Οι Βούλγαροι πίσω από τις επενδυτικές εταιρείες-απάτη και το call center στο Κολωνάκι

Στο δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ ξετυλίγουμε το κουβάρι ενός πλέγματος επιχειρήσεων, κάποιες με έδρα και στην Αθήνα, που κατάφεραν –χάρη και στην ολιγωρία των αρχών– να αποσπάσουν εκατομμύρια ευρώ από ανυποψίαστους.
Χρόνος ανάγνωσης: 
17
'
Οι Ιορντάν Μόλοφ (2Α) και Κίριλ Τζαμπάροφ (3Α), συνιδρυτές της Global Markets.

Στα τέλη Απριλίου, Έλληνες αστυνομικοί και επιθεωρητές εργασίας έκαναν έφοδο σε ένα μικρό ισόγειο γραφείο στα Πετράλωνα διαμορφωμένο ως τηλεφωνικό κέντρο με αδήλωτους εργαζόμενους. Πιθανότατα κανείς από το μικτό κλιμάκιο δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι με την επιχείρησή τους θα άρχιζε να ξετυλίγεται και στη χώρα μας το κουβάρι ενός καλοστημένου διεθνούς κυκλώματος εξαπάτησης εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων πολιτών, με λεία πολλών εκατομμυρίων ευρώ και πολιτικές διασυνδέσεις που φτάνουν μέχρι το περιβάλλον του Προέδρου της Βουλγαρικής Δημοκρατίας.

Με δύο λόγια

Σύμβουλος βουλευτή και «από τους λίγους Βούλγαρους που εργάστηκαν με τους καρχαρίες της Wall Street» ήταν ο πολύγλωσσος Ιορντάν Μόλοφ, που μαζί με τον Κίριλ Τζαμπάροφ ίδρυσαν ένα δίκτυο ως επί το πλείστον μη αδειοδοτημένων «επενδυτικών εταιρειών», με παραρτήματα και στην Ελλάδα, που υπόσχονταν κέρδη αλλά εξαπατούσαν τους «επενδυτές», που έχαναν τα χρήματά τους. Σε συνεργασία με το site ερευνητικής δημοσιογραφίας bird.bg ακολουθήσαμε τα βήματά των δύο υπόδικων αυτή τη στιγμή επιχειρηματιών, και φτάσαμε μέχρι τα γραφεία της εταιρείας ΑΛΤΕΡΝΑΤΙΒΑ στο Κολωνάκι και την εργαζόμενη σε αυτά Σεβαστή (δεν είναι το αληθινό της όνομα), που ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε πως εξαπατούσε τον κόσμο και στρέφεται με άλλους 16 εναντίον του πρώη εργοδότη της. Μιλήσαμε ακόμα με θύματα της απάτης, που θα έπρεπε, μας λένε, να είχαν δώσει περισσότερη σημασία στα «καμπανάκια», όμως επικράτησε η απληστία τους για γρήγορα κέρδη. Είναι αβέβαιο αν τα θύματα θα καταφέρουν να ανακτήσουν έστω μέρος των κεφαλαίων τους, τα οποία φαίνεται να έχουν μετατραπεί σε κρυπτονομίσματα. Ο δικηγόρος τους ωστόσο θεωρεί πως υπάρχει ευθύνη της τράπεζας στην οποία διατηρούσαν λογαριασμό οι εταιρείες, ενώ ως πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ελληνικής τράπεζας συστηνόταν ο Σ.Β., φερόμενος ως υπεύθυνος παραρτήματος του βουλγαρικού δικτύου στην Ελλάδα.

Έναν μήνα πριν, στις 26 Μαρτίου, στη Σόφια οι αστυνομικές αρχές περνούσαν χειροπέδες στους Κίριλ Τζαμπάροφ, Ιορντάν Μόλοφ και τέσσερις συνεργάτες τους. Οι συλληφθέντες παραμένουν έως σήμερα υπό κράτηση ή κατ’ οίκον περιορισμό και είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες οικονομικής απάτης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, τις οποίες αρνούνται.

Το site ερευνητικής δημοσιογραφίας bird.bg μοιράστηκε με το inside story πληροφορίες από τις βουλγαρικές αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες στους ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τριών από τις εταιρείες –που είχαν ιδρυθεί στο ίδιο τραπεζικό ίδρυμα στην Αθήνα– βρέθηκαν 7 εκατ. ευρώ που προέρχονται από εγχώριους πελάτες τους. Κατά την αστυνομική επιχείρηση στη Βουλγαρία κατασχέθηκαν και 4-5 πολυτελή αυτοκίνητα συνολικής αξίας σχεδόν μισού εκατ. ευρώ και όπως προκύπτει από αναρτήσεις τους –που έχουν κατέβει από τα social media– ζούσαν πολυτελή ζωή και έκαναν πολλά ταξίδια στο εξωτερικό. Σύμφωνα με βουλγαρικά ΜΜΕ, έχουν εντοπιστεί περίπου 50 εταιρείες που ιδρύονταν διαδοχικά (αδρανοποιούνταν η μία, δραστηριοποιούνταν η επόμενη) και σχετίζονται με τους συλληφθέντες, οι οποίοι από το 2017 έπαιζαν με τις διωκτικές αρχές το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, υφαρπάζοντας στο ενδιάμεσο εκατομμύρια ευρώ από ανυποψίαστους.

Πώς τα κατάφερναν; «Πουλώντας» επενδυτική διαμεσολάβηση με την υπόσχεση υψηλών αποδόσεων και αποσπώντας κεφάλαια που ποτέ δεν επενδύονταν. Το inside story κατάφερε να εντοπίσει πέντε εταιρείες που ιδρύθηκαν μεταξύ 2017-2019 και τουλάχιστον έντεκα διαφορετικά εμπορικά σήματα με τα οποία δραστηριοποιούνταν (και) στην Ελλάδα. Παρότι όλες έχουν έδρα στην Αθήνα, τρεις από τις πέντε εταιρείες ιδρύθηκαν στο επιμελητήριο της Ξάνθης από Βούλγαρους «μπροστινούς» ή στενούς συνεργάτες της ομάδας, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, περνούσαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα οδικώς για τη σύσταση μονοπρόσωπων ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών στο όνομά τους και έπειτα επέστρεφαν στην πατρίδα τους.

Οι εγκέφαλοι της εγκληματικής ομάδας

Οι δύο φερόμενοι ως ενορχηστρωτές της απάτης δεν είναι άγνωστοι στη γείτονα χώρα. Ο 35χρονος Τζαμπάροφ με σπουδές στα οικονομικά εμφανιζόταν στο γυαλί ως εξειδικευμένος χρηματομεσίτης και έχει φιλοξενηθεί ακόμη και στην τηλεόραση του Bloomberg στη Βουλγαρία. Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ότι συμμετείχε μαζί με τον συνεργάτη του Ρόμπερτ Ντιμιτρόφ στη διασπορά ψευδών πληροφοριών που φέρεται να οδήγησαν σε bank run και κατάρρευση της Corpbank το 2014, μία σύνθετη υπόθεση που δεν έχει φτάσει ακόμη στις δικαστικές αίθουσες – ωστόσο οι κατηγορίες εναντίον τους αποσύρθηκαν το 2016. Ο 37χρονος Μόλοφ, το διάστημα 2018-2020 ήταν σύμβουλος Βούλγαρου βουλευτή του αντιπολιτευόμενου σοσιαλιστικού κόμματος και μετείχε ως οικονομικός σύμβουλος στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών και προϋπολογισμού. Ο Μόλοφ γεννήθηκε στην Τσεχία, σπούδασε σε Νέα Υόρκη και Βουλγαρία, έχει πτυχίο στις διεθνείς σχέσεις και δύο μεταπτυχιακά, ένα σε λογιστικά και χρηματοοικονομικά και το άλλο στην εφαρμοσμένη στατιστική, μιλάει επτά γλώσσες και όπως γράφει στην προσωπική του ιστοσελίδα, εκτός από την αδυναμία του στην πολιτική λατρεύει την όπερα και το μποξ. Δημοσιεύματα τον περιγράφουν ως «έναν από τους λίγους Βούλγαρους που είχε την ευκαιρία να εργαστεί με τους καρχαρίες της Wall Street», και για κάποιο διάστημα δίδασκε στο New Bulgarian University.

Οι Τζαμπάροφ και Μόλοφ είναι συνιδρυτές της Global Markets με έδρα τη Βουλγαρία και παραρτήματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για μία αδειοδοτημένη από το 2008 εταιρεία επενδυτικής διαμεσολάβησης, η οποία όμως έχασε την άδεια της το 2014 λόγω πλήθους καταγγελιών πελατών και συστηματικών παραβιάσεων των κανονισμών. Βέβαια η απόφαση ανάκλησης της άδειας από την Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της χώρας δεν φαίνεται να τους πτόησε ιδιαίτερα, αφού συνέχισαν ανενόχλητοι να συναλλάσσονται κανονικά με πελάτες εντός και εκτός χώρας, παρότι απαγορευόταν. Αρχές του 2015 η εταιρεία άλλαξε την επωνυμία της σε Interactive Brokerage Ltd, που προσομοίαζε –όπως προειδοποιούσε η αρμόδια βουλγαρική αρχή σε νέα ανακοίνωσή της– με την Interactive Brokers, δηλαδή μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο που προσφέρουν διαδικτυακά χρηματιστηριακές υπηρεσίες και είναι αδειοδοτημένη από τις αμερικανικές και αγγλικές ρυθμιστικές αρχές.

Οι δύο φίλοι και συνεργάτες φέρονται έκτοτε να βρίσκονται πίσω από πολλές μη αδειοδοτημένες επενδυτικές εταιρείες για τις οποίες η βουλγαρική Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας, αλλά και η δική μας Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν εκδώσει επανειλημμένως προειδοποιήσεις προς το επενδυτικό κοινό.

Η ιστοσελίδα bird.bg τον περασμένο Μάρτιο είχε δημοσιοποιήσει ορισμένες σελίδες από το σημειωματάριο του Μόλοφ, το οποίο είχε ξεχάσει στο γραφείο του στη Βουλή και βρέθηκε στα χέρια των ερευνητών δημοσιογράφων. Με βάση τα δύο ρεπορτάζ του bird.bg (πρώτο μέρος, δεύτερο μέρος) προκύπτει ότι ο Μόλοφ εκτός από πολιτικούς είχε διασυνδέσεις με νυν και πρώην Βούλγαρους διπλωμάτες και πρόσωπα στη Μόσχα, ήταν μέλος μασονικής στοάς ενώ φέρεται να σχεδίαζε κάποιου είδους μπίζνες στη Ρωσία. Υπάρχουν επίσης υπόνοιες με βάση τις «κωδικοποιημένες» σημειώσεις του από το 2019, ότι ενδεχομένως να είχε κάποιου είδους χρηματική συναλλαγή, πιθανόν με τη μορφή δωροδοκίας, με άτομα στις βουλγαρικές διωκτικές και εποπτικές αρχές, ώστε να έχει από πρώτο χέρι ενημέρωση για πιθανές ενέργειες που δρομολογούνταν εναντίον του. Κάπως έτσι ενδεχομένως να εξηγείται και το πώς, όπως μας λένε από το bird.bg, ο Μόλοφ ήξερε τις κινήσεις της αστυνομίας.

Η μέθοδος

Οι πρώτες καταγγελίες για εταιρεία υπό τον έλεγχο των Τζαμπάροφ-Μόλοφ –αρχικά από απλήρωτους εργαζόμενους χωρίς συμβάσεις εργασίας– εμφανίστηκαν στη Βουλγαρία πριν οκτώ χρόνια. Με αυτό το θέμα αλλά και με την υπόθεση της εξαπάτησης Βούλγαρων και αλλοδαπών πολιτών από τα ίδια άτομα και συνεργάτες τους, με την υπόσχεση κερδών από επενδύσεις, ασχολείται τακτικά από το 2013 η τηλεοπτική εκπομπή «Gospodari Na Efira», που έχει φιλοξενήσει αρκετές μαρτυρίες ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους σε αυτές τις εταιρείες και τελικά έχασαν τις οικονομίες μιας ζωής.

Η εκπομπή «Gospodari Na Efira» για την εταιρεία Global Markets των Τζαμπάροφ και Μόλοφ.

Μία από τις δημοσιογράφους της εκπομπής είναι η 25χρονη Βικτόρια Σιμεόνοβα, η οποία μετά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της είδε το τηλέφωνο και τη φωτογραφία της σε ιστοσελίδες για ερωτικές υπηρεσίες επί πληρωμή και δέχτηκε αρκετά χυδαία τηλεφωνήματα πριν κατέβει η πλαστή αγγελία. Συγκρίνοντας όσα είπε στο inside story η νεαρή συνάδελφος από τη Βουλγαρία, η οποία έχει συνομιλήσει με αρκετά θύματα από Βουλγαρία που έχουν χάσει χιλιάδες ευρώ και με τα ρεπορτάζ της συνέβαλε στο να ξεσκεπαστεί η απάτη, αλλά και τις μαρτυρίες εξαπατημένων ατόμων από Ελλάδα στο inside story, προκύπτει ένας πανομοιότυπος τρόπος δράσης και στις δύο χώρες.

Τηλεφωνητές καλούσαν ανυποψίαστους για να τους ενημερώσουν για την εκάστοτε εταιρεία και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσέφερε. Σκοπός ήταν να οριστεί ένα δια ζώσης ραντεβού με τους λεγόμενους χρηματιστές της εταιρείας, με στόχο να πειστεί ο υποψήφιος πελάτης να υπογράψει συμβόλαιο και να προχωρήσει ακολούθως σε καταθέσεις χρηματικών ποσών τα οποία υποτίθεται ότι θα επενδύονταν –με τη διαμεσολάβηση της εταιρείας– σε μετοχές γνωστών εταιρειών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Wall Street ή ετοιμάζονταν να εισαχθούν στην αμερικανική αγορά (IPO) και για τις οποίες οι προβλέψεις έδειχναν ότι η τιμή τους θα εκτιναχθεί στο εγγύς μέλλον. Οι εκτιμήσεις για κατακόρυφη ανοδική πορεία, μιας και μιλάμε για γνωστές εταιρείες όπως η NVIDIA και η Lyft, έπεφταν σχεδόν πάντα μέσα, όπως μέσα στην τσέπη των απατεώνων έπεφταν κάθε φορά και τα χρήματα που προορίζονταν για την αγορά μετοχών. Όταν ο επενδυτής ζητούσε να ρευστοποιήσει μέρος του χαρτοφυλακίου του (συνήθως βάσει συμβολαίου υπήρχε ρήτρα για cash out μετά από έξι μήνες), άρχιζαν οι προφάσεις και η «ανακύκλωση» των συμβούλων που χειρίζονταν τους πελάτες για να κερδίσουν χρόνο, μέχρι που σταματούσαν εντελώς να απαντούν στα τηλέφωνα και τα μηνύματα του θύματος, που ζητούσε μάταια τα χρήματά του πίσω. Οι πελάτες είχαν άμεση πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιό τους μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας που στηνόταν στο site της εκάστοτε εταιρείας, δηλαδή μπορούσαν να μπουν με τους κωδικούς τους να δουν το επενδυμένο κεφάλαιο και τα κέρδη τους, όμως η πλατφόρμα αποδείχθηκε ότι ήταν εικονική, ή αλλιώς προσομοίωση.

Δεν σπανίζουν και οι περιπτώσεις που το «ψάρεμα» θυμάτων γινόταν από τη δεξαμενή των φίλων και γνωστών των υπαλλήλων της εταιρείας. Νέους πελάτες ενθαρρύνονταν να φέρουν και οι ήδη υπάρχοντες. Το αν η «εμπροσθοφυλακή», δηλαδή οι τηλεφωνητές που καλούσαν καθημερινά δεκάδες ανθρώπους για να τους προσελκύσουν στην εταιρεία, γνώριζαν ή όχι ότι δούλευαν για λογαριασμό απατεώνων δεν μπορεί να απαντηθεί καταφατικά με βεβαιότητα. Σύμφωνα με τη Βικτόρια Σιμεόνοβα, οι υπάλληλοι στο call center που λειτουργούσε στη Βουλγαρία –περί τα 20 άτομα– συστήνονταν με ψεύτικα ονόματα σε αυτούς που καλούσαν. Κάποιοι παρόλα αυτά δεν είχαν υποψιαστεί κάτι και όταν τελικά κατάλαβαν τι πραγματικά συνέβαινε διαμαρτυρήθηκαν και έμειναν απλήρωτοι μέχρι που έφυγαν. Ψεύτικα ονόματα, σύμφωνα με τον δικηγόρο Ιβάν Τόσκοφ, χρησιμοποίησαν και οι τηλεφωνήτριες που συνομίλησαν με τον εντολέα του, τον Αλέξανδρο, που μαζί με τον αδερφό του Γιώργο έχασαν αθροιστικά περίπου 78.000 ευρώ. Κατά την εκτίμηση του δικηγόρου τους, «πιθανότατα οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι μέρος της απάτης».

Οι υπάλληλοι

Η Σεβαστή (δεν είναι το πραγματικό της όνομα) με την οποία συνομιλήσαμε, είναι επί χρόνια εργαζόμενη στις εταιρείες των Βούλγαρων στην Αθήνα. Υποστηρίζει στο inside story ότι δεν γνώριζε τίποτα και πως θύματα των εργοδοτών ήταν και οι απλοί υπάλληλοι – όπως προσδιορίζει τον εαυτό της. Η ίδια όπως και άλλοι εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν μηνυθεί από μερίδα εξαπατημένων επενδυτών. Από την πλευρά της η Σεβαστή έχει συνασπιστεί μαζί με ακόμη 11 πρώην συναδέλφους της, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, και πέντε πελάτες που έχασαν τα λεφτά τους. Όπως μας είπε ο δικηγόρος Τέλλος Ν. Αγαπηνός, ο οποίος ειδικεύεται σε ζητήματα επενδυτικής απάτης και εκπροσωπεί και τους 17, πρώην εργαζόμενοι αλλά και ο ίδιος έχουν δεχθεί τηλεφωνικές απειλές από αγνώστους. Εκβιασμούς και απειλές ακόμη και κατά της ζωής τους έχουν δεχθεί και θύματα που εκπροσωπούνται από τον δικηγόρο Χρήστο Γκιώση.

Η πρόσληψη της Σεβαστής έγινε τον Οκτώβριο του 2017 με μισθό μόλις 630 ευρώ και την ιδιότητα της υπαλλήλου γραφείου στο Τμήμα Πωλήσεων – με άλλα λόγια εργαζόταν στο call center που είχε στηθεί στην Αθήνα. Δουλειά της, όπως μας λέει, ήταν η τηλεφωνική ενημέρωση για την εταιρεία και ο ορισμός δια ζώσης ραντεβού ανάμεσα σε πελάτη και χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Άλλοι υπάλληλοι ήταν επιφορτισμένοι με τη διεκπεραίωση των διαδικαστικών της υπογραφής της σύμβασης, να πείθουν τους πελάτες να βάζουν κι άλλα χρήματα σε επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονταν τελευταία στιγμή και να τους αποστέλλουν τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα-statements με τις επενδυτικές τους κινήσεις (που αποδείχθηκαν πλαστά). Σύμφωνα με θύματα που συνομιλήσαμε αλλά και την πρώην εργαζόμενη, η διαχείριση του χαρτοφυλακίου, οι περαιτέρω συνεννοήσεις για εντολές αγοράς μετοχών και η αντιμετώπιση των παραπόνων, γίνονταν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά από άτομα που δήλωναν στελέχη στα κεντρικά της εταιρείας στη Βουλγαρία. Κάποιοι εξ αυτών βρίσκονταν στην Ελλάδα, χρησιμοποιούσαν ελληνικά ονόματα (άγνωστο αν ήταν τα πραγματικά τους) και αριθμούς κινητών που πλέον δεν λειτουργούν.

Παρότι η Σεβαστή έχει σταματήσει να απασχολείται στην εταιρεία από τον Μάρτιο του 2020 και έχει καταγγείλει στο ΣΕΠΕ από πέρυσι τους πρώην εργοδότες της για μη καταβολή δεδουλευμένων, το κινητό της τηλέφωνο εξακολουθεί να είναι καταχωρημένο στα στοιχεία επικοινωνίας μίας εκ των εταιρειών. Όπως ισχυρίζεται αυτό έγινε χωρίς τη συγκατάθεσή της. Το κινητό της εξακολουθεί να υπάρχει και σε παλαιότερες και κάπως ασαφείς ως προς το αντικείμενο εργασίας αγγελίες, που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με όσα μας είπε, κατά την πρόσληψή της συνάντησε δύο άτομα που συστήθηκαν ως Κίριλ Τζαμπάροφ και Ιορντάν Μόλοφ, οι οποίοι φέρονταν ως ιδιοκτήτες ενώ τα ονόματα τους δεν ήταν κρυφά από τους πελάτες. Η Σεβαστή αναγνώρισε τα πρόσωπα των δύο ανδρών που επισκέπτονταν τακτικά τα γραφεία στην Αθήνα, σε μία φωτογραφία που της αποστείλαμε η οποία συνοδεύει βουλγαρικά δημοσιεύματα με την είδηση της σύλληψης των Τζαμπάροφ-Μόλοφ.

«Επειδή ήμουν άσχετη όπως σχεδόν όλοι, είχαμε ζητήσει κάποια στιγμή να δούμε την άδεια. Μας είχαν δείξει στο επίσημο site της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας ότι ήταν καταχωρημένη η εταιρεία, οπότε όταν το βλέπεις εσύ, από εκεί και πέρα το δείχνεις και στους πελάτες. Δεν μπορώ εγώ σαν υπάλληλος να ελέγξω κάτι παραπάνω», υποστηρίζει η Σεβαστή. Την ίδια καταχώρηση, όπως και μεταφρασμένα πλαστά πιστοποιητικά από την Βουλγαρία, τα οποία βεβαίωναν ότι η εταιρεία λειτουργεί με νόμιμη άδεια των βουλγαρικών αρχών, έχουν δει και Έλληνες πελάτες που ζήτησαν έγγραφα νομιμοποίησης πριν τους εμπιστευτούν τα χρήματά τους. Πράγματι η ALTERNATIVA FINANCIAL –μία από τις εταιρείες του δικτύου με παράρτημα στην Ελλάδα– είναι καταχωρημένη στην ιστοσελίδα της ΤτΒ. Όμως βρίσκεται στη λίστα των εταιρειών που η άδεια τους έχει ανακληθεί. (Ήταν σε ισχύ από τον Μάιο του 2017 έως τον Σεπτέμβριο του 2019 και ανακλήθηκε για μη συμμόρφωση με διατάξεις του νόμου για τα πιστωτικά ιδρύματα.) Υπάρχει μία ακόμη σημαντική λεπτομέρεια που κάνει όλη τη διαφορά: η συγκεκριμένη άδεια, ακόμη και όταν ήταν σε ισχύ, αφορούσε αποκλειστικά στη χορήγηση δανείων με χρήματα που δεν προέρχονται από καταθέσεις κοινού ή άλλα επιστρεπτέα κεφάλαια. Όπως τονίζει η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Βουλγαρίας σε μία από τις πολλές ανακοινώσεις/προειδοποιήσεις της για την ALTERNATIVA, στην εταιρεία δεν έχει χορηγηθεί άδεια να ενεργεί ως επενδυτικός διαμεσολαβητής, άρα απαγορεύεται να συγκεντρώνει κεφάλαια από πελάτες με σκοπό τη διαπραγμάτευση χρηματοοικονομικών μέσων.

Ο Έλληνας πρώην τραπεζίτης και τα γραφεία σε Αμπελόκηπους και Κολωνάκι

Από τον Οκτώβριο του 2017 που η Σεβαστή ξεκίνησε να εργάζεται στην ΑΛΤΕΡΝΑΤΙΒΑ ΓΚΡΙΚ ΜΠΡΑΝΤΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ με δηλωμένη έδρα στα Ιλίσια και γραφεία στους Αμπελόκηπους, έως και τον Σεπτέμβριο του 2019 που μεταφέρθηκαν στην οδό Μέρλιν στο Κολωνάκι, όλα κυλούσαν σχετικά ομαλά. Όπως υποστηρίζει, τα παράπονα των πελατών ήταν μεμονωμένα και μπορούσαν να δικαιολογηθούν από το γεγονός ότι κάθε επένδυση ενέχει ρίσκο. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, προς τα τέλη του 2019 οι εργοδότες κάλεσαν την ίδια και κάποιους ακόμη Έλληνες υπαλλήλους στα κεντρικά γραφεία στη Σόφια, προκειμένου να τους δείξουν ότι επρόκειτο τάχα για κραταιά εταιρεία. Τα παρατράγουδα, σύμφωνα πάντα με την ίδια, ξεκίνησαν δύο μήνες μετά το ταξίδι, στις αρχές του 2020, όταν τα παράπονα των πελατών πήραν μορφή χιονοστιβάδας και οι εξηγήσεις που δίνονταν σε όσους ζητούσαν τα χρήματά τους ήταν κάθε άλλο παρά πειστικές.

Η εταιρεία σταμάτησε τον Φεβρουάριο του 2020 να πληρώνει τους υπαλλήλους και το ενοίκιο στα γραφεία των 120 τμ. στο Κολωνάκι όπου λειτουργούσε το call center και μετά από λίγο τα εγκατέλειψε, όπως είχε κάνει εξάλλου και με τα 3-4 διαφορετικά γραφεία που διατηρούσε προηγουμένως σε Αμπελόκηπους και Ιλίσια. Τελικά η αστυνομία αξιοποιώντας πληροφορίες που είχε συλλέξει και μετά από ψηφιακή έρευνα, κατάφερε να τους ταυτοποιήσει στην επόμενη διεύθυνση όπου εγκαταστάθηκαν, στα Πετράλωνα. Στην έφοδο εντοπίστηκαν άτομα που δήλωσαν υπάλληλοι, μεταξύ αυτών και ορισμένοι βουλγαρικής υπηκοότητας και κατασχέθηκαν 7 κινητά τηλέφωνα, 2 σκληροί δίσκοι, φορητή μονάδα αποθήκευσης, καθώς και πλήθος εγγράφων και παραστατικών που σχετίζονται με την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία μετά τη Μέρλιν έχει στήσει προσωρινά γραφεία και σε άλλη διεύθυνση στο Κολωνάκι.

«Είναι η πρώτη φορά που τους ακουμπήσαμε» λέει στο inside story υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΛΑΣ με μεγάλη εμπειρία που χειρίζεται την υπόθεση, η οποία λόγω του μεγέθους της βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση. «Το έχουμε πάρει πολύ σοβαρά γιατί έχουν χαθεί πάρα πολλά χρήματα». Όπως μας ενημερώνει «στο παιχνίδι έχουν μπει και ξένες αστυνομικές αρχές». Ήδη εντός συνόρων έχουν εξιχνιαστεί 11 υποθέσεις, με τα θύματα να έχουν χάσει αθροιστικά 460.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Χρήστο Γκιώση, ο οποίος εκπροσωπεί πλέον σχεδόν 30 εξαπατημένους επενδυτές από όλη την Ελλάδα, η δική τους ζημιά ανέρχεται συνολικά κοντά στο 1 εκατ. ευρώ σε διάστημα 2-3 ετών. Κάποια από τα θύματα απευθύνθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (η οποία προωθεί τις καταγγελίες στην Εισαγγελία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) και το τον περσινό Ιούνιο υποβλήθηκε μία ομαδική έγκληση από 21 επενδυτές ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά Ελλήνων και αλλοδαπών στελεχών των εταιρειών.

Η ALTERNATIVA FINANCE είναι μόνο μία από τις επωνυμίες που έχουν χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα. Στην έρευνά μας βρήκαμε ακόμη δέκα «εμπορικά σήματα» που φαίνεται να είναι μέρος του ίδιου δικτύου. Για τις περισσότερες, από τις αρχές του 2018 έως σήμερα έχουν εκδοθεί σχετικές προειδοποιήσεις από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με τις ΙΚΕ που έχουν ιδρυθεί εντός συνόρων και βρίσκονται από πίσω να μοιράζονται ίδια έδρα ή/και τους ίδιους αριθμούς τηλεφώνων. Αντικείμενό τους οι «υπηρεσίες έρευνας αγοράς» ή οι «υπηρεσίες μάρκετινγκ». Στους ΚΑΔ δεν υπάρχει τίποτα σχετικό με επενδύσεις.

Οι ελληνικές εταιρείες –νέες ξεφύτρωναν κάθε φορά που η δράση τους γινόταν αντιληπτή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς– υποτίθεται ότι συνεργάζονταν με την ALTERNATIVA της Βουλγαρίας, μία τάχα πετυχημένη και γνωστή εταιρεία επενδύσεων, που έχει αποφέρει κέρδη σε πολλούς επενδυτές στον κόσμο, συνεργαζόμενη με εταιρείες «κολοσσούς» του συγκεκριμένου κλάδου, όπως την «Goldman Sachs» και την «Barclays».

Ο δικηγόρος Χρήστος Γκιώσης βλέπει και ευθύνη της συγκεκριμένης τράπεζας στην οποία διατηρούσαν λογαριασμό οι εταιρείες, με δεδομένο ότι είχαν εκδοθεί εις βάρους τους προειδοποιήσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τράπεζα θα μπορούσε να κλείσει τους λογαριασμούς ή έστω να ενημερώνει τους πελάτες όταν κατέθεταν χρήματα.

Οι εταιρείες που καταφέραμε να εντοπίσουμε στο ΓΕΜΗ (συνολικά 5 από τις 10 εμπορικές επωνυμίες που φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί) έχουν ως μοναδικούς εταίρους και διαχειριστές Βούλγαρους υπηκόους. Δύο από αυτούς έχουν δηλώσει την ίδια διεύθυνση κατοικίας σε βορειοανατολικό προάστιο της Αθήνας. Στην πραγματικότητα αυτή είναι η διεύθυνση κατοικίας ατόμου ελληνικής υπηκοότητας που, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μας μετέφεραν από την πλευρά των θυμάτων και προκύπτουν από παλαιότερη ανακοίνωση της ΕΚ, ήταν ο φερόμενος ως υπεύθυνος παραρτήματος στην Ελλάδα. Ο Σ.Β., όπως μας είπαν, συστηνόταν ως πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ελληνικής τράπεζας, παρουσιαζόταν ως συνεργάτης μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων του εξωτερικού και ως γνώστης του χώρου των επενδύσεων, κάτι που ενέπνεε εμπιστοσύνη στους πελάτες. Είναι ο άνθρωπος που συνήθως εμφανιζόταν στα πρώτα ραντεβού με τους πελάτες και μετά τους παρέπεμπε σε «στενούς συνεργάτες» του, που συστήνονταν με διάφορα ονόματα και αναλάμβαναν όταν γινόταν αντιληπτή η εξαπάτηση να καθησυχάζουν τους εξαγριωμένους επενδυτές. Το inside story επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον Σ.Β., αλλά όπως μας διαμήνυσε ο δικηγόρος του, που επέστρεψε το τηλεφώνημά μας, ο εντολέας του δεν επιθυμεί να κάνει καμία απολύτως δήλωση και ό,τι έχει να πει θα το πει στις Αρχές.

Ακριβά κοστούμια, φθηνά κινητά

«Οι συλληφθέντες είναι χαρισματικοί και ευφυείς άνθρωποι, όπως και τα θύματά τους. Είναι δύσκολο να ξεγελάσεις τέτοιους ανθρώπους» δήλωσε η Βαλεντίνα Μαντιάροβα, Ειδική Εισαγγελέας της Βουλγαρίας κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος. «Οι απατεώνες έδιναν σημασία στις λεπτομέρειες που είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Για παράδειγμα ήταν καλοντυμένοι και εργάζονταν σε γραφεία μέσα σε αστραφτερά κτίρια. Αν πας εκεί, θα δεις τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τον εξοπλισμό, μίας εκ πρώτης όψης νόμιμη επιχείρηση» λέει σε συνέντευξή του ο Ντίμιταρ Μπράικοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της βουλγαρικής Γενικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος.

«Ένας άνθρωπος παρατηρητικός με μεσαία ευφυΐα τις εικόνες τις βλέπει, απλώς εκείνη τη στιγμή πράγματα που έβλεπα, τα παρέβλεπα ακριβώς επειδή ήταν η φίλη μου. Δηλαδή αν δεν υπήρχε αυτή δεν θα είχα κάνει τίποτα. Παρά την εκ πρώτης όψης νομιμοφάνεια των διαδικασιών, υπήρχαν πτυχές που έδειχναν μία προχειρότητα» λέει στο inside story ο Χρόνης (δεν είναι το πραγματικό του όνομα) που χάρη στην φίλη του την Σεβαστή εμπιστεύτηκε στην ALTERNATIVA (πρώην PROGRESSIVA) 3.000 ευρώ για μετοχές της Lyft και δεν πήρε πίσω ούτε ένα ευρώ.

Τα σημάδια ήταν ορατά και στα μάτια του Αλέξανδρου, που μαζί με τον αδερφό του έχασαν πολλά περισσότερα χρήματα σε σχέση με τον Χρόνη. Όπως μας λέει, στα ραντεβού που είχε με ανθρώπους της εταιρείας είτε στα γραφεία τους είτε εκτός, συναντούσε καλοντυμένους ανθρώπους, με ακριβά κοστούμια που στο ίδιο χέρι όπου φορούσαν ρολόι αρκετών χιλιάδων ευρώ, κρατούσαν ένα φθηνό κινητό με κουμπιά. «Όταν είσαι σοβαρή εταιρεία, τα στελέχη σου δεν είναι με καρτοκινητό με κουμπιά σαν τον απατεώνα που το πετάει και παίρνει άλλο, είσαι με ακριβό smartphone. Έβλεπα τα έπιπλα του γραφείου τους· ήταν από φθηνά υλικά και φθαρμένα από τις πολλές μετακομίσεις», λέει ο Αλέξανδρος που κατηγορεί τον εαυτό του που παρά τα «καμπανάκια», τυφλώθηκε από την απληστία και τους εμπιστεύτηκε τα χρήματά του.

Ο Αλέξανδρος ήθελε καιρό πριν τον καλέσουν τυχαία για ενημέρωση να αγοράσει μετοχές αμερικανικών εταιρειών, αλλά όπως μας λέει δεν μπορούσε λόγω capital controls. Η HELLENIC CUSTODY (μία από τις εταιρείες του ίδιου πλέγματος), του είχε βρει τη λύση: τα χρήματα για την επένδυση θα τα κατέθετε σε ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό και αυτοί θα αγόραζαν τις μετοχές που ήθελε από λογαριασμούς της ALTERNATIVA στη Βουλγαρία.

Όπως μας λέει στην αρχή ήταν πολύ επιφυλακτικός και τους έλεγε ευθέως ότι φοβόταν πως θα τον έκλεβαν. «Μου έδειξαν την άδεια, μεταφρασμένη στα ελληνικά και σφραγισμένη και μου είπαν ότι ακόμη και να κλείσει η εταιρεία τα χρήματά μου είναι εγγυημένα από την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας». Με τον δε Σ.Β. βρέθηκαν να έχουν κοινούς γνωστούς από τον τόπο καταγωγής τους. Ακόμη ένας λόγος που βοήθησε να υποχωρήσουν οι άμυνές του, ήταν μία ξένη δημοσίευση που είδε σε έγκυρη ελληνική ιστοσελίδα οικονομικών ειδήσεων, χωρίς να προσέξει ότι επρόκειτο για χορηγούμενο από την εταιρεία περιεχόμενο (Advertorial). Τίτλος του πληρωμένου δημοσιεύματος ήταν «Alternativa Financial: Η τρίτη εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών στη Βουλγαρία που θα εξυπηρετεί και Έλληνες πολίτες». Αντίστοιχα δημοσιεύματα εντός του Μαρτίου 2019 βρήκαμε σε ακόμη μία γνωστή οικονομική ιστοσελίδα και σε δημοφιλές ενημερωτικό site. Το κείμενο των ελληνικών δημοσιευμάτων ήταν στα όρια της κακής αυτόματης μετάφρασης. Πανομοιότυπα κείμενα εντοπίσαμε και σε βουλγαρικά οικονομικά site με προγενέστερες ημερομηνίες. Εξ ονόματος της εταιρείας μιλούσε ως διευθυντής ο Ρούμεν Γκαλαμπίνοφ. Όπως έγραφε το κείμενο στα ελληνικά, επρόκειτο για «μια από τις αδιαμφισβήτητες αυθεντίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα στη χώρα μας (σ.σ.: Βουλγαρία) [...] Ο ίδιος είναι το πρόσωπο το οποίο έφερε τις ελληνικές τράπεζες στη Βουλγαρία και είναι ένας μεγάλος φίλος της Ελλάδας». Μάλιστα ο κ. Γκαλαμπίνοφ, στο ίδιο κείμενο, αναφερόταν και στην ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – που σχεδόν έναν μήνα πριν εμφανιστεί το πρώτο advertorial στον ελληνικό Τύπο, είχε εκδώσει προειδοποίηση προς το ελληνικό επενδυτικό κοινό για τη συγκεκριμένη εταιρεία. Στελέχη της εταιρείας, είχαν στείλει τα advertorial και σε υπάρχοντες πελάτες για να ενισχύσουν την εικόνα φερεγγυότητας που καλλιεργούσαν.

«Ξεκινήσαμε τη διαδικασία πτώχευσης της εταιρείας (σ.σ.: Alternativa Financial) και αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια θα προχωρήσουμε σε αστική αξίωση εναντίον του πρώην διευθυντή της εταιρείας, Ρούμεν Γκαλαμπίνοφ, ο οποίος επί του παρόντος είναι σύμβουλος του προέδρου της Βουλγαρίας κ. Ρούμεν Ράντεφ» μας λέει ο δικηγόρος του Αλέξανδρου και του Γιώργου, Ιβάν Τόσκοφ. Σύμφωνα με το δίκαιο της Βουλγαρίας, ακόμη και σε ανώνυμες εταιρείες τα στελέχη ευθύνονται και με τα προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία.

Το inside story επιχείρησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Γκαλαμπίνοφ, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό. Όπως μας λένε από το bird.bg, σε επικοινώνια που είχαν μαζί του υποστήριξε ότι απλά «δάνεισε» το όνομά και τη φήμη του στην Alternativa για λόγους μάρκετινγκ και δεν έχει ανάμειξη στην απάτη.

Στο μεταξύ, όπως μας ενημέρωσε η δημοσιογράφος Βικτόρια Σιμεόνοβα, «τα θύματα από τη Βουλγαρία σκοπεύουν να απευθυνθούν σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προκειμένου να καταγγείλουν την κωλυσιεργία των βουλγαρικών δικαστικών και εισαγγελικών αρχών».

Από την πλευρά του ο Ντίμιταρ Μπράικοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της βουλγαρικής Γενικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος, ερωτηθείς σχετικά στα τέλη Μαρτίου (δηλαδή λίγες ημέρες μετά τις συλλήψεις), απάντησε: «Έχουμε πληροφορίες εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τις εξετάζουμε ενεργά από το 2017. Με την πάροδο του χρόνου τις εμπλουτίσαμε και το 2019 ξεκίνησαν οι προδικαστικές διαδικασίες. [...] Βλέπετε, είναι άλλο πράγμα να κάνετε δημοσιογραφική έρευνα, να βρείτε ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν και είναι εντελώς διαφορετικό να συλλέξετε πληροφορίες, να τις αναλύσετε και να τις βάλετε σε νομικό πλαίσιο με βάρος στο δικαστήριο ώστε να υπάρξουν καταδίκες».

Ο χρόνος θα δείξει αν όντως οι συλληφθέντες που επί χρόνια εξαπατούσαν ανενόχλητοι εκατοντάδες ανυποψίαστους θα βρεθούν ένοχοι και αν θα τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης ή θα πέσουν στα μαλακά. Στο μεταξύ είναι αβέβαιο αν τα θύματά τους, εντός και εκτός Ελλάδας, θα καταφέρουν να ανακτήσουν έστω μέρος των κεφαλαίων τους, τα οποία, όπως λέει ο Ντίμιταρ Μπράικοφ στην ίδια συνέντευξη, φαίνεται να έχουν μετατραπεί σε κρυπτονομίσματα.

Διαβάστε το πρώτο μέρος: Απάτες εκατομμυρίων με εκατοντάδες Έλληνες θύματα

Στο επόμενο μέρος: Μέσα σε ένα ελληνικό call center που πουλάει ψεύτικες επενδύσεις – η μαρτυρία ενός πρώην εργαζόμενου

Εικόνα etriantafillou
Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous
1

Ετήσια συνδρομή μόνο με 60€ 40€. Κάνε τώρα εγγραφή.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.