Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
hemingway2.jpg
To διαβατήριο του Χέμινγουεϊ, με ημερομηνία έκδοσης 20 Δεκεμβρίου 1923. [
The Ernest Hemingway Collection/John F. Kennedy Library]

Ο Ήλιος Ανατέλλει Ξανά

Ο Χέμινγουεϊ εμπνεύστηκε το πρώτο του μυθιστόρημα από τις αληθινές ερωτικές περιπέτειες μιας παρέας Aμερικανών αυτοεξόριστων του Μεσοπολέμου σε μια εκδρομή στην Παμπλόνα τον Ιούλιο του 1925, ανάμεσα σε μεθύσια, ταυρομαχίες και γροθιές.
To διαβατήριο του Χέμινγουεϊ, με ημερομηνία έκδοσης 20 Δεκεμβρίου 1923. [
The Ernest Hemingway Collection/John F. Kennedy Library]

«Η νυχτερινή ζωή δεν είναι απλά μία λίστα από καφέ μπαρ. Είναι μία παράξενη ασθένεια πάντα υπαρκτή η οποία ξαναφούντωσε μετά τον πόλεμο. Η φλόγα της καίει μία ολόκληρη γενιά». Αυτή είναι η εισαγωγή του άρθρου «Ευρωπαϊκή Νυχτερινή Ζωή: Μία ασθένεια» που δημοσιεύτηκε στην Toronto Star Weekly τον Δεκέμβριο του 1923. Ήταν μία ανταπόκριση από το Παρίσι υπογεγραμμένη από τον 24χρονο Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Ο νομπελίστας συγγραφέας είναι ανταποκριτής της εφημερίδας του Καναδά και προσπαθεί να βρει έμπνευση για να γράψει το πρώτο του μυθιστόρημα. Ζει στην οδό Νοτρ Νταμ μαζί με την πρώτη του σύζυγο, Χέντλεϊ Ρίτσαρντσον, και τον δίχρονο γιo τους, Τζακ. Έχει μόλις επιστρέψει από το μέτωπο, έχοντας καλύψει ως πολεμικός ανταποκριτής τον ελληνοτουρκικό πόλεμο και την καταστροφή της Σμύρνης για την ίδια εφημερίδα. Τώρα όμως γράφει άρθρα όπου συγκρίνει τις νυχτερινές περιπέτειες του στο Παρίσι με αυτές στο «άθλιο παρηκμασμένο Βερολίνο», τη «βαρετή Μαδρίτη», αλλά και «τη συναρπαστική και πάντα σε πυρετώδη κατάσταση Κωνσταντινούπολη».

Από το 1921 βάση του είναι η γαλλική πρωτεύουσα, όπου η νυχτερινή ζωή «είναι τόσο πολιτισμένη που σε έναν ξένο δεν φαίνεται συναρπαστική». Μόλις όμως η πόλη πάει για ύπνο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη