Η τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

Την ερχόμενη εβδομάδα κρίνεται τελεσίδικα στον Άρειο Πάγο η υπόθεση της έκδοσης των οκτώ που κατέφυγαν στη χώρα μας αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Έρντογαν. Οι πολίτες της Αθήνας είχαν μια τελευταία ευκαιρία την περασμένη Πέμπτη να εκδηλώσουν δημόσια την υποστήριξή τους στη μη έκδοση των αξιωματικών, η μοίρα των οποίων είναι αμφίβολη, εάν επιστρέψουν στην Τουρκία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
3
'
Δύο από τους Τούρκους αξιωματικούς αποχωρούν από το δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης, 21 Ιουλίου 2016. [NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO]

Ήταν εκατοντάδες οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν την περασμένη Πέμπτη 5/1 στο κάλεσμα της «Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη Μη Έκδοση των Οκτώ Τούρκων Αξιωματικών»*. Συγκεντρώθηκαν σε ένα χώρο γεμάτο συμβολισμούς, μπροστά στα κτίρια των βασανιστηρίων του ΕΑΤ/ΕΣΑ. Σκοπός τους ήταν να συμπαρασταθούν στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που το καλοκαίρι βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα και για τους οποίους έχει αποφασιστεί η έκδοσή τους στην Τουρκία. Να προστατευτούν οι θεσμοί και συγκεκριμένα η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ήταν το κύριο αίτημα των παρευρισκομένων, αφού οι πολιτικές παρεμβάσεις στη συγκεκριμένη υπόθεση απειλούν τα θεμέλια του κράτους δικαίου.

Το inside story ήταν εκεί για να καταγράψει απόψεις και αντιδράσεις.

Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, μέλη της Νατοϊκής ομάδας Search and Rescue, ήλθαν στη χώρα μας στις 16 Ιουλίου. Το βράδυ του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη Τουρκία οι οκτώ ενήργησαν, όπως ισχυρίζονται, κατόπιν εντολών, για διάσωση τραυματισμένων στρατιωτών και τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο. Στη συνέχεια, όταν η βάση τους δέχθηκε ένοπλη επίθεση, απέδρασαν προς την ελευθερία επιλέγοντας την Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία πίστευαν ότι ίσχυε το κράτος δικαίου.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.