Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
cehalil.jpg
Φωτογραφίες του Χαλίλ που τραβήχτηκαν σε τουρκικό έδαφος, μετά το –ακούσιο, σύμφωνα με τον ίδιο– πέρασμα των συνόρων.

Η Οδύσσεια του Χαλίλ

Τη στιγμή που οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις στον Έβρο αυξάνονται, οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να διαβεβαιώνουν πως δεν συμβαίνει τίποτα. Η ιστορία του Χαλίλ, που ισχυρίζεται πως έζησε κάτι παρόμοιο, φαίνεται να τους διαψεύδει.
Φωτογραφίες του Χαλίλ που τραβήχτηκαν σε τουρκικό έδαφος, μετά το –ακούσιο, σύμφωνα με τον ίδιο– πέρασμα των συνόρων.

Έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια, από όταν άρχισαν να πυκνώνουν οι καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων για την πραγματοποίηση παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών στον Έβρο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, στο στόχαστρο των επαναπροωθήσεων βρίσκονται δύο κατηγορίες ανθρώπων: πρόσφυγες και μετανάστες που επιλέγουν αυτή την δίοδο αντί των νησιών, και Τούρκοι αντιφρονούντες που επιχειρούν να αποδράσουν από το τουρκικό καθεστώς. Αφού περάσουν στην ελληνική πλευρά των συνόρων, συλλαμβάνονται από άνδρες με στρατιωτικά ρούχα και καλυμμένα χαρακτηριστικά, συχνά δέχονται βία και «στέλνονται» πίσω στην Τουρκία. Παρά τις καταγγελίες, όμως, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην άρνηση της ύπαρξης τέτοιων περιστατικών. Η στάση της εκφράζεται είτε μέσα από δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου («Η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε επαναπροωθήσεις»), είτε σε επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη («οι καταγγελλόμενες συμπεριφορές και πρακτικές δεν υφίστανται επ’ ουδενί ως επιχειρησιακή δραστηριότητα και πρακτική του προσωπικού των τμημάτων φύλαξης των συνόρων»).

Τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν, λοιπόν. Η μαρτυρία που παρουσιάζει σήμερα το inside story

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη