Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
giann1kentriki.jpg
Στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ στο Κάστρο των Ιωαννίνων έχει δημιουργηθεί ένα πάρκο πολιτισμού με ποικίλες μουσειακές χρήσεις. Τα περισσότερα μνημεία είναι οθωμανικά, όπως το Φετιχιέ τζαμί και το θησαυροφυλάκιο. [Θύμιος Μάντζιος]

Οθωμανικά μνημεία στα Γιάννενα: Μια σχέση 104 ετών

Σαν σήμερα το 1913 απελευθερώθηκε η πόλη των Ιωαννίνων, μετά από αναμέτρηση τριών μηνών με τις οθωμανικές δυνάμεις. Τα Γιάννενα είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που κατάφερε να διατηρήσει σε σημαντικό βαθμό την οθωμανική πολιτιστική της κληρονομιά, με τα μνημεία να κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στο αστικό της τοπίο και να αποτελούν στην ουσία την ίδια την εικόνα της.
Στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ στο Κάστρο των Ιωαννίνων έχει δημιουργηθεί ένα πάρκο πολιτισμού με ποικίλες μουσειακές χρήσεις. Τα περισσότερα μνημεία είναι οθωμανικά, όπως το Φετιχιέ τζαμί και το θησαυροφυλάκιο. [Θύμιος Μάντζιος]

Τα Γιάννενα φιλοξενούν δεκάδες οθωμανικά κτίρια, κηρυγμένα μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού. Τέσσερα από αυτά είναι τζαμιά (τα τρία διατηρούν τους μιναρέδες τους). Η πρώτη κήρυξη έγινε το 1925, οκτώ μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, που έγινε σαν σήμερα, στις 21 Φεβρουαρίου του 1913.

Κατά τη διάρκεια των 104 αυτών ελεύθερων χρόνων, οι Γιαννιώτες είχαν και συνεχίζουν να έχουν μιαν ιδιαίτερη σχέση με τα οθωμανικά μνημεία. Ίσως επειδή αυτά ενδύθηκαν ένα πέπλο ρομαντισμού, ίσως πάλι επειδή αρκετά από αυτά έτυχε να συνεχίζουν να υπάρχουν. Από το φωτογραφικό (ψηφιακό ή μη) άλμπουμ κάθε Γιαννιώτη δεν λείπουν τα ενσταντανέ μπροστά από εμβληματικά τζαμιά της πόλης, όπως του Ασλάν πασά και του Φετιχιέ, που βρίσκονται μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων.

Η δύσκολη “συμβίωση” μετά την απελευθέρωση

Μετά το 1913 η φάση της απο-οθωμανικοποίησης ήταν έντονη, με την πόλη να επιζητά τη συμμόρφωσή της με το εθνικό ιδεώδες. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, η διάρρηξη της σχέσης των Ιωαννίνων με τα οθωμανικά μνημεία δεν ήταν τόσο βίαιη όσο σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Βέβαια και στα Γιάννενα, όπως και αλλού, τα μνημεία αντιμετωπίστηκαν σαν λάφυρα πολέμου, ενώ το μεγάλο χτύπημα το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη