Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
pattakos.jpg
Ο Στυλιανός Παττακός, ένας από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος του 1967, χαιρετά τον Γιώργο Σιδέρη του Ολυμπιακού πριν από αγώνα της ομάδας.

Το ποδόσφαιρο δεν ήταν ποτέ ένα απλό παιχνίδι

Οι κυρίαρχες πολιτικές τάξεις προσπαθούσαν ανέκαθεν να ελέγξουν το ποδόσφαιρο προς ίδιον όφελος, χάρη στην τεράστια δύναμη του αθλήματος να συγκινεί τις μάζες.
Ο Στυλιανός Παττακός, ένας από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος του 1967, χαιρετά τον Γιώργο Σιδέρη του Ολυμπιακού πριν από αγώνα της ομάδας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου (όπως και εν γένει του αθλητισμού) έχει καταστεί κάτι παραπάνω από πρόδηλη. Ο επονομαζόμενος «βασιλιάς των σπορ» δεν αποτελεί μονάχα ένα αγνό ψυχαγωγικό παιχνίδι, αλλά έχει αναχθεί σε βιομηχανία του θεάματος, του πρωταθλητισμού και του κέρδους, όπως μαρτυρούν τόσο τα τελευταία στοιχεία για τα ποσά που δαπανώνται σε μεταγραφές και τηλεοπτικά δικαιώματα, όσο και τα τεράστια έσοδα που αποκομίζουν ομάδες, μιντιακά δίκτυα και πολυεθνικές εταιρείες. Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι, πλέον, τα φτωχόπαιδα που έπαιζαν σε αλάνες, αλλά επαγγελματίες, πολλοί εκ των οποίων κερδίζουν αμύθητα χρήματα από τα ακριβοπληρωμένα συμβόλαια που υπογράφουν.

Image
eksofillo.jpg

Το ποδόσφαιρο, όμως, δεν είναι μόνο τα οικονομικά μεγέθη ούτε περιορίζεται στο αμιγώς αγωνιστικό σκέλος του. Είναι ένα άθλημα που βρίσκεται σε διαρκή ώσμωση με την κοινωνία και την πολιτική. Η ιστορία του, μάλιστα, μας αποδεικνύει ότι ανέκαθεν επηρεαζόταν από τις συγκυρίες και τα γεγονότα της εκάστοτε εποχής, καθώς επίσης και ότι οι κυρίαρχες πολιτικές τάξεις προσπάθησαν να το ελέγξουν προς ίδιον όφελος. Αυτή η –συχνά αγνοημένη αλλά εξόχως σημαντική– διάσταση του δημοφιλούς αθλήματος αποτυπώνεται

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη