Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
tonisi.jpg
Γιάννης Μόραλης, Το νησί, 1976.

H βιομηχανία των πλαστών έργων τέχνης

Ήταν πριν χρόνια όταν ο Γιάννης Μόραλης κλήθηκε να ταυτοποιήσει την αυθεντικότητα ενός έργου του, σε γνωστή γκαλερί των Αθηνών. «Ο πίνακας είναι εξαιρετικός. Εξαιρετικός», επανέλαβε με στόμφο. «Τόσο που ακόμα κι εγώ θα μπορούσα να μπερδευτώ. Τον έχει κάνει ένας μαθητής μου», είπε αμέσως μετά.
Γιάννης Μόραλης, Το νησί, 1976.

Ο Γιάννης Μόραλης είναι από τους αγαπημένους καλλιτέχνες των πλαστογράφων. Έχουν αντιγράψει πίνακές του, έχουν ξεπατικώσει την υπογραφή του, έχουν βάλει όλη τους την τέχνη για να φτιάξουν ψεύτικες σφραγίδες. Μία από τις πιο τρανταχτές υποθέσεις πλαστογραφίας έργου του αφορά «Το Νησί», έργο του 1976. Ο πίνακας κοσμούσε το πρωθυπουργικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν ο καλλιτέχνης ήρθε αντιμέτωπος με πανομοιότυπο πλαστό. Οι αντιγραφείς του είχαν φτάσει στο σημείο να πλαστογραφούν και τον γραφικό του χαρακτήρα προκειμένου να σημειώνουν πάνω σε πλαστά έργα την φράση «Είναι γνήσιο, έργο δικό μου» ως ιδιόχειρη δική του σημείωση. Μάλιστα, είχαν εκδώσει και σφραγίδα του καλλιτέχνη για να πουλούν τα έργα, ενώ ο Μόραλης δεν είχε ποτέ σφραγίδα!

Αντίγραφο ή πρωτότυπο;

Ανάλογες εμπειρίες θα είχε να μας διηγηθεί και ο Γιάννης Τσαρούχης, αν ζούσε σήμερα καθώς ήταν από τους καλλιτέχνες που είχε δει αρκετά αντίγραφα έργων του να κυκλοφορούν σε μεγάλα σπίτια των Αθηνών. Κάποτε, κοιτάζοντας ένα από αυτά, με το γνωστό χιούμορ του είπε: «Το έχει ζωγραφίσει καλύτερα από μένα, αλλά δεν είναι δικό μου».

Στην κορυφή της λίστας με τους πιο πλαστογραφημένους Έλληνες ζωγράφους βρίσκεται και ο Σπύρος

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη