Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
over.jpg
Andreas Gursky, Tote Hosen, 2000, chromogenic print mounted on Plexiglas.

Η ωρολογιακή βόμβα του υπερπληθυσμού

Θεωρείται ότι ο πλανήτης μας μπορεί να φιλοξενήσει 2-2,5 δισ. ανθρώπους αν επιθυμούμε να ζούμε αρμονικά, ειρηνικά και να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Όμως τα επόμενα 30 χρόνια, θα έχουμε φτάσει στα 10 δισεκατομμύρια.
Andreas Gursky, Tote Hosen, 2000, chromogenic print mounted on Plexiglas.

Ζωή να ’χουμε, είμαστε ήδη 7,8 δισεκατομμύρια πάνω σε αυτόν πλανήτη (όλα τα στοιχεία επικαιροποιήθηκαν την 1η Σεπτεμβρίου 2020). Και γινόμαστε ολοένα και περισσότεροι. Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται.

Με δυο λόγια

Οι αντοχές και οι φυσικοί πόροι της Γης δεν είναι ανεξάντλητοι. Κι όμως, η ανθρωπότητα τους τελευταίους δύο αιώνες έχει βαλθεί να τους εξαντλήσει με κάθε τρόπο. Το βασικότερο όπλο του ανθρώπου στη μάχη ενάντια στο προαιώνιο σπίτι του, είναι ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός του. Εκτός από την εξάντληση των φυσικών πόρων, ο υπερπληθυσμός δημιουργεί σωρεία κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών προβλημάτων. Η μάχη αναμένεται να κορυφωθεί τον 21ο αιώνα, καθώς όπως όλα δείχνουν ο παγκόσμιος πληθυσμός πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια. Οι κυβερνήσεις και οι υπερεθνικοί οργανισμοί καλούνται να λάβουν άμεσα και έγκαιρα μέτρα για τον έλεγχο της πληθυσμιακής έκρηξης, πριν είναι πολύ αργά για όλους.

Εντυπωσιακό; Σίγουρα, αλλά μόνο στην οθόνη. Στην πραγματικότητα, το τικ-τακ που ακούγεται από το ρολόι του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει συντονιστεί με το χρονόμετρο της ωρολογιακής βόμβας που είναι έτοιμη να σκάσει στα θεμέλια του πλανήτη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη