονόκρανον ιωνικόν εκ των ωραιοτέρων και τινά άλλα λείψανα...», βλέπει και περιγράφει ο Πιττάκης στην αναφορά του προς την «επί των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως Βασιλικήν Γραμματείαν της Επικρατείας», αρχίζοντας παράλληλα αγώνα για την ματαίωση της ανέγερσης του νοσοκομείου σε αυτήν τη θέση. Χωρίς αποτέλεσμα όμως, ένεκα βασιλικής διαταγής. Τα αρχαία που έχουν εντοπισθεί θα διατηρηθούν στη θέση τους, αν και λαβωμένα από τα θεμέλια του κτιρίου, αλλά οτιδήποτε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη