Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το άρθρο αυτό σας το προσφέρει ο συνδρομητής Νίκη Τσιλιγκίρογλου.

Γίνετε συνδρομητής για να μπορείτε να τα μοιραστείτε και εσείς.

Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
akrodexia
Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετέχουν σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας στο Στρασβούργο, στις 13 Μαρτίου 2024. [FREDERICK FLORIN / AFP]

Οι ευρωπαϊκοί φάκελοι που κινδυνεύουν από μία άνοδο της ακροδεξιάς

Η νέα Ευρωβουλή θα κληθεί να ψηφίσει για πάνω από 100 νομοθετήματα, που έχουν αυτή τη στιγμή εκκρεμότητες και θα περάσουν στην επόμενη περίοδο, καθώς και για πολλά ακόμα που θα φτάσουν τα επόμενα χρόνια. Πώς μπορεί να τα επηρεάσουν οι νέες ισορροπίες, με την πιθανολογούμενη άνοδο της ακροδεξιάς;
Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετέχουν σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας στο Στρασβούργο, στις 13 Μαρτίου 2024. [FREDERICK FLORIN / AFP]

Η δυσκολία με την οποίαν πέρασε τον περασμένο Φεβρουάριο από την Ευρωβουλή ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης (nature restoration law) είναι για πολλούς η προοικονομία του πόσο κοπιαστικά θα είναι τα πράγματα, εάν οι εκλογές φέρουν άνοδο της ακροδεξιάς και συμπλεύσεις της με τη δεξιά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι συντηρητικοί (ECR-ΕΣΜ) και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) προσπάθησαν να σταματήσουν το νομοσχέδιο στην επιτροπή για το Περιβάλλον ENVI, κάτι που αποφεύχθηκε οριακά (44 ψήφοι υπερ - 44 κατά), αλλά ενέτεινε τον φόβο για αναχαίτισή του από το Κοινοβούλιο. Προς ανακούφιση πολλών, πέρασε τελικά με μικρή πλειοψηφία.

Τη στιγμή που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν αρνείται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους συντηρητικούς την επόμενη πενταετία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος, ο φόβος για το μέλλον των περιβαλλοντικών και ανθρωπιστικών νόμων γίνεται εντονότερος.

Η συντηρητική σκιά

«Τελευταία έχουμε παρατηρήσει στις μελέτες μας μια σημαντική πτώση στο ποσοστό αυτών που υποστηρίζουν την ιδέα της δημοκρατίας, ειδικά μεταξύ των νέων. Κάποιοι έχουν αρχίσει να λένε ότι καλύτερα να έχουμε έναν ισχυρό ηγέτη που να μπορεί να παίρνει αποφάσεις, παρά να αναμένουμε διαπραγματεύσεις που καθυστερούν και δεν λύνουν τα προβλήματα των πολιτών στο περιβάλλον, τη στέγαση και την ακρίβεια» μου λέει ο Πέτρος Φασούλας, γενικός γραμματέας στο Διεθνές Ευρωπαϊκό Κίνημα. Αυτή η πιο συντηρητική στροφή εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις και δημιουργεί ανησυχία για την είσοδο περισσότερων ακροδεξιών στοιχείων στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς φαίνεται να τοποθετούνται ακόμα και ως τρίτη ή τέταρτη δύναμη.

Image
[Πηγή: Poll of Polls/Politico]
Οι δημοσκοπήσεις του Politico για την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές τον τελευταίο χρόνο. Οι συντηρητικοί του ECR είναι τρίτοι στις πιο πρόσφατες από αυτές. [Πηγή: Poll of Polls/Politico]

Αν αυξηθούν οι συντηρητικοί, όπως εξηγεί ο Φασούλας, αυτό θα σημαίνει ότι «θα δούμε πιο πολλούς προέδρους και αντιπροέδρους επιτροπών που θα είναι από ακροδεξιά κόμματα, και θα έχουν και πιο πολλούς εισηγητές (rapporteurs). Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό μιας πολιτικής ομάδας, τόσο πιο πολλούς εισηγητές έχει. Έτσι θα μπορούν να επηρεάζουν την ατζέντα του κοινοβουλίου περισσότερο από ό,τι μέχρι σήμερα».

Η συντριπτική πλειονότητα των νομοθετικών πράξεων που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετούνται από το Συμβούλιο και από το Κοινοβούλιο, προκειμένου να ισχύσουν· έτσι, ο συνασπισμός των πολιτικών ομάδων μέσα στο Κοινοβούλιο παίζει καθοριστικό ρόλο για την ψήφισή τους.

Η «συνήθης νομοθετική διαδικασία» (ordinary legislative procedure)

«Η συνήθης νομοθετική διαδικασία (ΣΝΔ) βασίζεται στην αρχή της ισοτιμίας μεταξύ του άμεσα εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους πολίτες της Ένωσης, και του Συμβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Με βάση πρόταση της Επιτροπής, οι δύο συννομοθέτες θεσπίζουν νομοθεσία από κοινού. Κανένας από τους δύο δεν μπορεί να υιοθετήσει νομοθεσία χωρίς τη συμφωνία του άλλου, ενώ και οι δύο συννομοθέτες πρέπει να υιοθετήσουν το ίδιο κείμενο. Μια τέτοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σε καθεμία από τις τρεις ενδεχόμενες αναγνώσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας. Εάν μία νομοθετική πρόταση απορριφθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ή εάν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό, η πρόταση δεν υιοθετείται και η διαδικασία τερματίζεται».

[Πηγή: Εγχειρίδιο σχετικά με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία | Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο]

Όπως καταλήγουν οι ειδικοί με τους οποίους συνομιλήσαμε στο πλαίσιο αυτού του ρεπορτάζ, αν η ακροδεξιά καταλάβει μια σημαντική θέση και καταφέρει να έχει συνεργασίες με τη δεξιά, θα μπορεί να δυσκολέψει νομοθετήματα: κάποια δεν θα περνάνε, άλλα θα υιοθετούνται αφού παραμείνουν σε αδράνεια για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ή θα αλλάζουν μορφή μετά από μεγάλη επεξεργασία (προκειμένου να πετύχουν συναίνεση οι πολιτικές ομάδες). Η μεγάλη ανησυχία δε, αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς ήδη από την θητεία που λήγει τώρα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προέβαλε επιφυλάξεις για κάποιες ρυθμίσεις της Πράσινης Συμφωνίας, μετά τις αντιδράσεις των αγροτών, κάτι που δημιούργησε χώρο για σύμπλευση με τις συντηρητικές δυνάμεις στα ψηφίσματα.

Τα νομοσχέδια που μένουν στον αέρα

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 119 φάκελοι, που βρίσκονται στη διαβούλευση μεταξύ των οργάνων της ΕΕ (μπορείτε να δείτε κάποιους εδώ). Οι εργασίες γι' αυτούς θα ολοκληρωθούν με τη νέα Ευρωβουλή, που θα συσταθεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Τα θέματα που αφορούν τα εκκρεμή χαρτοφυλάκια είναι πολλά: η παρακολούθηση και ανθεκτικότητα του εδάφους, η καθιέρωση του ψηφιακού ευρώ, η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, η καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο κ.ά.

Κάποιοι από τους φακέλους δεν έχουν προωθηθεί ακόμα από την Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ άλλοι βρίσκονται στο επόμενο στάδιο, της αξιολόγησης από το Συμβούλιο. Ακόμα και στην περίπτωση που κάτι έχει περάσει ήδη από την Ευρωβουλή, έχει σημασία η μελλοντική σύστασή της, αφού ο φάκελος μπορεί να επιστρέψει σε αυτήν «για δεύτερη ανάγνωση» και θα είναι στο χέρι της να τον καταψηφίσει ή να προτείνει τροποποιήσεις για να προχωρήσει ξανά σε ψηφοφορία.

Παρόλα αυτά όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εργασίες του Κοινοβουλίου προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι και αισιόδοξοι, σημειώνοντας ότι οι φάκελοι που άφησε η προηγούμενη θητεία μάλλον θα παραμείνουν στο τραπέζι – η μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για τα νέα νομοσχέδια που θα έρθουν. «Πιστεύουμε ότι το Kοινοβούλιο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στους φακέλους που ήδη υπάρχουν, ακόμη και αν δούμε ότι η σύνθεσή του είναι διαφορετική, όμως πλέον θα είναι πιο δύσκολο να βρεθεί προοδευτική πλειοψηφία» μου εξηγεί ο Τάιχο Βαντερμέσεν, διευθυντής Πολιτικής και Στρατηγικής στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

Image
[Πηγή: EU Parliament Scoreboard]
Το WWF ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίον ψήφισαν τα τελευταία πέντε χρόνια οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου για θέματα κλίματος, ρύπανσης και προστασίας του περιβάλλοντος και τις κατέταξε στις κατηγορίες: οι προστάτες (όσοι έλαβαν θέση για επείγουσα δράση), οι αναβλητικοί (όσοι ψήφισαν αποσπασματικά και ασυνεπώς) και οι προϊστορικοί στοχαστές (που βρίσκονται σε άρνηση και δεν ανταποκρίνονται στην πρόκληση των περιβαλλοντικών κρίσεων). [Πηγή: EU Parliament Scoreboard]
Image
Ellada
Η αντίστοιχη κατάταξη των Ελλήνων ευρωβουλευτών. [Πηγή: EU Parliament Scoreboard]

«Θα συνεχίσουν δηλαδή, συνολικά να υποστηρίζουν τις πολιτικές για το κλίμα, αλλά όταν θα πρόκειται για την προστασία της φύσης και τη χρήση γης, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να βρεθούν συμφωνίες μεταξύ των πολιτικών ομάδων και εκεί ίσως δούμε πολύ πιο έντονες αντιδράσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Όπως στην περίπτωση του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης, ανησυχούμε ότι και άλλες περιβαλλοντικές πολιτικές στο μέλλον μπορεί να πέσουν θύματα της ίδιας μοίρας και ότι κάποια κόμματα μπορεί να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στα παλαιότερα στάνταρ, όσον αφορά την προστασία της φύσης και τη ρύπανση, θεωρώντας ότι αυτά τα θέματα δεν είναι τόσο σημαντικά», αναφέρει ο Βαντερμέσεν, φέρνοντας το παράδειγμα του «Forest Monitoring Framework» (Πλαίσιο Παρακολούθησης Δασών), που βρίσκεται στην προπαρασκευαστική φάση. «Γνωρίζουμε ότι οτιδήποτε έχει να κάνει με τα δάση είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επειδή τα δάση δεν είναι ευρωπαϊκή αρμοδιότητα όσον αφορά τη νομοθεσία. Αυτή η νομοθεσία είναι συγκρουσιακή, ακόμη και αν πρόκειται απλά για την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής κατάστασης των δασών των κρατών-μελών. Αν υπάρξει αύξηση των συντηρητικών δεν περιμένουμε ότι το νέο Κοινοβούλιο θα είναι πιο συναινετικό σχετικά με το να υπάρξει νέα σχετική νομοθεσία για τα δάση».

Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης (Nature Restoration Law)

Σύμφωνα με τον νόμο που ψήφισε τελικά με μικρή πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποκαταστήσουν το 20% της ευρωπαϊκής γης και θάλασσας μέχρι το 2030, με προτεραιότητα τις περιοχές Natura 2000. Παράλληλα θα πρέπει να ανοιχτούν 25.000 χιλιόμετρα φραγμένων ποταμών και ρεμάτων, να φυτευτούν 3 δισεκατομμύρια δέντρα και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει απώλεια στη συνολική εθνική έκταση αστικού πρασίνου και κάλυψης αστικών δέντρων.

To ECR διαφώνησε με τον νόμο, καθώς υποστηρίζει ότι θα υπάρξει μεγάλος έλεγχος των αγροτικών περιοχών, ότι οι οικολόγοι θα ελέγξουν την ύπαιθρο και μεγάλο μέρος της γης θα δοθεί για αποκατάσταση εις βάρος της παραγωγής τροφίμων, της στέγασης, των μεταφορών, ακόμη και της ενεργειακής μετάβασης.

Η πλειοψηφία του ΕΛΚ τάχθηκε επίσης κατά του νομοσχεδίου (24 ευρωβουλευτές του μόνο ψήφισαν υπέρ), καθώς σύμφωνα με τους ίδιους θα δημιουργήσει προβλήματα στους αγρότες και στον επισιτισμό (θα μειώσει την καλλιεργήσιμη γη). Όπως ανέφερε ο ευρωβουλευτής Ζίγκφριντ Μουρεσάν, αντιπρόεδρος στο ΕΛΚ: «Υπάρχουν φόβοι ότι πολλά κράτη-μέλη θα χρησιμοποιήσουν τον νόμο για να εισαγάγουν γραφειοκρατία και εκτεταμένες υποχρεώσεις παρακολούθησης και αναφοράς για τους αγρότες και τους δασολόγους, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ τους αναγκάζει να το κάνουν. Ως αποτέλεσμα, οι πληγέντες αγρότες και δασολόγοι θα κοιτάξουν και πάλι με δυσαρέσκεια τις Βρυξέλλες, όταν το πρόβλημα ανήκει στις αντίστοιχες εθνικές κυβερνήσεις».

Ο νόμος αυτή τη στιγμή είναι «στον πάγο», στο Συμβούλιο, αφού δεν έχει βρεθεί ακόμα η πλειοψηφία που θα τον περάσει.

Και ο Σπύρος Μπλαβούκος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με εξειδίκευση στα ευρωπαϊκά θέματα, επιβεβαιώνει ότι μελλοντικά θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχία η σύμπραξη των δύο ακροδεξιών κομμάτων όσον αφορά θέματα μετανάστευσης και περιβάλλοντος. «Στα νομοθετικά κείμενα του Συμφώνου Μετανάστευσης που εγκρίθηκαν μεν, αλλά τίθεται θέμα υλοποίησής τους, θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε αν αυτά που ψηφίστηκαν αναμένεται να εφαρμοστούν με τη μορφή που ψηφίστηκαν ή αν θα υπάρξουν εκπτώσεις στην πορεία» αναφέρει.

Σε κάθε περίπτωση το διακύβευμα βρίσκεται στις συμμαχίες και συνεργασίες που θα υπάρξουν ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες. Ας πάρουμε το παράδειγμα του περιβάλλοντος: η κεντροδεξιά δεν θέλει μακροπρόθεσμα τις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων, αλλά προς το παρόν τις θεωρεί απαραίτητες για τις ενεργειακές μας ανάγκες. Από την άλλη η κεντροαριστερά και το πράσινο κίνημα είναι ενάντια σε αυτές. Θα βρουν κοινό έδαφος συνεργασίας;

«Αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα αυξηθεί η τοξικότητα και η πόλωση» αναφέρει ο Μπλαβούκος. «Άλλο να υπάρχουν πέντε ευρωβουλευτές που υιοθετούν ακραίες θέσεις και άλλο να είναι δεκαπέντε. Για μένα, η πρόκληση βρίσκεται στο αν οι βασικές πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να βρουν κοινούς στόχους». Το μπαλάκι λοιπόν, ίσως δεν βρίσκεται τελικά στο γήπεδο των ακροδεξιών-ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, αλλά σε αυτό των ευρωπαϊκών. Όλα θα κριθούν από το πώς θα το διαχειριστούν. Αυτό θα είναι το μεγάλο ζητούμενο της επόμενης περιόδου.

Profile picture for user tsaliki
Είναι απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο ΕΚΠΑ όπου εισήχθη με την ελπίδα να μάθει τι εστί δημοσιογραφία. Τελικά, το μεγαλύτερο σχολείο για εκείνη είναι το inside story από όπου ξεκίνησε με πρακτική. Έχει δουλέψει και στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές».

Newsletter
Σάββατο 21.06.2025

Ταυτότητα insidestory.gr 
Ιδιοκτησία - Δικαιούχος ονόματος τομέα: The Whole Story A.E.
ΑΦΜ: 800713524 ΚΕΦΟΔΕ Αττικής, ΓΕΜΗ: 137938201000
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δημήτρης Ξενάκης
Διαχειριστής ιστοσελίδας-Εκδότης-Διευθυντής: Δημήτρης Ξενάκης
Διευθύντρια Σύνταξης: Κατερίνα Λομβαρδέα
Έδρα: Στησιχόρου 1, 10674 Αθήνα
Επικοινωνία: [email protected], +30 2107295605 

Αριθμός Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου: 242903 logo
jti certified Το inside story έχει πιστοποιηθεί ανεξάρτητα σύμφωνα με το πρόγραμμα JTI και το πρότυπο CWA 17493:2019 το οποίο προάγει την δημοσιοποίηση πληροφοριών για την ταυτότητα και τα έσοδα του Μέσου Ενημέρωσης καθώς και δεικτών που αφορούν τον επαγγελματισμό και την λογοδοσία σχετικά με τις δραστηριότητες του.