Πόσες πλαστικές σακούλες χρειαζόμαστε τελικά;

Τις μοιράζουν αφειδώς καταστήματα, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, ακόμα και περίπτερα. Σχεδόν ποτέ στην Ελλάδα δεν σε ρωτούν αν θέλεις σακούλα για το προϊόν που μόλις αγόρασες. Είναι αυτονόητο. Και μετά γυρνάς στο σπίτι και τις πετάς όλες μαζί στα σκουπίδια. Στην καλύτερη περίπτωση, τις βάζεις στην ανακύκλωση. Στην καλύτερη;
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'

Στη Θεσσαλονίκη το πρωί τρώνε μπουγάτσα. Το ίδιο έκανα κι εγώ κάθε μέρα, όταν επισκεπτόμουν τη γιαγιά μου στη Νεάπολη τη δεκαετία του '90. Κάτω από το σπίτι υπήρχε το κατάστημα του κυρίου Αντώνη, που άνοιγε στις πέντε το πρωί και έκλεινε αργά το μεσημέρι, όταν πια είχαν τελειώσει οι μπουγάτσες και οι πελάτες. Η ερώτηση ήταν πάντα η ίδια: «Με κρέμα ή με τυρί;».

Όσο μου άρεσε η μπουγάτσα του, τόσο δεν μου άρεσε η συνήθειά του κυρ-Αντώνη να μου τη δίνει μέσα σε πλαστική σακούλα (πάνω από τη χάρτινη), ενώ ήξερε ότι έμενα ακριβώς από πάνω. Μια μέρα αποφάσισα να το πω. «Δεν τη θέλω τη σακούλα, ευχαριστώ». Με κοίταξε απορημένος: «Γιατί;». «Για οικονομία», του απάντησα, και εννοούσα οικονομία στο πλαστικό. Τι το ήθελα, ο κυρ-Αντώνης μου έριξε μια εξαγριωμένη ματιά και μου έβαλε διπλή πλαστική σακούλα. «Εγώ δεν κάνω οικονομίες», είπε προσβεβλημένος.

«Τη συνήθεια πρέπει να νικήσουμε»

Οι Έλληνες καταναλώνουμε πλαστικές σακούλες χωρίς να το πολυσκεφτόμαστε. Η Σταυρούλα Κορδέλα, ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο Πατρών, έχει μοιράσει πολλές φορές ερωτηματολόγια έξω από σούπερ μάρκετ με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενημέρωσή του για πρωτοβουλίες όπως η Life Debag, μια εκστρατεία για τη μείωση της σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον. «Όταν λέμε στον κόσμο ότι οι σακούλες κάνουν κακό στο περιβάλλον, κανείς δεν σοκάρεται. Το γνωρίζουν ήδη, το βλέπουν ότι τα πλαστικά είναι παντού. Αυτό που τους δυσκολεύει είναι η συνήθεια. Πιστεύουν ότι δεν θα θυμούνται να παίρνουν μαζί τους κάθε φορά που βγαίνουν για ψώνια την υφασμάτινη σακούλα. Και αναρωτιούνται πού θα πετάνε τα οικιακά απορρίμματα, αν όχι σε σακούλες του σούπερ μάρκετ».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.